240l [roślinne] w nowej odsłonie

ODPOWIEDZ
stinkfist26

240l [roślinne] w nowej odsłonie

Post autor: stinkfist26 »

W związku z przeprowadzką pojawiła się okazja, żeby pomoczyć trochę ręce w akwarium. Ponieważ akwarium stanęło w salonie, moim zamiarem było stworzenie aranżu, w który nie będę musiał ingerować przez 2-3 miesiące i który nie będzie się za szybko przerastał. Stąd całkowita rezygnacja z łodygowców.

Oświetlenie: 3x54W
Filtracja: Tetra Ex 700
Co2: Butla 1,5kg podaję na wlot filtra
Podłoże: Na dnie warstwa 1cm starego Aquasubstrate + 4-7cm żwiru kwarcowego
Nawożenie: linia PGP
Rośliny: Valisneria Nana, Hemianthus C., Blyxa japonica, Microsorum narrow, Microsorum real narrow, mech Fissidens, Eleoharis
Ryby: Na razie brak

Strategia jest taka jak zwykle tzn:
1. Oświetlenie zaczynam od 5h i dodaję 1h co 5 dni aż do osiągnięcia 10h
2. Pierwsza podmiana po tygodniu i wtedy zaczynam ostrożne nawożenie (jakieś 30% docelowego mikro i 50% makro oraz pełna dawka PG Hydro Mineral do podmiany, podmiana 100% RO w ilości 60l na tydzień)
3. co2 od początku podaje na poziomie 30-40 ppm
4. Zwiększam ilość nawozów dopiero w momencie zauważenia niedoborów

PS

Korzeń nie chciał zatonąć więc obłożyłem go kamieniami:) Oczywiście do usunięcia za kilka dni.

DZIEŃ 1.

Obrazek

DZIEŃ 28.

Obrazek

DZIEŃ 146.

Obrazek

Pozdrawiam,

Michał
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 08:37 przez stinkfist26, łącznie zmieniany 5 razy.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Podobają mi się akwaria gdzie jest dużo wolnej przestrzeni i trawniczek ... tylko czekać aż się henio rozrośnie.

P.S. Z czego masz tło ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
a ja uwazam ze masz naprawde wyczucie i talent to aranzacji zbiornikow, wiec na 100% spodziewam sie czegos naprawde super :)

stinkfist26

Obrazek

Obiecałem sobie, że co miesiąc będę wklejał fotki i tak też czynię :->

Akwarium w mojej ocenie ustabilizowało się. Teraz czekam, aż heniek wypełni całe dno i będzie można go przyciąć . Szukam także korzenia, żeby zrobić mostek jak na zdjęciu poniżej. Jeśli ktoś wie gdzie takie drągi sprzedają, poproszę o kontakt ;-) Mostek będzie obsadzony mchem i miejscowo mini sadzonkami microsorum. Później uformuję resztę roślin i wpuszczę obsadę docelową - najprawdopodobniej którąś z odmian bystrzyków. Myślę, że koniec aranżu osiągnę jakoś w okolicach odwołania Kropiwnickiego :-D
Obrazek

PS

W sprawie tła pisałem w wątku http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... ght=#15101

Kod: Zaznacz cały

poprawiłem fotki. Proszę nie wrzucać znacznika [url] 
Ostatnio zmieniony 2009-12-07, 11:47 przez stinkfist26, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

stinkfist26 pisze:Myślę, że koniec aranżu osiągnę jakoś w okolicach odwołania Kropownickiego
I tego Ci życzę, czyli udanego aranżu, a nam wszystkim nowego prezydenta / myślę że 17 stycznia nastąpi koniec tej farsy / :lol: Baniak super i z tym korzeniem będzie na prawdę extra.

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Prawa strona zbyt plasko, z tym korzeniem mostkiem bedziesz musial tym bardziej pokombinować z prawa. Lewa strna bardzo fajnie,w całości brakuje smaczków..
Obrazek

stinkfist26

No i po referendum, a aktualizacji ni ma :roll: Przyczyną jest wypłynięcie głównego korzenia, nagle po 2 miesiącach postanowił zaczerpnąć świeżego powietrza. Nie muszę dodawać co się stało z misternie wykonaną konstrukcją. Jakoś na dniach będę startował coś nowego. Jednocześnie proszę łodzian o wsparcie w konkursie na akwarium roku forum akwarystycznego akwarystyka.pl - moje akwarium jest z sierpnia:

http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=66709

Poydrawiam

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

uhhh musialo bolec. Coz, trzymamy kciuki za kolejny start, szczegolnie ze bardzo podobaja mi sie Twoje aranzacje
Ostatnio zmieniony 2010-02-16, 19:46 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

stinkfist26

Minęło 5 miesięcy od startu zbiornika. Dwukrotnie spotkała mnie przykra niespodzianka w postaci wypłynięcia głównego korzenia. Za każdym razem obiecywałem sobie, że układam to wszystko od nowa tylko tymczasowo i już zaraz, za chwilę startuję z czymś nowym. I tak udało się dojść do stanu 80% wykończenia aranżacji. Myślę, że zrobię jeszcze jedną/dwie przycinki i wystartuję w końcu wymarzony skalny aranż na produktach ADA (Amazonia+manteny+DIY nawożenie).

Oto fotka (nie patrzcie na ten eleoharis - nie mam pojęcia skąd się tam wziął, przy najbliższej przycince go usunę)
Obrazek

PS

W tzw. międzyczasie popełniłem spory zbiornik w klubie Zakątek Kobiet na ul. Gorkiego 21a(www.zakatek-kobiet.pl), jak tylko się rozwinie i będę miał możliwość zrobienia kilku zdjęć na pewno wrzucę je na forum. Założenia są takie, że zbiornik w ciągu miesiąca przekażę osobom na miejscu - żadna z nich nigdy nie opiekowała się akwarium. Ciekawe co z tego wyniknie:)
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 13:53 przez stinkfist26, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Fajnie zielono i sporo wolnej przestrzeni, nie to co u mnie ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No całkiem przyzwoicie to wygląda.
Daj fotke większą i jak możesz lekko z góry,by móc zobaczyć ukształtowanie dna.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

stinkfist26

Jeśli chodzi o większą fotkę to ogranicza mnie regulamin forum i zapis o wielkości max 800px.
Zdjęcie faktycznie jest zrobione jakby z dołu. Myślę, że wynika to z konstrukcji mojego ultranowoczesnego statywu czyli statyw=beczka+ksiązki. Widocznie któraś z książek była w obiegu:)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

stinkfist26 pisze:Jeśli chodzi o większą fotkę to ogranicza mnie regulamin forum i zapis o wielkości max 800px.
Z regulaminu galerii:
* Zdjęcie powinno być maksymalnie w rozdzielczości 1440x900 (zalecane minimum: 800x600).

stinkfist26

Ku przestrodze - nigdy nie chwal się pomysłem na nowy aranż na forum, bo na pewno zapeszysz:) Tak oto kolejne półtora roku trwał sobie aranż będący przedmiotem tego wątku. Trzyma się całkiem znośnie mimo 2lat bez gruntownego odmulania, na gołym żwirze, z nawożeniem wymykającym się wszelkim prawidłom nowoczesnej akwarystyki roślinnej;)

Postanowiłem udokumentować zmierzch tego akwarium. Niech to będzie gruba kreska oddzielająca jego obecny kształt od nowej skalnej odsłony.

Obrazek

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Calkiem ładnie , ładnie panie Michale.
Pozdrowionka....

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”