[126l] by Siwy

siwyy81

[126l] by Siwy

Post autor: siwyy81 »

Zbiornik 80x35x45

Oświetlenie 4x18W (2x philips 865 + Flora Glo + Arcadia)

Ogrzewanie:
Grzałka 50W (w zupełności wystarcza)

Filtracja:

Wew. Eheim 2210 (ceramika i gąbka)
wew. Aquael Turbofilter 650 (Gąbka)

Podłoże:
żwir kwarcowy

Nawożenie:
bimbrownia + k2so4

Fauna:
14x neon czerwony
2x zbrojnik niebieski
2x gibiceps
7x kirys panda
5x Amano
3x gupik (+ jakieś 20 młodych)
3x kosiarka

Flora:
1. Limnophilia Sessiliflora
2. Lotos Tygrysi
3. Cryptocoryne Cordate
4. Microsorium NArrow
5. Jakieś Echinodorus
6. Najas
7. Anubias Nano
8. Anubias (jakiś inny)
9. X-mass
10. Mech jawajski
11. Didiplis Diandra
12. Ludwigia arguata
13. Saggitaria Sagittifolia
14. Gałązatka
15. Hygrophilia Corymbosa
16. Hygrophilia corymbosa Minima
17. Cabomba Caroliniana
18. Rogatek sztywny
19. ???
20. ???

Akwa ma ponad miesiąc, ale na początku nie miałem czasu się nim zając, poza tym było więcej czasu żeby akwarium dojrzało. Na poważnie zacząłem wszystko przy nim robić jakieś 2 tyg temu.

foto z samego początku
Obrazek

12. kwietnia
Obrazek

Na razie jest trochę bałagan wśród roślin (np. Lotos posadzony w 4 miejscach, strzałka w 2), czy niższe rośliny z tyłu a wyższe bliżej. Spowodowane jest to tym, że chcę sprawdzić które rośliny będą lepiej rosły u mnie. Myślę, że najpóźniej za miesiąc, rośliny będą rozlokowane już docelowo.

Być może zniknie ta skała z dzbankami (choć bardzo się ona żonie podoba).
No i gałązatkę będę chciał zaadoptować na jakimś korzeniu czy kamieniu.

P.S. Wiem, że zdjęcia nie są najlepsze ale następne będą już ok. (filtry wył., czysta szyba, zdjęty czyścik)

Kod: Zaznacz cały

linkowanie zdjęć | ort. /c
Ostatnio zmieniony 2009-04-14, 12:33 przez siwyy81, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cina

Re: [126l] by Siwy

Post autor: cina »

siwyy81 pisze: Być może zniknie ta skała z dzbankami (choć bardzo się ona żonie podoba).
Jak zarośnie tak żeby jej widać nie było to ok, ale generalnie nie jestem zwolennikiem sztucznych ozdób w akwarium.

Dla mnie to te gibicepsy trochę ciasno będą miały u Ciebie.

Aha i jeszcze jedno, zdjęcia się nie wyświetlają.
Ostatnio zmieniony 2009-04-14, 12:30 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
diablo33

Post autor: diablo33 »

Witam! :-)

Póki co, nie ma co oceniać. Wywal te sztuczne muszle i ten "dzbanecznik". Fajny masz ten korzeń, pokombinował bym coś z nim (ładne ułożenie i posadził mech). Pokombinuj z ułożeniem roślin, masz ich trochę, więc przy odrobinie fantazji stworzysz ładną aranżację.

Pozdrawiam, diablo33.
[36L] - Czeka na wielki restart, służy jako przechowalnik.

[36L] - kolejny zbiornik - 4 x Clinthony - planowane WP

W planach kolejne zbiorniki....

siwyy81

diablo33 pisze:Witam! :-)

Fajny masz ten korzeń, pokombinował bym coś z nim (ładne ułożenie i posadził mech).
Może tego nie widać na tych zdjęciach, ale na korzeniu są 3 gatunki mchu.

Na korzeniu są też anubiasy jeden wyżej drugi niżej, ten wyżej jest jakieś 3-4 cm od powierzchi wody. Niestety liście mu szarzeją (tzn. robią się takie jakby ktoś kartkę papieru spalił). Myślicie, żę to z powodu zbyt małej odległości od źródła światła???

Czy ktoś robił coś ze zdjęciami, bo wczesniej jak dodawałęm, to rzeczywiście nie chciały się wyświetlać, dlatego podałem też linki???

Gibbicepsy jak podrosnąto pewnie komuś oddam, a kosiarek już chcę się pozbyć. Im są większe tym coraz bardziej agresywne dla siebie :(

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

siwyy81 pisze:Czy ktoś robił coś ze zdjęciami, bo wczesniej jak dodawałęm, to rzeczywiście nie chciały się wyświetlać, dlatego podałem też linki???
Tak, ja poprawiłem ich linkowanie.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

siwyy81 pisze:
... a kosiarek już chcę się pozbyć. Im są większe tym coraz bardziej agresywne dla siebie :(
Za mało kryjówek mają, tak mnie się coś wydaje.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Trzymasz ryby które lubią lekko kwaśną i miekką wode wiec tą musze musisz wywalić. Niepodoba mi się rownież ceramiczna ozdoba - tandeta - oraz jazsy żwir.
Akwarium generalnie ładnie się prezentuje
Obrazek

siwyy81

megalomaniacc pisze:Trzymasz ryby które lubią lekko kwaśną i miekką wode wiec tą musze musisz wywalić. Niepodoba mi się rownież ceramiczna ozdoba - tandeta - oraz jazsy żwir.
Akwarium generalnie ładnie się prezentuje
Co do muszli to rzeczywiście zastąpię ją jakimś kamieniem, bo coś musi przyciskać anubiasa do dna. Na miejsce tej ozdoby mam już namoczony korzeń (już tonie), za jakiś czas to wymienie.
A co do żwiru to mi się bardzo podoba jasny, niestety ma jeden minus bardzo widać brud przy szybie.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

siwyy81 pisze: Gibbicepsy jak pozrosnąto pewnie komuś oddam, a kosiarek już chcę się pozbyć. Im są większe tym coraz bardziej agresywne dla siebie :(
To ja chętnie wezmę za piwo lub nawet dwa. Akurat zdążę baniak założyć zanim podrosną, a o gibbicepsach z odzysku właśnie myślałem. Trafią do 840l, więc ciut lepiej.

Co do baniaka, to staraj się rośliny sadzić gęściej, mniej gatunków a więcej sztuk.

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

skoro juz sa Lotosy to zasadzilbym je na srodku zbiornika , w te okolice przemiescil bym rownierz drewno
, trzymam kciuki za rozwoj aranzacji
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

siwyy81

poligraphica pisze:skoro juz sa Lotosy to zasadzilbym je na srodku zbiornika , w te okolice przemiescil bym rownierz drewno
, trzymam kciuki za rozwoj aranzacji
Może ćiut nie widać, ale mniej wiecej pośrodku są wsadzone 2 lotosy, który ładniej się rozrośnie, lepiej będzie się komponował to zostanie.

siwyy81

Kubiszon pisze:
siwyy81 pisze: Gibbicepsy jak pozrosnąto pewnie komuś oddam, a kosiarek już chcę się pozbyć. Im są większe tym coraz bardziej agresywne dla siebie :(
To ja chętnie wezmę za piwo lub nawet dwa. Akurat zdążę baniak założyć zanim podrosną, a o gibbicepsach z odzysku właśnie myślałem. Trafią do 840l, więc ciut lepiej.

Co do baniaka, to staraj się rośliny sadzić gęściej, mniej gatunków a więcej sztuk.
Jak im zacznie robić sięciasno to dam znać. A roślin nie sadziłem gęściej bo poprosty nie maiałem wiecej sadzonek. Liczę że się same rozrosną jak cryptocoryna, czy anubiasy, lub po przycinkach będę zagęszczał.

siwyy81

W akwarium mam 2 roślinki przywiezione z podłódzkich stawów.
1 mech:
Obrazek

i coś podobnego do henka:
Obrazek

Co to za roślinki?? Ktoś z Was miał je w akwarium, będą rosły?? Jakie mają wymagania itp.

Roślinki mam od jakiś 2 tyg. To podobne do heńka rośnie i to nawet szybko, ale mech stoi w miejscu.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Ten mech to podobny do Phoenix moss :->

Ładne te roślinki, chyba też się wybiorę nad stawy poszukać takich piękności :-)

Awatar użytkownika
cina

Nie wiem czy będą rosły, to rośliny raczej zimnolubne, skoro rosną w naszych stawach. Jeśli się przyjęła to może coś z niej będzie. Mam nadzieję że dobrze że przygotowałeś przed włożeniem do akwa, żeby jakiegoś paskudztwa nie przywlec.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”