Krewetki - jadłospis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

z tego co wiem powinien byc sparzony
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

No ja tez nigdy nie karmilem swoich podopiecznych mleczem bo nie chcialem ryzykowac, ale moze ktos sie pokusi aby karmic i przedstawi nam obserwacje swoje.

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

Ja nie karmiłem, ale mój tata zawsze na jesieni jeżdzi gdzieś poza miasto i zrywa spore ilości mlecza i zamraża. Potem tylko wyjmuje porcje z zamrażalnika parzy i wrzuca do akwa. Gupiki, ampularie, kiryski i wszelkie zbrojnikowate zabijają się o to. Wieczorem wrzuca a rano zostaje tylko ta najgrubsza łodyżka. Skutków ubocznych nie zauważył.
Ojciec nie choduje krewetek, ale skoro rybom smakuje to tym bardziej krewetkom :)
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

adamozw
Kontakt:

No wiesz lepiej sprawdzic, krewetki sa bardziej wrazliwsze na substancje trujace wiec trzeba uwazac.

pirania

Post autor: pirania »

najpierw pytanie : jakie to mają być krewetki , nikt nie wpadł na to ?

już widzę swoje Mosurki i Hinomaru na "jakimś pokarmie"
te dwie odmiany przynajmniej u mnie mają szczególne względy żywieniowe :)zapewne domyślacie się dlaczego :) a tym bardziej ze praktycznie wszystko co powstaje po małym bara bara idzie "do ludzi" muszą być tak traktowane
zresztą w jednym akwa zrobiłem jednodniowy teścik z pokarmem Tropicala Shrimp stick i jakoś nie zasmakował tym małym smakoszom tylko MOSURA i HIKARI ostatecznie TetraCrusta Menu z nowalijek to liście migdałecznika oraz liście drzew (wiśnia , dąb ,wierzba) ale to już tylko jak znajomi wracają z wojaży po wiejskich rejonach

inne krewetki" gorszego sortu" w tym też CR dostaja to co woda da zbiorniczki mam częściowo wystawione na działanie promieni słonecznych więc nie ma z tym problemu , urozmaiceniem dla nich są banany,marchewka,brokuły,liście mlecza i pokarmy dla ryb z Tangi zawierające stosunkowo duży udział spiruliny w swoim składzie

przepraszam za tak długi wywód ale pierwsza linijka powinna wyjaśnic wszystko :)
pozdrawiam i życzę powodzenia w zakładaniu i utrzymaniu akwarium z tymi małymi bydlaczkami :)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

pirania pisze:Tropicala Shrimp stick i jakoś nie zasmakował
To raczej nie kwestia tego że masz Mosurki i Hinomaru, moje RC Baba też niechętnie to jedzą, wolą inne dodatki jak to.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

adamozw
Kontakt:

Dla hinomaru i mosurek powinienes zainwestwoac w troche drozsze dodadtki takie jak shirakura mosura, ebi ten....

Awatar użytkownika
mat114

Sprawdziłem liście mlecz. sparzyłem i wrzucilem do baniaka, pływały po powierzchni wiec dociążyłem, amanki sie o niego zabijały redki nawet nie spróbowały
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

adamozw
Kontakt:

Wiesz roznie to bywa u jednych smakuje krewetkom a u innych nie, ja mialem tak z pylkiem kwiatowym u crystali wiem ze u mojego kolegi o niego sie zabijaly a u mnie nic. To zalezy do jakiego pokarmu przyzwyczajasz swoich podopiecznych.

Awatar użytkownika
mat114

mlje tak ogólnie wcinają gloniszcza :lol: ale powoli zaczynam to dopowadzac do porządku wiec musze je dokarmiać. Głównie dostają marchew, od teraz mlecza, i czasem jak sie znajdzie to jakiegos ogórka.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

moje krewetki wcinają wszystko... od płatków które niezjedzone przez danio opadają na dno, poprzez różnego rodzaju suche pokarmy dla krewetek po ogórki brokuł selera, a nadzwyczaj wcinają marchew ;-)

adamozw
Kontakt:

Wiesz marchewka jest dobra :-P

Awatar użytkownika
mat114

Moje redki głównie pokarm dla ryb, marchewke średnio

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Wczoraj miałem okazję odwiedzić hurtownie Badis w Warszawie.
Jako że na stanie mieli pokarm dedykowany dla krewetek Hikari shrimp cuisine, bez większego zastanowienia postanowiłem sobie nabyć jedno malutkie opakowanie.
Miałem taką okazję bo byłem z Osobą, która akurat robiła zakupy do swojego sklepu.

Pokarm kupiłem dla moich CR i Bienek, których z dnia na dzień przybywa.
Wieczorkiem wsypałem kilkanaście małych granulek i czekałem co się wydarzy.
Po kilku minutach przeszło połowa dużych krewetek była już pod przednią szybą, a razem z nimi kilkadziesiąt maluszków.
Najwyraźniej im bardzo zasmakowało :)
Zdecydowanie polecam, cena może nie jest za niska, ale wszystkie markowe produkty nie są tanie.
Czekam na jakieś większe opakowanie, wtedy będzie można zrobić zakup dla kilku osób i cenowo powinno być taniej.

Od dziś ten pokarm wchodzi do codziennego meni moich CR.

adamozw
Kontakt:

A jaki pokarm dales bienkom i crystalko ten hikari?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”