Problem z glonami

ODPOWIEDZ
barttru

Problem z glonami

Post autor: barttru »

Moje akwa to 112L profil.
Filtracja unimax 250 plus
Średnio zarośnięte. Są jakieś kryptokoryny, sagitaria, i sporo mikrozorium.
Oświetlenie było standardowe 2 x 18 W (865). około 10h dziennie

Ze względu że roślinki kiepsko rosły, listki im dziurawiały postanowiłem zacząć je nawozić i dołożyć światełka.
Więc dołożyłem 2 x 14 W T5 (865) i zacząłem nawozić nawozami planta gainer makro, ferro+, classic.
No i zaczął się problem z glonami. Głównie te zielone.
Co teraz zrobic czekać aż się to wszystko unormuje, jakiś restar.
Proszę o podpowiedzi.
Podaję co2 z bimbrowni.
Dzisiaj niektóre kryptokoryny zaczęły bombelkować.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

barttru pisze:Ze względu że roślinki kiepsko rosły, listki im dziurawiały postanowiłem zacząć je nawozić i dołożyć światełka.
Więc dołożyłem 2 x 14 W T5 (865) i zacząłem nawozić nawozami planta gainer makro, ferro+, classic.
No i zaczął się problem z glonami. Głównie te zielone.
Witam. Twój problem leży chyba po stronie złego nawożenia. Zacząłeś nawozić PGMacro, PGFerro+ i PGClassic. Glon który się pojawił to jest najprawdopodobniej następstwo za dużej ilości mikro . Powinieneś stosować tylko PGClassic. Ferro+ stosuje się do stabilnych baniaków silnie obsadzonych roślinami w celu uzupełnienia żelaza. Te dziury w liściach to braki potasu / którego w PGMacro tez będzie za mało /
barttru pisze:Średnio zarośnięte. Są jakieś kryptokoryny, sagitaria, i sporo mikrozorium.
przy tym składzie roślinnym nie musisz "ostro" nawozić / stosuj połowę dawki zalecanej przez producenta /, a kryptokoryny będą wdzięczne za nawożenie podłoża / chyba że takie masz :?: / bo one lubią stare i żyzne podłoże.

barttru

Zapomniałem napisać że do podłoża dałem nawóz sery flore plus taki w tabletkach.
Ja się też zastanawiam czy na wzrost glonów nie miała wpływu zmiana oświetlenia. Bo nie pomyślałem i zacząłem od razu świecić zwiększoną mocą na full zamiast stopniowo.
PGMakro i PGFerro dawałem na początku dwie dawki dziennie ale od tygodnia daję jedną i nieraz co drugi dzień.
A PGClassic daję co tydzień przy podmianie według zaleceń i dodatkowo jedną dawkę miedzy podmianami.

Czyli rozumiem że mam zostać przy PGClassic i czekać. A co z tym potasem. Posiadam w domu jakiś Aquaflorin potassium Tropicala czy to też stosować czy możesz mi polecić jakiś inny potas dodatkowo?
Z góry dzięki za wszystkie porady.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

barttru pisze:Ja się też zastanawiam czy na wzrost glonów nie miała wpływu zmiana oświetlenia. Bo nie pomyślałem i zacząłem od razu świecić zwiększoną mocą na full zamiast stopniowo.
na pewno , bo wraz ze zwiększoną mocą światła wzrasta zapotrzebowanie na wszystkie ogniwa łańcuszka pokarmowego / makro, mikro, CO2 /
barttru pisze:A PGClassic daję co tydzień przy podmianie według zaleceń i dodatkowo jedną dawkę miedzy podmianami.
wystarczy do podmiany
barttru pisze:PGMakro i PGFerro dawałem na początku dwie dawki dziennie ale od tygodnia daję jedną i nieraz co drugi dzień.
to na pewno przesadziłeś
barttru pisze:Czyli rozumiem że mam zostać przy PGClassic i czekać.
tak
barttru pisze:A co z tym potasem. Posiadam w domu jakiś Aquaflorin potassium Tropicala czy to też stosować czy możesz mi polecić jakiś inny potas dodatkowo?
możesz stosować, mniejsza dawkę niż zalecana bo musisz pamiętać że potas podajesz już z PGMacro / problem jest ile, bo producent nie podaje ile czego posiada w swoim składzie /

barttru

dzięki za odpowiedź
W takim razie będę czekać na poprawę.

barttru

Jeszcze jedno pytanie.
Czy jak bym teraz zastosował częstsze podmiany wody bez nawożenia to czy to pomoże uporać się z glonami ?
Jeśli tak to jak duże podmiany i jak często?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
Zbyszek17

barttru pisze:Czy jak bym teraz zastosował częstsze podmiany wody bez nawożenia to czy to pomoże uporać się z glonami ?
w Twoim przypadku raczej nie, bo same podmiany bez nawożenia niewiele dadzą, a w końcu nie miałeś aż tak przenawożonego baniaka, aby eliminowac nadwyżki drogą podmian. Rób jedną podmianę cotygodniową 30% i używaj nawozów z rozsądkiem to powinno być dobrze.
Ostatnio zmieniony 2010-09-19, 12:29 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

barttru

Dzięki za odpowiedź.
A ja dostosuje się do porad i uzbrajam się w cierpliwość.

jabol

Post autor: jabol »

barttru pisze:Jeszcze jedno pytanie.
Czy jak bym teraz zastosował częstsze podmiany wody bez nawożenia to czy to pomoże uporać się z glonami ?
i tak i nie. podmiany spowoduja ze:

- odswiezysz nieco wode
- i tym samym pozbedziesz sie nadmiarow (blokerow) zwiazkow X ktore papusiaja glony

barttru

Teraz to zgłupiałem.czy Czekać aż znikną z normalnymi podmianami i nawożeniem.
Czy podmieniać częściej jak napisał Jabol, tylko czy przy częstszych podmianach też nawozić czy ograniczyć nawożenie do tej podmiany co tydzień.
I jeszcze jedno pytanko - czy glony znikną z czasem z roślin czy po prostu trzeba usunąć zaglonione liście i czekać na wzrost świeżych i ładnych.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

barttru pisze:Teraz to zgłupiałem.czy Czekać aż znikną z normalnymi podmianami i nawożeniem.
Czy podmieniać częściej jak napisał Jabol, tylko czy przy częstszych podmianach też nawozić czy ograniczyć nawożenie do tej podmiany co tydzień.
napisałem Ci abyś stosował jedną podmianę na tydzień, bo w Twoim przypadku nie ma sensu robić tego częściej.
jabol pisze:i tak i nie. podmiany spowoduja ze:

- odswiezysz nieco wode
- i tym samym pozbedziesz sie nadmiarow (blokerow) zwiazkow X ktore papusiaja glony
myślę że chodzi o ten sam tok rozumowania
barttru pisze:I jeszcze jedno pytanko - czy glony znikną z czasem z roślin czy po prostu trzeba usunąć zaglonione liście i czekać na wzrost świeżych i ładnych.
zainfekowane liście trzeba usuwać ręcznie, a przy prawidłowum nawożeniu i utrzymywaniu zbiornika problem powinien zniknąć.

barttru

teraz już kumam. Więcej pytań na razie brak.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”