Dołożenie świetlówki do pokrywy Wromak

Raku

Dołożenie świetlówki do pokrywy Wromak

Post autor: Raku »

witam,

w zwiazku z tym iz oswietlenie mam bardzo slabe 2x30W w akwarium o wymiarach 120x40x50 chcialbym dolozyc jeszcze jedna swietlowke do pokrywy?
Czy jest to mozliwe?Jesli tak to jaki wiaze sie z tym koszt?

Tylna swietlowka ma jeszcze 3cm do krawedzi, a przednia 2,5cm do klapek do karmienia ryb.
Ponizej zdjecia pokrywy.
Obrazek

Czy moglibyscie mi doradzic? Co mam zrobic?

Dodatkowo chcialbym wymienic te standardowe swietlowki dolaczone z pokrywa na

PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K i 30W PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K
oraz dodac odblysniki.

Co o tych swietlowkach myslicie?
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 19:32 przez Raku, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Raku
nie ma problemu dołożyć świetlówkę / dopinasz na specjalne klipsy do istniejacej i po sprawie / Koszt to cena statecznika + zapłonnik z oprawką / jeżeli będzie statecznik indukcyjny / + oprawki do świetlówki + świetlówka. [center][/center] Wybór świetlówek o których wspominasz jest b. dobry.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Tak jak pisze Zbyszek17, problem żaden, ja do swojej pokrywy (80cm) dokładałem 2x24W i też jakoś upchnąłem ;-)
Tylko ja u siebie przerobiłem ją całkowicie, wywaliłem to korytko co masz na środku i układ zapłonowy wyciągnąłem na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 21:52 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

Raku

Zbyszek17 pisze:nie ma problemu dołożyć świetlówkę / dopinasz na specjalne klipsy do istniejacej i po sprawie / Koszt to cena statecznika + zapłonnik z oprawką / jeżeli będzie statecznik indukcyjny / + oprawki do świetlówki + świetlówka. [center][/center]
dzieki za odpowiedz.

a jakie sa stateczniki idukcyjny i...?

jednak mam problem....pokrywa w sumie ma 122cm,ale jak na zdjeciu widac jej wklesla czesc na ktorej mozna dolozyc kolejna swietlowke ma wymiary 115cm...wiec mi sie nie zmiesci 54w (115cm),a dla mniejszych swietlowek nie wiem czy gra jest warta swieczki...

Raku

cina pisze:Indykcyjny to takie gdzie osobno masz starter do każdej świetlówki, jest metalowy i ciężki i się bardzo grzeje ;-)

a czy warto... zawsze warto - takie jest moje zdanie, nawet jeśli miałbyś mniejszą świetlówkę zainstalować.

EDIT:
Zamiast 1x54 możesz dać 2x30W tylko bez wycięcia tego korytka to się raczej nie zmieszczą
czyli jednak T8, ciezko bedzie mi je upchac...zaslonily by cale korytko do karmienia ryb,a z tylu sie nie zmieszcza...
moglbys wrzucic fotke,jak to u Ciebie wyglada?

Awatar użytkownika
cina

Indykcyjny to takie gdzie osobno masz starter do każdej świetlówki, jest metalowy i ciężki i się bardzo grzeje ;-)

a czy warto... zawsze warto - takie jest moje zdanie, nawet jeśli miałbyś mniejszą świetlówkę zainstalować.

EDIT:
Zamiast 1x54 możesz dać 2x30W tylko bez wycięcia tego korytka to się raczej nie zmieszczą

znalazłem zdjęcie swojej pokrywy
Obrazek

Raku

cina pisze: Tylko ja u siebie przerobiłem ją całkowicie, wywaliłem to korytko co masz na środku i układ zapłonowy wyciągnąłem na zewnątrz.
minusem chyba teraz jest fakt iz jak jest na zewnatrz to brzydko wyglada...
ale dzieki temu mogles 2swietlowki dodatkowe zamontowac.

trudno uklad zaplonowy przeniesc na zewnatrz?

Awatar użytkownika
cina

minusem chyba teraz jest fakt iz jak jest na zewnatrz to brzydko wyglada...
nie do końca ;-)
po prostu schowałem go w szafce pod akwarium ;-)

Tylko ja swoją pokrywę to mocno przerobiłem, nie skończyło się na dodaniu jednej świetlówki i dwóch otworkach pod uchwyty.

Kwestia czy ci się chce to robić :mrgreen:

Sam układ nie jest trudno przenieść na zewnątrz jeśli nie obca ci jest obsługa lutownicy, wiertarki i masz podstawowe narzędzia w domu :-)

Jak byś kupował uchwyty pod świetlówki to weź z tworzywa, nie metalowe bo strasznie rdzewieją :-/
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 22:29 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Raku

cina pisze:
Tylko ja swoją pokrywę to mocno przerobiłem, nie skończyło się na dodaniu jednej świetlówki i dwóch otworkach pod uchwyty.

Kwestia czy ci się chce to robić :mrgreen:
Chciec to mi sie chce bo zdaje sobie sprawe ze na 2X30W to z roslinkami nic nie zwojuje...ale kwestia czy sobie z tym poradze....

Awatar użytkownika
cina

dasz rade jak coś to pomożemy :mrgreen:

Jeśli chcesz się w to bawić to plan wg mnie jest taki:
1) zaopatrz się w potrzebne materiały
- 2 świetlówki 30W
- 8 uchwytów z tworzywa do świetlówek ( ja bym wziął 10, to grosze kosztuje a zawsze jest jakiś w zapasie jak by coś) do kupienia w Rybarium lub na Starcie
- układ zapłonowy (statecznik elektroniczny)

1x30 lub 2x30 - wybór należy do ciebie, tańszy będzie 2x30. Ale mając 2x1x30 masz większą możliwość sterowania oświetleniem, każda świetlówka zapala się niezależnie. Z punktu widzenia montażu i łączenia przewodów jest to bez znaczenia.

- 4 przewody z końcówkami hermetycznymi do podłączenia świetlówek

tu może być problem, bo przewody są max chyba 1,50 długie i nie można ich przedłużyć (trzeba empirycznie sprawdzić czy na danym układzie zapłonowym świetlówki będą świeciły na dłuższych przewodach). Nie możesz mieć układu zapłonowego (statecznik elektroniczny) z jednej strony bo do następnej świetlówki masz ~1,20cm więc układ zapłonowy musiałby być gdzieś po środku akwarium. Czyli wyjście z szafki przewodami musiało by wypaść najlepiej na środku szafki.
Utrudnia to jednak zdjęcie pokrywy z akwa, możesz ją co najwyżej podnosić do góry lub stawiać pionowo na akwa (jak tak robiłem).
To najlepiej zweryfikować biorąc sznurek o długości ~120cm i patrzysz gdzie najlepiej od pokrywy pasuje ci statecznik.

- odbłyśniki jeśli chcesz zakładać
- narzędzia, śrubki, nakrętki żeby całość poskładać.

Kolejność prac wg mnie:
1) wycinasz to korytko ze środka i demontujesz całą elektrykę z pokrywy (tylko ostrożnie bo to z korytka jest do dalszego wykorzystania więc nie popsuj ;-) )
2) rozmieszczasz świetlówki i zaznaczasz miejsca na dziurki pod uchwyty
3) mocujesz uchwyty, odbłyśniki i świetlówki
4) przymierzasz przewody z oprawkami do świetlówek
5) mocujesz oprawki, podłączasz przewody
6) podziwiasz jak ładnie teraz świeci :mrgreen:

Chyba w miarę dokładnie wyjaśniłem
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 23:16 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Raku

Dzięki za odpowiedź.
Dokładnie;)

musze teraz znalezc troche czasu i za to sie zabrac

Pozdrawiam

Raku

Witam,
Przeniesienie koryta do szafki jak na razie jest dla mnie zbyt skomplikowane,ponieważ w ogole nie znam się na elektronice.
Zastanawiam się nad zakupem statecznika o mocy 2X39W i podlaczeniu do niego jednej świetlówki T5 39W.Czy jest to możliwe?
Statecznik o którym mysle:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd
Swietlowke podłączyłbym jedna za pomoca uchwytow do istniejącej już T8 30W…powinna się zmieścić i nie blokowac karmnika…Z czasem chciałbym przenieś koryto do szafy…i tam wstawic kolejna T5.
Czym rozni się statecznik elektroniczny od indukcyjnego?Bo cenowo indukcyjne ze duzo tansze…

Awatar użytkownika
cina

Demontaż korytka nie jest problematyczny więc nie ma się czego bać :), tylko trochę żal się robi pokrywy za którą się dało sporo kasy a teraz się ją roz....a. Potrzebujesz jakieś cążki, brzesztot i noż do tapet i jazda ;-)

Co do stateczników, to do T5 30W musisz mieć elektroniczny. Indukcyjny jest do świetlówek T8 18, 36 lub 58W. Do innych mocy tylko stateczniki elektroniczne.

Nie wiem czy na stateczniku 2x39 będzie działała jedna świetlówka. Zależy od stateczników, generalnie jednak jest tak że jak jest na 2 świetlówki to muszą być dwie podłączone. Więc czasem lepiej kupić 2 osobne stateczniki.

A są uchwyty do montażu świetlówki do świetlówki ? Bo nie widziałem takich.

Ewentualnie jak gdzieś blisko mieszkasz to może będę miał chwilę to ci pomogę z tą pokrywą ;-)
Ostatnio zmieniony 2009-11-01, 16:47 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

grafipl

Post autor: grafipl »

a nie lepiej Ci wywalić T8? A kupić T5? do pokrywy 120cm wejdzie Ci 54W świetlówka T5 ma ona długości 115cm także na styk by weszła. A jak nie to to te 39W, one chyba mają 90 czy 95cm. Ja bym wywalił te T8 i wstawił T5 te 2*39 ze statecznikiem tym co podajesz (mam taki sam i działa oki). Co do tego czy można podłaczyć 1 zamiast dwóch wydaje mi się ze nie ... odzywiscie mozesz próbować ale swietlowki T5 i t8 maja inne moce i inne prady.. takze lepiej dokupić swietlowke tak zeby były 2 niż zeby uwalić statecznik..
Ostatnio zmieniony 2009-11-01, 16:53 przez grafipl, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cina

grafipl pisze:a nie lepiej Ci wywalić T8? A kupić T5?
ale to są dodatkowe koszty, raku musiał by kupić jeszcze jeden statecznik elektroniczny, a tak to istniejące oświetlenie na stateczniku indykcyjnym zostanie, a nowa rura na elektronicznym

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”