240 l [Dekoracyjne] - Lukiki

ODPOWIEDZ
Lukiki

240 l [Dekoracyjne] - Lukiki

Post autor: Lukiki »

Witam i do przedstawienia tu na Łódźkim forum mam swój skromny baniaczek.

Wymiary:120x40x50
Oświetlenie:T8 2x30W Hagen aqua i power glo, + 1x30 Philips, + T5 1x54W Sylvania aquastar
Filtracja:Tetra Tec 700 + Skimmer oraz wewnętrzny Aquaszut
Ogrzewanie:Elite 150W
Flora:Hydrocotyla nerkolistna,mchy,microsorium filipine,narrow,nessea,glossia, blyxa japonica,ponikło i jeszcze pare gatunków
Fauna:4xDiamond,2xBlue Cover,10xNeon Czerwony,3xKosiarka

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-22, 16:42 przez Lukiki, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Jak miło Lukiki,że tutaj zawitałeś :-D :-D :-D

Moją opinię o baniaku już znasz :-D :-D

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

świetny baniak! widzę, że nasz się na rzeczy :) roślinki bujnie rosną-plany zachowane no i piękne rybki :) widzę potężne oświetlenie :) ile h dziennie masz włączone?

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Przepiękne akwarium,chlip chlip tylko tyle narazie napiszę...Bardzo mi się podoba!!

Lukiki

Marcin mi również jest miło,że sie tu spotykamy :)
Oświetlenie oczywiście sterowane czasowo, pełna mocą oświetlane,czyli 154W świeci 2,5 godziny, 90W oświetla zbiornik 7 godzin.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

aha to widzę, że i to dopracowałeś do perfekcji :)
ja bym wpuścił jeszcze jakieś krewetki i glonki np zbrojnika niebieskiego itp :)

Lukiki

Jakiekolwiek zbrojniki odpadają z powodów u mnie czysto estetycznych ,mianowicie szkodzą pewnym gatunkom roślin.
Krewetki miałem,lecz są już na tamtym świecie.
Przy paletkach trudno je utrzymać jeśli takowe ryby zachorują i zaczynamy je leczyć na np:nicienie,co miało miejsce u mnie.
Krewetki kuracje dla paletek wytrzymały nie spełna 2 godziny.
Niestety takie leki zabijają krewetki.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Cudowne akwarium :-) W 120% spełnia tytułową funkcję akwarium dekoracyjnego :-D

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

aha to szkoda-paletki kosztują wiele wyrzeczeń, ale za to są piękne :] to chociaż kup kilka otosków, jakieś piskorki tudzież kiryski :) nie wiem czy kosiarki dadzą sobie rade same w tak dużym akwa ...

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Akwa ładnie się prezentuje , piękne palety . Roślinki w dobrej kondycji . Trochę rzuca się w oczy niedoczyszczony glon na dole przy przedniej szybie . Ogólnie wrazenie bardzo dobre .[center][/center]MrHotSousage [center][/center]
świetny baniak! widzę, że nasz się na rzeczy :) roślinki bujnie rosną-plany zachowane no i piękne rybki :) widzę potężne oświetlenie :) ile h dziennie masz włączone?
[center][/center] Nie takie potężne - 0,6W/l przy włączonych wszystkich świetlówkach / standart jak przy rośliniakach /

Lukiki

Tak by nie było nieścisłości natężenie mierzymy przy wartościach netto zbiornika,a nie brutto, uwzględniamy przy tym podłoże,to czy akwarium zalane jest do końca górnej krawędzi.
0,6W/L wychodzi przy wartościach brutto zbiornika.
Wyliczony stosunek natężenia światła w tym zbiorniku to 0,8W/L
Filmy

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Lukiki
[center][/center]
Tak by nie było nieścisłości natężenie mierzymy przy wartościach netto zbiornika,a nie brutto, uwzględniamy przy tym podłoże,to czy akwarium zalane jest do końca górnej krawędzi.
[center][/center]No to faktycznie żeby nie było nieścisłości to upieram się przy teorii W/l objętości zbiornika z wymiarów / w Twoim przypadku 120x40x50 /. Ja przynajmniej nie spotkałem się z innym przelicznikiem , a pisali na ten temat wiele razy " twórcy akwarystyki"

Lukiki

Waty na litr wody,przecież to mówi samo za siebie,a nie Waty na objętość.
Czy jeśli w takim zbiorniku będziesz miał wlane 100 litrów wody,to również wyjdzie Ci 0,6w/l.
Nie mozna opierac sie przy wyliczaniu tej wartości tylko na suchym wzorze.
120x40x50 to tylko wymiary zewnętrzne zbiornika,a nie składowa do wyliczania.
W/L to tylko wzór,ale trzeba go umiejętnie zastosować.
Im więcej wody w zbiorniku tym mniejsze przenikanie światła,czyli nie możemy wyliczać watów z objętości
Filmy

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Nie wybiegajmy poza temat bo szkoda na to czasu i zaśmiecanie forum / omawiamy konkretnie Twój zbiornik / [center][/center] Lukiki ja twierdzę że w akwa o wym. 120x40x50 i mocy całkowitej oświetlenia 144W - przelicznik podawany do wiadomości będzie 0,6W/l . Czy wlejesz 200 czy 180 litrów wody nie zmieni to faktu bo wymiary się nie zmieniają , jedynie odległość światła od powierzchni wody , ale mocy przez to nie przybędzie . [center][/center] Reasumując każdy przedstawiając swój zbiornik podaje - moc dzielona przez wymiary akwa / dl.xszer.xwys. /

Lukiki

Nie jest to zaśmiecanie,a od tematu jest to mały odstęp,także spierać sie tu też nie będziemy.
Jednakże można podyskutować na ten temat tu bez sporów i każdy może przedstawić racje.
Zacznijmy od tego ,że jednak nie można brać pod uwage wymiarów zewnętrznych zbiornika,powtarzam raz jeszcze,że ten wzór ma dać nam orientacyjną wartoś stosunku mocy światła do każdego litra wody,ale trzeba wziąć szereg rzeczy pod uwage.

Może wytłumacze to z innej strony na przykładzie mojego zbiornika.
A więc,gdyby wody wlane byłoby do tego zbiornika połowe czyli jakieś 100 litrów i do tego proporcjonalnie obnizył byś to oświetlenie,to czy stosunek W/L również liczyłbyś z wymiarów zewnętrznych zbiornika?
Następnu przykład,jeśli stworzysz wystrój swojego zbiornika w którym całą powierzchnie dna obłożysz wysoką warstwą kamieni,to czy też nadal będziesz brał wymiar zewnętrzny do przeliczenia?
Przecież wzór mówi sam za siebie,liczymy litry,a nie powierzchnie.
Jeśli jest mniej wody,to światło ma większą przenikliwość.
To nie jest trudne wystarczy wziąć to wszystko na logike.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”