Scotty - The Dragon [60x30x33]
Scotty - The Dragon [60x30x33]
Nadszedł ten moment, w którym zdradzę co planowałem przez dłuższy okres czasu.
Scotty to aksolotl, forma Wild, młody 10 cm samiec.
Urodził się w hodowli, jest endemitem i trzeba go zarejestrować.
Jako rzetelny hobbysta staram się mu stworzyć jak najlepsze warunki.
Akwarium póki co jest odpowiedniej wielkości, gdy Scotty urośnie sprawie mu nowe mieszkanko i może partnerkę.
Teraz opis.
akwarium profil 60x30x33
1 x 15 W grolux
HBL-501 i napowietrzacz
żwirek kwarcowy 1 - 3 mm
Aksolotl, ambystoma mexicanum
anubias, cryptorynea, fissidens fontanus, mcrs, pistia
Woda:
-temp. 16 - 18
-pH 7,7
-20% roztwór Pana Holtfretera
Ozdoby: korzenie, kamienie
Zdjęcia:
Akwarium znajduje się metr od mojego łóżka :)
Konstrukcja z oszlifowanych łupków (starłem wszystkie ostre krawędzie)
Widok ogólny:
25.10.12 - Scotty ma nowy dom!
Potworek:
Bliskie spotkanie 3 stopnia ;P
Szczęśliwie hasa
Zły on :)
Wielkolud :D
Grota się sprawdza - tam odpoczywa, albo pod filtrem za korzeniami
Muszę dużo jeść, aby być dużym i silnym smokiem.
Poza ochotką wypatrzył coś ciekawszego ;)
Mordka
Ostatnio zmieniony 2012-10-26, 18:12 przez Incognito, łącznie zmieniany 3 razy.
faktycznie tego jeszcze nie było :)
on jak dorośnie będzie taki jak ten:
on jak dorośnie będzie taki jak ten:
Ostatnio zmieniony 2012-10-26, 20:01 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać...
10 dni po zalaniu:
Uwaga - rosnę !
Łapki i skrzela rosną, sam aks w bdb kondycji
Nauki pływania:
Wtapia się w tło i czai na ofiarę, również między roślinami i w grocie:
Poniżej film z karmienia - jeżeli jest ktoś wrażliwy bardzo proszę o nie włączanie
http://www.youtube.com/watch?v=JIphUifG ... e=youtu.be
Ogólnie widzę małe podobieństwo do krokodyla czy aligatora - podczas ataku zwija ogon i napręża ciało, aby wystrzelić jak torpeda. Pływa z odnóżami wyciągniętymi wzdłuż ciała i porusza się na boki machając ogonem. Wyczuwa ruch tafli wody tj. rozpoznaje czy wkładam pincetę, z której podaje mu jedzenie (notabene bardzo łatwo było go tego nauczyć) czy po prostu coś tam gmeram w baniaku.
Gupiki do temp. 16 - 18 stopni zaaklimatyzowały się po 2 dniach - na początku były mało ruchliwe i osowiałe - teraz nawet czasem pozwalają sobie na amory i zachowują się zwyczajnie. Od 2 dni po baniaku pływa narybek - aksolotl niezainteresowany 2 mm maluchami i wydaje mi się, że one sobie też poradzą w takich warunkach.
Nadal nie widziałem jakiegoś zorganizowanego polowania na ryby, dlatego zrobiłem co zrobiłem na filmie.
Uwaga - rosnę !
Łapki i skrzela rosną, sam aks w bdb kondycji
Nauki pływania:
Wtapia się w tło i czai na ofiarę, również między roślinami i w grocie:
Poniżej film z karmienia - jeżeli jest ktoś wrażliwy bardzo proszę o nie włączanie
http://www.youtube.com/watch?v=JIphUifG ... e=youtu.be
Ogólnie widzę małe podobieństwo do krokodyla czy aligatora - podczas ataku zwija ogon i napręża ciało, aby wystrzelić jak torpeda. Pływa z odnóżami wyciągniętymi wzdłuż ciała i porusza się na boki machając ogonem. Wyczuwa ruch tafli wody tj. rozpoznaje czy wkładam pincetę, z której podaje mu jedzenie (notabene bardzo łatwo było go tego nauczyć) czy po prostu coś tam gmeram w baniaku.
Gupiki do temp. 16 - 18 stopni zaaklimatyzowały się po 2 dniach - na początku były mało ruchliwe i osowiałe - teraz nawet czasem pozwalają sobie na amory i zachowują się zwyczajnie. Od 2 dni po baniaku pływa narybek - aksolotl niezainteresowany 2 mm maluchami i wydaje mi się, że one sobie też poradzą w takich warunkach.
Nadal nie widziałem jakiegoś zorganizowanego polowania na ryby, dlatego zrobiłem co zrobiłem na filmie.
Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 20:33 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.
3runer pisze:możliwe, że gupiki są dla niego trochę za szybkie i za wysoko pływają
Mandat im za za szybkie pływanie trzeba wlepić, dodatkowo jakaś inspekcja wieża kontroli lotów powinna im kazać zejść na niższy pułap
Ale ogólnie stwór czadowy!
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Dlatego też znalazłem złoty środek - pincetę.Kaledon pisze:Incognito napisał/a:
Kiedyś oddałem znajomemu narybek gupików dla smoka. Nie przejawiał najmniejszego zainteresowania pływającymi rybkami. Małe dorosły i powędrowały do ludzi
Zauważyłem, że uczy się pływać - raz robi to szybko tak jakby coś gonił, raz majestatycznie płynie przy dnie.3runer pisze:możliwe, że gupiki są dla niego trochę za szybkie i za wysoko pływają
Jest to młody osobnik, więc mam nadzieję, że zacznie polować. Jak będzie się z tym ociągał to go przegłodzę - wtedy będzie musiał sam zdobyć pokarm :)
Bezapelacyjnie się z tym zgadzam ;)mat114 pisze:Ale ogólnie stwór czadowy!
Dzękuję za słowa uznania ;) właśnie takie był zamysł, żeby coś zmienić bo jeśli chodzi o samą akwarystykę to się troszkę wypaliłem i do mojego baniaka podchodziłem dość olewacko, zaś teraz wszystko jest tip top ;)king pisze:Fajny zwierz ja poszedłem krok dalej i w swoim akwa-terrarium w sklepie mam kajmana:P Niebawem jak już mu urządzę dodam foty:P
Kto powiedział ze jak woda to tylko ryby...
BRAWO!!!!!!!! wreszcie ktoś się wyłamał z standardu:P