KNO3 - saletra potasowa

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Na baniak 11 litrów netto : 100ml wody dest . + 2,7 ml KNO3 - da nam wynik : po dodaniu 1ml do akwa podniesie poziom NO3 o 1,6ppm i K o 1ppm .

Reo

Post autor: Reo »

Czyli rozrabiac z wodą utlenioną? I jaka by była dzienna porcja na akwarium 25l ? I czy to jest saletra do mięsa czy nawóz ogrodniczy?
Ostatnio zmieniony 2009-01-22, 17:13 przez Reo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Reo pisze:Czyli rozrabiac z wodą utlenioną?
No ja bym nie ryzykował, nie wiem jak taka reakcja zachodzi :mrgreen: Bardziej nadaje się woda destylowana lub RO
Reo pisze: I jaka by była dzienna porcja na akwarium 25l ? I czy to jest saletra do mięsa czy nawóz ogrodniczy?
Generalnie dzienna porcja zależy od zapotrzebowania zbiornika i to sam musisz ustalić metodą prób i błędów ile dziennie lać. My możemy jedynie pomóc sporządzić roztwór o takich parametrach żebyś wiedział ile czego wlewasz.

Jest to nawóz ogrodniczy, odpowiadając na drugą część pytania.

Reo

Woda destylowana to to samo co woda utleniona :D
A czy można rozrobic ze zwykła wodą? To możecie mi wtedy sporządzic ten roztwór żebym wiedział. ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Reo[center][/center]
Woda destylowana to to samo co woda utleniona :D
[center][/center] Chyba będziesz tworzył nową chemię!!!

Awatar użytkownika
cina

Woda utleniona – 3% wodny roztwór nadtlenku wodoru (H2O2), więc raczej nie jest to woda destylowana.
Woda destylowana - woda pozbawiona metodą destylacji soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających.

No jak dla mnie to dwa różne związki ;-) .

Z kranówką można, ale nie polecamy. Woda z kranu zawiera dużo różnych zanieczyszczeń i całą masę pierwiastków o bardzo różnych stężeniach.
Przykład: robisz sobie specjalny roztwór który np. ma ci podnieść zawartość azotu o 1ml. Robiąc go na wodzie destylowanej lub RO uzyskasz takie stężenie jak chcesz. Natomiast robiąc na kranówce, może się zdarzyć że woda z kranu zawiera bardzo dużo azotu i zamiast o 1ml podniesiesz o 10ml czym możesz uśmiercić część obsady akwarium, zwłaszcza że masz mały zbiornik ( 25litrów).

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Reo - kalkulatory do wyliczenia stężeń soli: [center][/center] http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Reo pisze:I jaka by była dzienna porcja na akwarium 25l ?
Jeśli chcesz uzyskać 1ppm NO3 i 0,63 K jako dawkę dzienną przy baniaku 25L to musisz do 100ml wody destylowanej/RO dać 3,69 ml [4,1 g] KNO3 (saletry potasowej).
Reo pisze:I czy to jest saletra do mięsa czy nawóz ogrodniczy?
Bardziej taka do peklowania mięsa. Nie wiem jak wygląda ogrodnicza ale ta 'spożywcza' jest drobniutka i łatwo daje sie ją odmierzyć w strzykawce na ml. opakowanie 50g kosztuje w granicach 1,50 zł.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

cina, czy to co napiszałeś znaczy, że jak np cmepro poda do swojego 20l akwarium 1 ml specyfiku na wodzie destylowanej to jest ok, a jak by podał na wodzie z kranu to tak bardzo zachwiało by to równowagę zbiornika?
Nie odbierajcie tego jako czepianie się - chcę dokładnie zrozumieć temat (bo z chemii byłam cieniutka).
Mnie się wydaje, że to jest tak, że kranówka napewno wzbogaca taki nawóz w swoje pierwiastki, ale nie jest ich tam aż tak dużo, a już na pewno nie tyle żeby padały ryby - mówię szczególnie o sytuacjach gdzie do podmian sotsuje się też kranówkę.

Jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie z błędu - bo właśnie rozpuściłam symfonię złotą w kranówce i jeśli przez to zamiast poprawić, pogorsze sytuacje w akwa to wyleję całą tą chemie do wc i pójdę po worek ziemi ogrodowej :lol:

Awatar użytkownika
cina

Wszystko zależy od wodociągów :-) . Kiedyś chciałem zrobić podmianę w akwa i tak z ciekawości sprawdziłem wodę w kranie na podstawowe parametry (ph, Gk, KH, i NO3). Okazało się że lepszą wodę miałem w akwarium niż w kranie, bo akurat rura gdzieś pękła i woda była "brudna", choć po odkręceniu kurka leciała taka jak zawsze. W takim skrajnym przypadku możesz sobie zachwiać równowagę w akwarium.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No masz rację :-)
Choć chyba i tak wstąpię do kwiaciarni po ziemie - bo im więcej o tym czytam tym bardziej się do tego pomysły przekonuję.

Reo

cmepro, o taką odpowiedź mi chodziło. U mnie 50g kosztuje ok 60 gr. :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”