szyszka sosnowa
szyszka sosnowa
WItam !
Mam pytanie do profesjonalistów. Ktoś kiedyś mi doradził aby mech posadzić w szyszce sosnowej, albo świerkowej odpowiednio wymoczonej. Pytanie moje to czy żywica zawarta w szyszce nie pogorszy stanu wody w akwarium lub stanu zdrowia rybek ?? Wiam że żywica się w wodzie nie rozpuszcza, ale może jakieś inne związki mają też wpływ?
i drugie czy jak rybka zdechnie w akwarium to czy coś się stanie jak jej nie wyłowimy ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Bardzo początkujący akwarysta :)
Mam pytanie do profesjonalistów. Ktoś kiedyś mi doradził aby mech posadzić w szyszce sosnowej, albo świerkowej odpowiednio wymoczonej. Pytanie moje to czy żywica zawarta w szyszce nie pogorszy stanu wody w akwarium lub stanu zdrowia rybek ?? Wiam że żywica się w wodzie nie rozpuszcza, ale może jakieś inne związki mają też wpływ?
i drugie czy jak rybka zdechnie w akwarium to czy coś się stanie jak jej nie wyłowimy ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Bardzo początkujący akwarysta :)
istrukcja taka:
zamkniętą szyszkę na kaloryfer - niech się otworzy
w otwartą szyszkę utykamy np zapałką zarodki mchu i wkładamy do wody niech się zamknie.
po jakimś czasie się zamyka i opada na dno, a wtedy lokujemy ją gdzie nam się podoba
a co do resztek to widziałem że krewetki się nimi zajmowały dość starannie :D, ale im to z gardła wyrwałem:/
zamkniętą szyszkę na kaloryfer - niech się otworzy
w otwartą szyszkę utykamy np zapałką zarodki mchu i wkładamy do wody niech się zamknie.
po jakimś czasie się zamyka i opada na dno, a wtedy lokujemy ją gdzie nam się podoba
a co do resztek to widziałem że krewetki się nimi zajmowały dość starannie :D, ale im to z gardła wyrwałem:/
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 20:35 przez cholma, łącznie zmieniany 2 razy.
-
-
Mogę z własnych doświadczeń powiedzieć ze drewno drzew iglastych nie ma żadnego negatywnego wpływu na akwarium i jego mieszkańców. Żywice nie są rozpuszczalne w wodzie, więc nie mają szkodliwego wpływu na wodę, jedyne co zauważyłem do dość intensywne zakwaszanie wody, co z zbyt dużym stopniu oczywiście może zaszkodzić. Prawdopodobnie ten post wzbudzi wiele kontrowersji, ale na prawdę nie zauważyłem nic szczególnego podczas trzymania drewna drzew iglastych w akwarium. Minusem jest długi czas potrzebny do zatonięcia takiego drewna. Myślę że sprawa szyszek wygląda tak samo :)
-
Daniel, pisząc o tych bredniach miałem na myśli to co ktoś kiedyś napisał na ten tematdaniel1022 pisze:dlatego mówię że kiedyś.

na pewno, możesz spokojnie próbować z dobrze wygotowaną i wymoczoną szyszką bo lubi barwić wodę. Fajnie na nich mchy obrastają.daniel1022 pisze:Bardzo ciekawy pomysł z ta szyszka.
-
No saperka, szpadel i siekierka i w las, albo poczekać aż choinki będą na Święta wycinać 

Moja była Tanganika -
-