mętna woda

piona3

Post autor: piona3 »

Zbyszek17 pisze:
piona3 pisze:lepiej podmieniać 20% wody 3-razy w tygodniu ,niż 50% jednorazowo.
Cotygodniowa podmiana wody w ilości 50% to standard w metodzie EI :!: [center][/center]Sprawa zmętnienia wody zmienia trochę te wszystkie zasady podmian bo nie znamy przyczyny jej powstania. Jeżeli zmętnienie jest spowodowane np. pierwotniakiem to dolewanie świeżej wody nic nie daje i trzeba szukać innych środków zaradczych. Często dobrym i bardzo prostym rozwiązaniem jest zwiększenie temperatury wody do 30*C.

a czy kolega który ma tu problem napisał o tym że stosuje Co2 ,mikro,makro???

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Procentowosc podmienianej wody zalezy od metod nawozenia,obsady roslinnej,efektow jakie chcemy osiagnac,oraz obsady rybnej.
Mozemy podmienic 50% ( prawdziwy low-tech) raz na 6 miesiecy i nawet 100% dziennie przy profesjonalnej duzej,masowej hodowli dyskow.

Nie ma definicji,ktora,by mowila ile podmieniac trzeba,wiec nie potrzebnie antylopa przy tygrysie podskakuje,bo moze xostac merytorycxnie pozarta.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

piona3

Buchacha ...widziałem foty jak antylopa dała w łeb tygrysowi ....Nie gniewaj się :-/ dla mnie jesteś kamykiem i wiedzę że masz nikłą

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie czas,nie miejsce,bym mial uczestniczyc z Toba w tej dyskusji.
Dla ciebie moge byc nawet ziarnkiem piasku,nie musze Ci uswiadamiac gdzie ten fakt mam.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Jak się nazywają te chińskie bakterie i gdzie je można kupić? Wypróbuję, zobaczę. Ja akurat stosuję takie szczepy bakterii że jedno zapodanie na rok mi starcza. Oczywiście pod warunkiem że nie wylewa się pół populacji co tydzień. Chociaż .... może dały by rade się namnażać. Nie wiem nie ryzykowałem nigdy aż tak.
ale te chinole muszą być dobre skoro robisz takie duże podmiany co tydzień i tylko za pomocą bakterii utrzymuje Ci się krystalicznie czysta woda. To gdzie je można kupić?
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 20:39 przez wachkala, łącznie zmieniany 1 raz.

piona3

żegnaj .Łukasz , cieniasie ..... :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Łaaał...niesamowita rozmowa wynikła...i to za sprawą błahostki, zmętnienia wody...No fakt, przyczyn może być kilka...począwszy od niewłaściwego podłoża, bo co oznacza "mam normalny, drobny żwirek"? Bo równie dobrze może to być zamiast kwarcu np. żwirek marmurowy(też z takimi "kwiatkami" się spotkałem... Kolejna sprawa jakie wypełnienia masz we filtrze? Wiem, że od pewnego czasu do wspomnianych filtrów firma daje "coś" na podobę Zeolitu, które to "coś" zmienia parametry wody-in minus-a na dokładkę powoduje zmętnienie wody...Może to powód, na który nikt nie zwrócił uwagi? ;-) Co do podmian...pomimo różnych za i przeciw jednak skłaniam się do stanowiska piony... Bo przecież w treści autora tematu nie było słowa, iż prowadzi nawożenie EI...a jedynie przy takowym ma sens tak duża podmiana wody. Przy akwa ustabilizowanym a nikłym lub żadnym dodatkowym nawożeniem mija to się z celem...No właśnie...jak długo istnieje to akwa, jest dojrzałe biologicznie, czy to "świeżynka"? Chyba warto podpytać właściciela akwa o więcej szczegółów a nie skakać sobie do gardeł...
Jak najwięcej info ze strony właściciela akwa będzie skutkowało większym prawdopodobieństwem udzieleniem pomocy...i to nie tylko w tym przypadku :!:

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

wachkala pisze:Jak się nazywają te chińskie bakterie i gdzie je można kupić? Wypróbuję, zobaczę.
Zagadaj na holenderskich do kolegi adeptmarine. Bakterie są w proszku i wychodzą dosc tanio. Dajesz ok 2gr na 100litrów albo i mniej, wcześniej rozpuszczając proszek w wodzie RO. Od jakis dwóch tygodni nie zapodaje ich bo brakło, a podmiany zawsze takie robiłem :-) nigdy żadnych problemów. Co innego jak zbiornik jest świeży, natomiast jak już zasiedli sie podłoże i akwarium jest w pełni stabilne, duże podmiany, to żaden problem.
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 21:30 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ... rozbroiłeś mnie swą wypowiedzią... :mrgreen: i tymi gr, co przekłada się na grosze... hehe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

piona3 pisze:a czy kolega który ma tu problem napisał o tym że stosuje Co2 ,mikro,makro???
krzych0062 pisze:Co do podmian...pomimo różnych za i przeciw jednak skłaniam się do stanowiska piony... Bo przecież w treści autora tematu nie było słowa, iż prowadzi nawożenie EI...a jedynie przy takowym ma sens tak duża podmiana wody. Przy akwa ustabilizowanym a nikłym lub żadnym dodatkowym nawożeniem mija to się z celem...
Koledzy, czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem ;-) To że napisałem o podmianach 50%, a właściwie że takowe są stosowane to była odpowiedź na post kol. piona3. W docelowej odpowiedzi napisałem czarno na białym że.......Sprawa zmętnienia wody zmienia trochę te wszystkie zasady podmian bo nie znamy przyczyny jej powstania. [center][/center]Ja nie pytałem dlaczego lepiej podmieniać 3 razy w tygodniu po 20% wody, a też mógłbym spytać czemu jeżeli autor nie podał w swojej treści żadnej wzmianki :lol:, prawda. Najpierw wyjaśnienie przyczyny, a później rady dotyczące likwidowania skutków i tego się trzymajmy ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze:lukaszLDZ... rozbroiłeś mnie swą wypowiedzią... :mrgreen: i tymi gr, co przekłada się na grosze... hehe :mrgreen:
no co :-P jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Zbyszek17 pisze:piona3 napisał/a:
a czy kolega który ma tu problem napisał o tym że stosuje Co2 ,mikro,makro???
krzych0062 napisał/a:
Co do podmian...pomimo różnych za i przeciw jednak skłaniam się do stanowiska piony... Bo przecież w treści autora tematu nie było słowa, iż prowadzi nawożenie EI...a jedynie przy takowym ma sens tak duża podmiana wody. Przy akwa ustabilizowanym a nikłym lub żadnym dodatkowym nawożeniem mija to się z celem...
Koledzy, czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem
Ej no Zbyszku...tak nisko oceniasz me postrzeganie? :-P Przecież wiem doskonale co napisałeś i jakiej kwestii się to tyczył...zwłaszcza ten żółty wykrzyknik, którego użyłem w swej-a na poparcie Twej tezy... ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

krzych0062 pisze:zwłaszcza ten żółty wykrzyknik, którego użyłem w swej-a na poparcie Twej tezy...
No widzisz Krzysiu, ten żółty wykrzyknik :!: wszystko wyjaśnił.

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:no co :-P jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :mrgreen:
Spoko Łukasz...tylko o jakich tu pieniądzach mowa? o tych gr? Sorki...ale poważnie poprawiłeś mi humor...dzięki kolego :-D

Awatar użytkownika
krzych0062

Zbyszek17 pisze:No widzisz Krzysiu, ten żółty wykrzyknik :!: wszystko wyjaśnił.
Dokładnie Zbyszku...ja to wychwyciłem w natłoku wypowiedzi... :mrgreen: ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”