KNO3 - saletra potasowa
No ja bym nie ryzykował, nie wiem jak taka reakcja zachodziReo pisze:Czyli rozrabiac z wodą utlenioną?

Generalnie dzienna porcja zależy od zapotrzebowania zbiornika i to sam musisz ustalić metodą prób i błędów ile dziennie lać. My możemy jedynie pomóc sporządzić roztwór o takich parametrach żebyś wiedział ile czego wlewasz.Reo pisze: I jaka by była dzienna porcja na akwarium 25l ? I czy to jest saletra do mięsa czy nawóz ogrodniczy?
Jest to nawóz ogrodniczy, odpowiadając na drugą część pytania.
Moja była Tanganika -
Woda utleniona – 3% wodny roztwór nadtlenku wodoru (H2O2), więc raczej nie jest to woda destylowana.
Woda destylowana - woda pozbawiona metodą destylacji soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających.
No jak dla mnie to dwa różne związki
.
Z kranówką można, ale nie polecamy. Woda z kranu zawiera dużo różnych zanieczyszczeń i całą masę pierwiastków o bardzo różnych stężeniach.
Przykład: robisz sobie specjalny roztwór który np. ma ci podnieść zawartość azotu o 1ml. Robiąc go na wodzie destylowanej lub RO uzyskasz takie stężenie jak chcesz. Natomiast robiąc na kranówce, może się zdarzyć że woda z kranu zawiera bardzo dużo azotu i zamiast o 1ml podniesiesz o 10ml czym możesz uśmiercić część obsady akwarium, zwłaszcza że masz mały zbiornik ( 25litrów).
Woda destylowana - woda pozbawiona metodą destylacji soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających.
No jak dla mnie to dwa różne związki

Z kranówką można, ale nie polecamy. Woda z kranu zawiera dużo różnych zanieczyszczeń i całą masę pierwiastków o bardzo różnych stężeniach.
Przykład: robisz sobie specjalny roztwór który np. ma ci podnieść zawartość azotu o 1ml. Robiąc go na wodzie destylowanej lub RO uzyskasz takie stężenie jak chcesz. Natomiast robiąc na kranówce, może się zdarzyć że woda z kranu zawiera bardzo dużo azotu i zamiast o 1ml podniesiesz o 10ml czym możesz uśmiercić część obsady akwarium, zwłaszcza że masz mały zbiornik ( 25litrów).
Moja była Tanganika -
Reo - kalkulatory do wyliczenia stężeń soli: [center][/center] http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Jeśli chcesz uzyskać 1ppm NO3 i 0,63 K jako dawkę dzienną przy baniaku 25L to musisz do 100ml wody destylowanej/RO dać 3,69 ml [4,1 g] KNO3 (saletry potasowej).Reo pisze:I jaka by była dzienna porcja na akwarium 25l ?
Bardziej taka do peklowania mięsa. Nie wiem jak wygląda ogrodnicza ale ta 'spożywcza' jest drobniutka i łatwo daje sie ją odmierzyć w strzykawce na ml. opakowanie 50g kosztuje w granicach 1,50 zł.Reo pisze:I czy to jest saletra do mięsa czy nawóz ogrodniczy?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
cina, czy to co napiszałeś znaczy, że jak np cmepro poda do swojego 20l akwarium 1 ml specyfiku na wodzie destylowanej to jest ok, a jak by podał na wodzie z kranu to tak bardzo zachwiało by to równowagę zbiornika?
Nie odbierajcie tego jako czepianie się - chcę dokładnie zrozumieć temat (bo z chemii byłam cieniutka).
Mnie się wydaje, że to jest tak, że kranówka napewno wzbogaca taki nawóz w swoje pierwiastki, ale nie jest ich tam aż tak dużo, a już na pewno nie tyle żeby padały ryby - mówię szczególnie o sytuacjach gdzie do podmian sotsuje się też kranówkę.
Jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie z błędu - bo właśnie rozpuściłam symfonię złotą w kranówce i jeśli przez to zamiast poprawić, pogorsze sytuacje w akwa to wyleję całą tą chemie do wc i pójdę po worek ziemi ogrodowej
Nie odbierajcie tego jako czepianie się - chcę dokładnie zrozumieć temat (bo z chemii byłam cieniutka).
Mnie się wydaje, że to jest tak, że kranówka napewno wzbogaca taki nawóz w swoje pierwiastki, ale nie jest ich tam aż tak dużo, a już na pewno nie tyle żeby padały ryby - mówię szczególnie o sytuacjach gdzie do podmian sotsuje się też kranówkę.
Jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie z błędu - bo właśnie rozpuściłam symfonię złotą w kranówce i jeśli przez to zamiast poprawić, pogorsze sytuacje w akwa to wyleję całą tą chemie do wc i pójdę po worek ziemi ogrodowej

Wszystko zależy od wodociągów
. Kiedyś chciałem zrobić podmianę w akwa i tak z ciekawości sprawdziłem wodę w kranie na podstawowe parametry (ph, Gk, KH, i NO3). Okazało się że lepszą wodę miałem w akwarium niż w kranie, bo akurat rura gdzieś pękła i woda była "brudna", choć po odkręceniu kurka leciała taka jak zawsze. W takim skrajnym przypadku możesz sobie zachwiać równowagę w akwarium.

Moja była Tanganika -