Pozdrawiam
ten totalny "bajzel" to całkowity brak czasu i oczekiwanie na remont w mieszkaniu. Za jakieś dwa trzy miesiące będzie całkowicie nowy aranż, dlatego nie przywiązuję wagi do obecnego stanu. Ważne że nie mam żadnych problemów z roślinkami, choć jeden jest - za szybko rosnąLukiki pisze:Ogólnie poplątanie z pomieszaniem,ale za to jak kondycja roślin.
mam ją jakiś czas, była już cięta i to są nowe odrosty. Zauważ, że na zdjęciu ogólnym baniaka jest też widoczna / z niej były cięte czubki / w lewym rogu, lecz mniej wybarwiona z powodu słabego dostępu światła co spowodował taki właśnie "bajzel"Lukiki pisze:Ta nesaea ,to od dawna w zbiorniku u Ciebie,bo wydaje się świeża?
ona rośnie dobrze w pełnym świetle, lubi żelazo i CO2andrzej_vader pisze:Moja nesaea zmarniała i nie mam bladego pojęcia dlaczego :(
Witaj Andrzeju, na to pytanie sam jeszcze nie znam odpowiedzi. Biorę pod uwagę kilka opcji / typowa "landryna" z przewagą "trudnych" roślin, może coś w stylu naturebaq pisze:swoja droga planujesz nowy aranz rowniez w stylu holenderskim czy cos bardziej nature? ;)
wielkość baniaka zostaje, choć nie powiem że przydałby się większybaq pisze:rozumiem ze wielkosc akwarium zostaje taka jak byla czyli prawie amanowska 90x40x45.
światełko będzie 3x39W / może będzie 4x39W - zobaczymy / ale nowa lampa wiszaca wykonana z blachy / właśnie się robi /. Jak będzie gotowa to na pewno ją zaprezentuję. Mam jeszcze dużo czasu więc wszystko sobie szykuję powoli, ale z dużym przemyśleniem wszystkich szczegółów.baq pisze:Nawiazujac do tego co napisales, czyli nowa lampa ... zdradz prosze jakie oswietlenie planujesz ? moze przerzucasz sie na hqi? :)
nawożę solami K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4, mikro TPN, do podłoża kapsułki TPN i Ferka Stemma, woda RO + Aqua Dur Plus JBL-a + niewielkie ilości kranówy. Dawki nawozów opracowane, sprawdzone i stosowane od trzech lat, dość łagodne jak na panujące w ostatnim czasie trendy / mowa tu o EI / Nawożę systematycznie przy podmianach cotygodniowych / 30% /mat114 pisze:Jakie dawki nawozów, jak często i czym nawozisz? Czytałem na 1 stronie czym, ale może zmieniło się to jakoś?