[162] roślinne na TWARDEJ wodzie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

[162] roślinne na TWARDEJ wodzie

Post autor: wojtekr »

Witam,

chciałem przedstawić akwarium mojego siostrzeńca, który ma 15 lat, mieszka na Podkarpaciu i czerpie twardą wodę ze studni. Jakieś 1,5 roku temu założyłem mu małe akwarium 54l na ziemii i powiedziałem mu jak ma je pielęgnować.
Chłopak "połknął bakcyla", akwarium prowadził dość dobrze, wiec wystartowaliśmy wspólnie 162l (ciekawe, czy poprzedni właściciel rozpozna szkiełko i korzeń :-)). To było juz większe wyzwanie.
Piszę to po to, żeby pokazać, że da się utrzymać akwarium na przyzwoitym poziomie zachowując pewien reżim przy pielęgnacji, a także bez nowinek HT typu CO2, bardzo dużo światła, EI, RO, itd.
Proszę pamiętać, ze chłopak ma 15 lat, na razie skupia się, żeby wszystko rosło mu tak, jak należy. Aranżacja, to będzie następny krok.

- Zbiornik 162l (90x40x45)
- belka 2x30W (Osram 865 + 840)
- Podłoże: Olivier Knott (używany wcześniej 8 miesięcy) + podsypka ok 1cm Pro-soil
- Filtracja: Eheim 2217 + Pick-up 2010
- Woda ze studni GH = 28; KH = ok 20 !!! Innych parametrów nie znam, ale woda musi być dziwnym trafem dobrze zbilansowana w składniki makro i mikro. A twardość jest taka, że nawet przyssawki Eheima po roku są do wymiany.
- akwarium ma ok. 9 miesięcy i 0 (zero) glonów !!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-01-09, 21:33 przez wojtekr, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtekr

poprawione zdjęcia

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

wojtekr pisze: wystartowaliśmy wspólnie 162l (ciekawe, czy poprzedni właściciel rozpozna szkiełko i korzeń ).
Rozpoznał, rozpoznał i nie tylko to :lol:
wojtekr pisze:Piszę to po to, żeby pokazać, że da się utrzymać akwarium na przyzwoitym poziomie zachowując pewien reżim przy pielęgnacji, a także bez nowinek HT typu CO2, bardzo dużo światła, EI, RO, itd.
Ja nigdy w to nie wątpiłem i cieszy mnie że młody chłopak powoli i z rozsądkiem dochodzi do dobrych wyników ;-)

queen

Post autor: queen »

Piękne- ale oświetlenie dość mocne- biorąc pod uwagę faktyczne zalanie, wychodzi powyżej 0,5 W.

Jak daje radę bez CO2 ??

Awatar użytkownika
wojtekr

A właśnie, tu był błąd i już poprawiłem w pierwszym poście. To jest 2x30W.
CO2 nie ma, natomiast są pewne plany zakupu butli i reszty zestawu w przyszłości.
Na razie zaczynamy podawać delikatnie węgiel w płynie (ok 0,5 dawki przewidzianej przez producenta) i potas z K2SO4 ok. 12 ppm tygodniowo.

Co jest charakterystyczne dla tej wody - twardej, że microsorium ma bardzo dużo czarnych kropek. Nie jest to glon, ale takie czarne plamy. No i oczywiście cudów nie ma - nie spodziewam się, że będzie tam rosło coś typu mały heniek, itd.

Natomiast rzeczywiście coś w tej wodzie jest, że glony nie rozwijają się. Do tego stpnia, że nawet gałęzatka zmarniała. Dwie kule się rozupuściły i zostały zjedzone przez kosiarki, krewetki itp. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”