[162L][Roślinne II ] - Zbigniew Pracki
[162L][Roślinne II ] - Zbigniew Pracki
Akwarium - 162l - 90x40x45[center][/center]Podłoże - Oliver Knott Nature Soil normal - 20l[center][/center]Oświetlenie - lampa DIY 3x39W - 2x Philips Master TLD865 + 1x Arcadia Plant Pro - sterowane programatorami Theben[center][/center]Ogrzewanie - grzałka Sera 100W[center][/center]Filtracja - Eheim Ecco Pro 2034 / gąbka, włóknina, biobale / deszczownia + Eheim Professionel 3 2073 / Ehfisubstrat, Ehfilav / szklany wylot Lilly pipes[center][/center]Nawożenie CO2 - butla 1,5kg, elektrozawór Aqua Medic, reaktor Sera flore 500[center][/center]Nawożenie - sole KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO47H2O, Bactozym, EC Easy Life, mikro TPN, Seachem Iron, kapsułki Ferka Stemma[center][/center]Flora[center][/center]- Didiplis Diandra[center][/center]- Rotala rotundifolia indica[center][/center]- Rotala macrandra green[center][/center]- Rotala wallichii[center][/center]- Rotala sp. "Wietnam"[center][/center]- Rotala verticillaris / Pogostemon erectus /[center][/center]- Micranthemum umbrosum[center][/center]- Blyxa japonica[center][/center]- Eustralis stellata[center][/center]- Bolbitis heudelotii[center][/center]- Microsorum narrow Thin Leaf[center][/center]- Ludwigia repens[center][/center]- Ludwigia brevipes[center][/center]- Proserpinaca palustris[center][/center]- Bacopa crenata[center][/center]- Myriophyllum mattogrossense[center][/center]- Staurogyne sp.[center][/center]- Anubias nana petite[center][/center]Fauna[center][/center]- 5x Otocinclus affinis[center][/center]- 2x Poecilia latipinna[center][/center]- 6x Gupik endlera[center][/center]Strona techniczna[center][/center] [center][/center]Zbiornik godzinę po zalaniu[center][/center]
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:30 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadowolony jestem bo wszystko mam w jednym miejscu pod ręką.pyrkosz61 pisze:Właśnie , było szafki nie pokazywać , bo wygląda super poukładana.
Baniak ma 1 dzień więc wygląda na tyle ile ma Drobne detale jak dolanie wody, założenie tła będę miał na uwadze jako priorytet. Część roślin czekało cały tydzień / tu wielkie podziękowanie dla Zafiry / bo bardzo ważne sprawy nie pozwoliły mi na jego rozruch. Widzę że ten okres przetrwały dobrze i nie będzie chyba żadnych niespodzianek.pyrkosz61 pisze:Akwarium na razie musi ją gonić ale to się niebawem stanie.
- illuminatebaby
No ciekaw jestem jak,to za miesiąc będzie wyglądać.
Szafeczka pierwsza klasa,schludnie,logicznie,profesjonalnie.
Szafeczka pierwsza klasa,schludnie,logicznie,profesjonalnie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- krzych0062
Superowo Zbyszku pomyślałeś nad wystrojem akwa-ten korzeń i kamyczki skromne acz świetnie się komponują ze sobą. Ciekawi mnie zachowanie substratu O.Knotta, tzn. jak będzie oddawał to, czym jest "naszpikowane" i jak z rozpadaniem się granulek?
A roślinki musiały przetrwać ten okres przed posadzeniem, przecież pochodzą z b.dobrej hodowli Trzymam kciuki za przyszły busz i będę śledził rozwój Twego akwa...Pozdrawiam
A roślinki musiały przetrwać ten okres przed posadzeniem, przecież pochodzą z b.dobrej hodowli Trzymam kciuki za przyszły busz i będę śledził rozwój Twego akwa...Pozdrawiam
Dzięki wszystkim, widzę że szafka robi furorę i nie ukrywam że jestem z niej bardzo zadowolony.
Krzysiek, znasz moją sytuację i powód tego co jest. Nie mogłem już dłużej czekać i skleciłem to co widać. Miały być inne kamory, inny aranż, wynikła niespodziewana sytuacja życiowa i skończyło się na tym co widaćkrzych0062 pisze:Superowo Zbyszku pomyślałeś nad wystrojem akwa-ten korzeń i kamyczki skromne acz świetnie się komponują ze sobą.
Ostatnie dwa baniaczki robiłem na czymś podobnym i bardzo sobie chwalę. Czas oczywiście pokaże jego walory.krzych0062 pisze:Ciekawi mnie zachowanie substratu O.Knotta, tzn. jak będzie oddawał to, czym jest "naszpikowane" i jak z rozpadaniem się granulek?
Oczywiście, to zaznaczyłem wyżej. Kombinowałem jak mogłem aby je przetrzymać jeszcze tydzień i myślę że jest dobrze.krzych0062 pisze:A roślinki musiały przetrwać ten okres przed posadzeniem, przecież pochodzą z b.dobrej hodowli
- krzych0062
Zbyszku... doskonale wiem, że miało być inaczej i co było powodem takiego a nie innego wystroju... Ale tak, jak również rozmawialiśmy mamy bardzo podobne upodobania co do wystroju akwa...Początkowo jest w nim kilka korzeni, kamieni, które stopniowo są wyciągane i w ich miejsce sadzimy kolejne gatunki roślin...Bo "roślinny busz" to nasz bzikZbyszek17 pisze:krzych0062 napisał/a:
Superowo Zbyszku pomyślałeś nad wystrojem akwa-ten korzeń i kamyczki skromne acz świetnie się komponują ze sobą.
Krzysiek, znasz moją sytuację i powód tego co jest. Nie mogłem już dłużej czekać i skleciłem to co widać. Miały być inne kamory, inny aranż,
Poczekamy...zobaczymy...czy ten substrat będzie tańszą, ale wcale nie gorszą alternatywą w stosunku do produktów ADAZbyszek17 pisze:Ostatnie dwa baniaczki robiłem na czymś podobnym i bardzo sobie chwalę. Czas oczywiście pokaże jego walory.
Powiem, że wyglądają jak w dniu zakupu, nic nie ucierpiałyZbyszek17 pisze:Oczywiście, to zaznaczyłem wyżej. Kombinowałem jak mogłem aby je przetrzymać jeszcze tydzień i myślę że jest dobrze.
Oczywiście, jak znam życie to ciągle będę coś przesadzal, dosadzał, szukał nowości itd.krzych0062 pisze:Początkowo jest w nim kilka korzeni, kamieni, które stopniowo są wyciągane i w ich miejsce sadzimy kolejne gatunki roślin...Bo "roślinny busz" to nasz bzik
Część ucierpiała, część była z moich dwóch baniaków z "doświadczenia" i tak wspólnymi siłami starczyło na całkiem niezłe obsadzenie zbiornika.krzych0062 pisze:Powiem, że wyglądają jak w dniu zakupu, nic nie ucierpiały
Jest mi niezmiernie miło, dziękuję również .Wiem,że ten zbiornik będzie bajkowy, tak jak wszystkie Twoje akwaria, nie może być przecież inaczej. Najbardziej podziwiam wybarwienie roślin, jakie udaje Ci się uzyskać, bo ich kondycja w Twoich zbiornikach nie podlega dyskusji.Zbyszek17 pisze:tu wielkie podziękowanie dla Zafiry / bo bardzo ważne sprawy nie pozwoliły mi na jego rozruch. Widzę że ten okres przetrwały dobrze i nie będzie chyba żadnych niespodzianek.
Będę z zaciekawieniem śledziła temat rozwoju tego akwarium.Pozdrawiam .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
blue3003, pytanie głupie nie jest, a powiedziałbym że nawet bardzo trafne. Ja w swoich zbiornikach zawsze stawiałem na dobrą i wydajną filtrację / zawsze Eheim x 2 /. Jeden filtr służy jako biologiczny drugi jako mechaniczny / choć on też staje się poniekąd biologicznym / W mechanicznym stosuję tylko biobale, gąbkę i włókninę i mogę go czyścić częściej bez obawy na cały cykl z bakteriami nitryfikacyjnymi. Sprawa druga, mając 2 filtry czyścimy je w różnych od siebie okresach więc znikają w/w obawy.blue3003 pisze:Może to głupie pytanie (ciągle zdobywam nową wiedzę w tym temacie) po co dałeś 2 filtry?