dasz rade jak coś to pomożemy
Jeśli chcesz się w to bawić to plan wg mnie jest taki:
1) zaopatrz się w potrzebne materiały
- 2 świetlówki 30W
- 8 uchwytów z tworzywa do świetlówek ( ja bym wziął 10, to grosze kosztuje a zawsze jest jakiś w zapasie jak by coś) do kupienia w Rybarium lub na Starcie
- układ zapłonowy (statecznik elektroniczny)
1x30 lub 2x30 - wybór należy do ciebie, tańszy będzie 2x30. Ale mając 2x1x30 masz większą możliwość sterowania oświetleniem, każda świetlówka zapala się niezależnie. Z punktu widzenia montażu i łączenia przewodów jest to bez znaczenia.
- 4 przewody z końcówkami hermetycznymi do podłączenia świetlówek
tu może być problem, bo przewody są max chyba 1,50 długie i nie można ich przedłużyć (trzeba empirycznie sprawdzić czy na danym układzie zapłonowym świetlówki będą świeciły na dłuższych przewodach). Nie możesz mieć układu zapłonowego (statecznik elektroniczny) z jednej strony bo do następnej świetlówki masz ~1,20cm więc układ zapłonowy musiałby być gdzieś po środku akwarium. Czyli wyjście z szafki przewodami musiało by wypaść najlepiej na środku szafki.
Utrudnia to jednak zdjęcie pokrywy z akwa, możesz ją co najwyżej podnosić do góry lub stawiać pionowo na akwa (jak tak robiłem).
To najlepiej zweryfikować biorąc sznurek o długości ~120cm i patrzysz gdzie najlepiej od pokrywy pasuje ci statecznik.
- odbłyśniki jeśli chcesz zakładać
- narzędzia, śrubki, nakrętki żeby całość poskładać.
Kolejność prac wg mnie:
1) wycinasz to korytko ze środka i demontujesz całą elektrykę z pokrywy (tylko ostrożnie bo to z korytka jest do dalszego wykorzystania więc nie popsuj

)
2) rozmieszczasz świetlówki i zaznaczasz miejsca na dziurki pod uchwyty
3) mocujesz uchwyty, odbłyśniki i świetlówki
4) przymierzasz przewody z oprawkami do świetlówek
5) mocujesz oprawki, podłączasz przewody
6) podziwiasz jak ładnie teraz świeci
Chyba w miarę dokładnie wyjaśniłem