jak podnieść gh nie ruszając kh?
jak podnieść gh nie ruszając kh?
mam następujące pytanko: jak ulepszyć wodę RO żeby podnieść twardość gh a kh zostawić w spokoju? nie mam na myśli produktów firmy Shirakura, bo one są faktycznie skuteczne, ale bardzo drogie i mało wydajne...
GH to twardosc ogolna na ktora skladaja sie twardosci weglanowa i nieweglanowa. Jezeli masz ochote podniesc tylko GH a KH nie to nalezy do wody dodac jonow Ca i Mg ale nie zawierajacych weglanow w swoim skladzie. Najlepiej dostepnymi sa chyba siarczan magnezu i siarczan wapnia. Pierwszy na pewno do kupienia w sklepach ogrodniczych drugi tez powinien byc ale nigdy go nie potrzebowalem wiec pewnosci nie mam
siarczan magnezu to inaczej "sól gorzka" do kupienia w aptece, a siarczan wapnia to nic innego jak gips.lopuch pisze:Najlepiej dostepnymi sa chyba siarczan magnezu i siarczan wapnia. Pierwszy na pewno do kupienia w sklepach ogrodniczych drugi tez powinien byc ale nigdy go nie potrzebowalem wiec pewnosci nie mam
A dlaczego chcesz podnosic GH przeciez lodzka kranowka ma cos ok 12GH? Nie znam charakterystyki wod z ktorych pochodza te krewetki ale na twardosc wody w glownej mierze wplywaja jony Ca i Mg wiec mysle ze nie powinny im zaszkodzic skoro maja zyc w wodzie twardej. Jony siarczanowe nie powinny im zaszkodzic takze.
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 18:40 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.
to są środki ogólnie stosowane w akwarystyces050197 pisze:bezpieczne będzie stosowanie takich substancji w krewetkariach?
i tu się zgodzę, bo po co Ci w sumie takie zabiegi robićlopuch pisze:A dlaczego chcesz podnosic GH przeciez lodzka kranowka ma cos ok 12GH? Nie znam charakterystyki wod z ktorych pochodza te krewetki ale na twardosc wody w glownej mierze wplywaja jony Ca i Mg wiec mysle ze nie powinny im zaszkodzic skoro maja zyc w wodzie twardej. Jony siarczanowe nie powinny im zaszkodzic takze.
Ja bym nie ryzykowal z KH 0 bo bez czegos co bedzie stabilizowalo pH wykonczysz obsade zmianami pH. A z tego co sie orientuje to zdecydowanie latwiej zbic KH przez przegotowanie wody (weglany wapania i magnezy podczas gotowania wody uwalniaja dwutlenek wegla a CaO i MgO osadza sie w czajniku). W ten sposob uzyskujesz wode kranowa ok 12GH 0KH a potem mieszasz z woda RO w stosunku 1-1 i masz 6GH 0KH. Ale ja bym nie ryzykowal z 0KH.