Kulki gliniane-zamiennik
Kulki gliniane-zamiennik
Co byście polecili zamiast kulek glinianych które robią duże zmętnienie wody podczas przycinki(podłoże sam żwir).....a może ktoś wiem jaki wpływ ma glina na parametry wody?
Malawi
Re: Kulki gliniane-zamiennik
ziemie ogrodowasyjon pisze:Co byście polecili zamiast kulek glinianych
nie sądzę aby zmętnienie wody następowało podczas przycinki roślin / co innego przesadzanie / Kulki trzeba wsuwać głęboko w okolice korzeni szczególnie roślin z rozwiniętym systemem korzeniowym / rośliny z rodzaju Echinodorus, Cryptocoryne, Nymphaea lotus /[center][/center]Możesz stosować pałeczki nawozowe stosowane do kwiatów doniczkowych / b. tania opcja / kapsułki nawozowe Ferka Stemma lub Rosetta, kapsułki Tropica Plant Nutrition, korki nawozowe do roślin doniczkowych Osmocote / b. długi okres działania i łatwo przyswajalne /[center][/center]Sam widzisz że trochę tego jest i co byś nie wybrał to będzie dobry wybór.syjon pisze:Co byście polecili zamiast kulek glinianych które robią duże zmętnienie wody podczas przycinki
Miałem z tym duży problem w momencie wyciągania roślin z podłoża(mocne wruszenie powodowało bardzo duże zmętnienie przez kulki gliniane), bo w okresie prosperity musiałem raz w tydzień /dwa robić porządek z roślinami, gdyż taki był szybki przyrost....a to wiązało się z moim dotychczasowym problemem czyli zielonym pyłem który po takiej ilosći gliny w wodzie pojawiał się jak szalony.znaczy tak przypuszczam(nadwyżka mikro ?kuliki bez N i P)
a może roślin nie wyciągać z podłoża tylko tak jak w przypadku low tech ciąć je tylko przy korzeniu pozostwaiając resztę w podłożu? daltegio chce sie pozby c tej gliny i zastosować coś innego ale na bazie żwiru...
a może roślin nie wyciągać z podłoża tylko tak jak w przypadku low tech ciąć je tylko przy korzeniu pozostwaiając resztę w podłożu? daltegio chce sie pozby c tej gliny i zastosować coś innego ale na bazie żwiru...
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 16:05 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi
-
Mylisz pojęcia. Keramzyt nie ma pełnić funkcji nawożenia, a jedynie ma pomagać w ukorzenianiu się roślin i magazynowaniu nadmiaru niektórych micro i makroelementów. Chyba, że wcześniej będziesz go do takowej roli odpowiednio przygotowywał tzn nasączał go nawozami itp.Irek pisze:Keramzyt pod bazalt daj.
i bedzie słit :)
tu się zgodzę ale wcześniej pisałeś o przycince, a to duża różnicasyjon pisze:Miałem z tym duży problem w momencie wyciągania roślin z podłoża(mocne wruszenie powodowało bardzo duże zmętnienie przez kulki gliniane),
syjon pisze:Co byście polecili zamiast kulek glinianych które robią duże zmętnienie wody podczas przycinki

jeżeli to były kulki gliniano-nawozowe z mikroelementami to też nie jest to problem, bo włożone głęboko w podłoże nie uwalniają się do wody.syjon pisze:a to wiązało się z moim dotychczasowym problemem czyli zielonym pyłem który po takiej ilosći gliny w wodzie pojawiał się jak szalony.znaczy tak przypuszczam(nadwyżka mikro ?kuliki bez N i P)
wielu tak robisyjon pisze:a może roślin nie wyciągać z podłoża tylko tak jak w przypadku low tech ciąć je tylko przy korzeniu pozostwaiając resztę w podłożu?
zostało Ci to co pisałem wcześniej / czyli kapsułki / lub włożenie pod żwir jakiś substrat / Sera floredepot, AquaBasis plus JBL-a, Florapol, Trtra plant complete substrate, Substrat Tropica aquacare, Biogrunt / ale to trzeba było myśleć przed zalaniem baniakasyjon pisze: daltegio chce sie pozby c tej gliny i zastosować coś innego ale na bazie żwiru...

może być / bardzo dobre dla bakterii nitryfikacyjnych / ale podłoże nadal będzie zbyt jałowe, chyba że nastawiasz się tylko na zasilanie nawozowe słupa wody.Irek pisze:Keramzyt pod bazalt daj.
i bedzie słit :)
Zbychu co do tego że kulki nie uwalniają się do wody włożone głęboko to jest sprawa tego typu że przy w wyciąganiu roślin korzenie czasem wrastają w kulkę,a nie wiem czy wiesz żę kulki powinny znajdować się na systemem korzeniowym a nie pod nim ...ale druga sprawa to zastanawiałem sie tylko żeby nawozić ze słupa wody ale czy to wystarczy? Andzej Sienawski napisał w swojej książce że rośliny pobierają głownie skaładniki z słupa wody a system korzeniowy służy w mały stopniu do zasilania a głownie do umocowania się rośliny w podłożu
ps a co do zakładania baniaka to ANO trzeba było myśleć dwa lata temu ..gdzie moja o 500% mniejsza niż teraz hihi
ps a co do zakładania baniaka to ANO trzeba było myśleć dwa lata temu ..gdzie moja o 500% mniejsza niż teraz hihi
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 21:56 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi
tak jeszcze o tych kulkach, to wkładając je do podłoża nie przewidzisz że będziesz przesadzał akurat tą czy inną roślinę.
wystarczy, przecież najlepszy przykład masz nawożenie metodą EIsyjon pisze:ale druga sprawa to zastanawiałem sie tylko żeby nawozić ze słupa wody ale czy to wystarczy?
jak już wcześniej pisałem rośliny z rodzaju Cryptocoryne, Echinodorus, Nymphaea lubią w zasadzie żyzne podłoże. Szczególnie zwartki są na to uczulone, stare podłoże to dla nich priorytet. Wiele roślin drobnych, dywanowych / blyxa japonica, hemianthus callitrichoides / też musi mieć zasilone podłoże i oczywiście nawożona w mikro i makroelementy woda.syjon pisze:Andzej Sienawski napisał w swojej książce że rośliny pobierają głownie skaładniki z słupa wody a system korzeniowy służy w mały stopniu do zasilania a głownie do umocowania się rośliny w podłożu
Mam pytanie.Czy nawozy doniczkowe nie będą za silne do akwarium?Ich stężenie jest dużo wyższe niż nawozów akwarystycznych.I jak jest z przenikaniem ich do słupa wody, czy nie spowodują nadmiernego rozwoju glonów?Zbyszek17 pisze:Możesz stosować pałeczki nawozowe stosowane do kwiatów doniczkowych / b. tania opcja / kapsułki nawozowe Ferka Stemma lub Rosetta, kapsułki Tropica Plant Nutrition, korki nawozowe do roślin doniczkowych Osmocote / b. długi okres działania i łatwo przyswajalne /
nawozy do kwiatów doniczkowych w formie pałeczek spokojnie mozesz stosować do podłoża bez obawy o przenikanie do słupa wody. Zasada - wszystko z głową i na granicy rozsądkuchaela pisze:Czy nawozy doniczkowe nie będą za silne do akwarium?Ich stężenie jest dużo wyższe niż nawozów akwarystycznych.I jak jest z przenikaniem ich do słupa wody, czy nie spowodują nadmiernego rozwoju glonów?

- krzych0062
Przecież są gotowe tabletki, pałeczki do wkładania pod rośliny. Od Sery i JBL przez Filtus po jakieś samoróbki z allegro.
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 11:08 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.