szyszka sosnowa

Awatar użytkownika
cholma
szyszka sosnowa

Post autor: cholma »

WItam !
Mam pytanie do profesjonalistów. Ktoś kiedyś mi doradził aby mech posadzić w szyszce sosnowej, albo świerkowej odpowiednio wymoczonej. Pytanie moje to czy żywica zawarta w szyszce nie pogorszy stanu wody w akwarium lub stanu zdrowia rybek ?? Wiam że żywica się w wodzie nie rozpuszcza, ale może jakieś inne związki mają też wpływ?
i drugie czy jak rybka zdechnie w akwarium to czy coś się stanie jak jej nie wyłowimy ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Bardzo początkujący akwarysta :)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Z rybkami to lepiej zeby nie zdychały, ale jak juz się tak zdaży i np umrze śmiercią naturalną to lepiej ją wyłowić, chyba, że masz taką obsadę która zajmie się resztkami.

Co do szyszek to ja nie mam w tej kwesti doświadczenia, ale pierwsze słyszę o przyczepianiu mchu do szyszek.

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

istrukcja taka:
zamkniętą szyszkę na kaloryfer - niech się otworzy
w otwartą szyszkę utykamy np zapałką zarodki mchu i wkładamy do wody niech się zamknie.
po jakimś czasie się zamyka i opada na dno, a wtedy lokujemy ją gdzie nam się podoba

a co do resztek to widziałem że krewetki się nimi zajmowały dość starannie :D, ale im to z gardła wyrwałem:/
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 20:35 przez cholma, łącznie zmieniany 2 razy.

nemrod

Post autor: nemrod »

cholma pisze:krewetki się nimi zajmowały dość starannie :D, ale im to z gardła wyrwałem:/
Krewetki to padlinożercy, martwe zwierzęta to ich pokarm naturalny. Wyławiaj tylko wtedy, gdy masz podejrzenie padnięcia z powodu choroby.

Z szyszką interesujące. Sprawdzę w jakiejś bezpiecznej przestrzeni.

daniel1022

Post autor: daniel1022 »

kiedyś czytałem że żadne korzenie drzew iglastych do akwarium się nie nadają... Cholera wie jak się to ma do szyszki. Czekam na dalszy rozwój wątku bo jestem ciekaw. :-D
Pozdrawiam Daniel

embarrassed

Post autor: embarrassed »

Mogę z własnych doświadczeń powiedzieć ze drewno drzew iglastych nie ma żadnego negatywnego wpływu na akwarium i jego mieszkańców. Żywice nie są rozpuszczalne w wodzie, więc nie mają szkodliwego wpływu na wodę, jedyne co zauważyłem do dość intensywne zakwaszanie wody, co z zbyt dużym stopniu oczywiście może zaszkodzić. Prawdopodobnie ten post wzbudzi wiele kontrowersji, ale na prawdę nie zauważyłem nic szczególnego podczas trzymania drewna drzew iglastych w akwarium. Minusem jest długi czas potrzebny do zatonięcia takiego drewna. Myślę że sprawa szyszek wygląda tak samo :)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja kiedyś w swoim akwarium stosowałem gałęzie sosny. Okorowane mają super kształty, związane w ładną wiązkę stanowiły super hardscape do aranżacji. Nie zauważyłem negatywnego wpływu na ryby i rośliny.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

daniel1022 pisze:kiedyś czytałem że żadne korzenie drzew iglastych do akwarium się nie nadają...
brednie

daniel1022

dlatego mówię że kiedyś. Mogę się mylić. Bardzo ciekawy pomysł z ta szyszka.
Pozdrawiam Daniel

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

daniel1022 pisze:dlatego mówię że kiedyś.
Daniel, pisząc o tych bredniach miałem na myśli to co ktoś kiedyś napisał na ten temat ;-)
daniel1022 pisze:Bardzo ciekawy pomysł z ta szyszka.
na pewno, możesz spokojnie próbować z dobrze wygotowaną i wymoczoną szyszką bo lubi barwić wodę. Fajnie na nich mchy obrastają.

daniel1022

Chyba wybiorę się po jakiś korzeń drzewa iglastego :-P jak tylko będą ku temu warunki :evil:
Pozdrawiam Daniel

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

najlepiej zimą... :evil:

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No saperka, szpadel i siekierka i w las, albo poczekać aż choinki będą na Święta wycinać ;-)

daniel1022

jacek7110 pisze:najlepiej zimą... :evil:
Jak tak lubisz :-P
Pozdrawiam Daniel

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

daniel1022 pisze:
jacek7110 pisze:najlepiej zimą... :evil:
Jak tak lubisz :-P
nie denerwuj się, chodzi mi o to że zimą w trakcie mrozu szyszki są bardzo wyschnięte i wyciągnięte z wilgoci... jak to się mówi całkiem nie zywe...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”