Łaaał...niesamowita rozmowa wynikła...i to za sprawą błahostki, zmętnienia wody...No fakt, przyczyn może być kilka...począwszy od niewłaściwego podłoża, bo co oznacza "mam normalny, drobny żwirek"? Bo równie dobrze może to być zamiast kwarcu np. żwirek marmurowy(też z takimi "kwiatkami" się spotkałem... Kolejna sprawa jakie wypełnienia masz we filtrze? Wiem, że od pewnego czasu do wspomnianych filtrów firma daje "coś" na podobę Zeolitu, które to "coś" zmienia parametry wody-in minus-a na dokładkę powoduje zmętnienie wody...Może to powód, na który nikt nie zwrócił uwagi?

Co do podmian...pomimo różnych za i przeciw jednak skłaniam się do stanowiska
piony... Bo przecież w treści autora tematu nie było słowa, iż prowadzi nawożenie EI...a jedynie przy takowym ma sens tak duża podmiana wody. Przy akwa ustabilizowanym a nikłym lub żadnym dodatkowym nawożeniem mija to się z celem...No właśnie...jak długo istnieje to akwa, jest dojrzałe biologicznie, czy to "świeżynka"? Chyba warto podpytać właściciela akwa o więcej szczegółów a nie skakać sobie do gardeł...
Jak najwięcej info ze strony właściciela akwa będzie skutkowało większym prawdopodobieństwem udzieleniem pomocy...i to nie tylko w tym przypadku