Chcialem sie pochwalic moim akwarium ;P cala przygoda zaczęła się jakis rok temu od jakiegoś 20l baniaczka do którego ja i moja dziewczyna wrzuciliśmy rybki które ona kupila bylismy zieloni strasznie :) ryby mialy ciężkie życie ale mimo wszystko do tej pory jest z nami glonojad reszta odeszla ale nie koniecznie z mojej winy :) ale bylo ich razem 4 wiec reszta to nie np 20sztuk :P Pozniej bylo 54l a teraz
160 może dla starszyzny to małe bajorko ale dla mnie to i tak sporo :) oczywiscie apetyt rosnie w miare jedzenia i jzu bym mogl miec nawet 500 litrow ale ani warunki ani finanse na to nie pozwola na razie :)
Ale od poczatku:
- Zbiornik 160l 100x40x40 szklo 6mm
- Pokrywa home made z alukobondu (taka plyta w srodku jakis winyl i na zewnatrz aluminium ja akurat mielam to za darmo ale cena podobna do alu z tym ze duzo lzejsze) nie bede rozpissywal na temat produkcji pokrywy ale sporo Kur* polecialo :)
- Oświetlenie 4x24W dwie świetlowki zwykle 4000K jedna day light 6,5k i jedna 10000k taka fioletowa ale nie pamietam teraz jakich to firm a nie chce mi sie sprawdzac :D
- Filtr Tetra Tec EX 700
- Grzałka 100W ale i tak nigdy sie nie włacza bo w mieszkaniu gorąco a oswietlenie tez grzeje wiec w nocy spada temp do 24 w dzien jak sie nagrzeje do 27 rosnie - mała imitacja dnia i nocy :P
Ze sprzętu to chyba tyle :)
Wystrój akwa to 2 kokosy i 4 korzene tylko jedne jeszcze plywa ;)
Roslinej nie znam z nazw :P ale poki co ladnie rosna mimo calkowitego braku zawozow
Tło to takie piekne plakaty z pewnej wystawy w lodzi gdzie pracowalem w kadym razie przedstawiaja jakie bagienko w puszczy bialowieskiej wiec to takiego pseudo BW pasuje :)
Obsada:
- 30szt Razbory Klinowej
- 10szt Kirysków Panda
- 12szt Pielegniczki Ramireza (połowa do oddania ale poczekam az sie dobiera 3-4 dobre pary)
- 5szt Kakadu mialy byc 4 ale nie wiem czemu rano bylo ich 5 :D ale samiec jest jeden wiec sie nie pozabijaja :)
- 2szt Zbrojnika Niebieskiego z czego jeden jest żółty :)
Póki co to wszystko ale moze jeszcze jakeis pielegniczki dam nei wiem tylko akie :) moze Agassiza albo cos wiekszego tylko zeby byly lagodne?
No to chyba wszytsko :)
Zdjęcia marne ale dysponuje ppoki co tylko telefonem :P