[160l] Niby BW :)

michallodz

[160l] Niby BW :)

Post autor: michallodz »

Witam
Chcialem sie pochwalic moim akwarium ;P cala przygoda zaczęła się jakis rok temu od jakiegoś 20l baniaczka do którego ja i moja dziewczyna wrzuciliśmy rybki które ona kupila bylismy zieloni strasznie :) ryby mialy ciężkie życie ale mimo wszystko do tej pory jest z nami glonojad reszta odeszla ale nie koniecznie z mojej winy :) ale bylo ich razem 4 wiec reszta to nie np 20sztuk :P Pozniej bylo 54l a teraz
160 może dla starszyzny to małe bajorko ale dla mnie to i tak sporo :) oczywiscie apetyt rosnie w miare jedzenia i jzu bym mogl miec nawet 500 litrow ale ani warunki ani finanse na to nie pozwola na razie :)
Ale od poczatku:
- Zbiornik 160l 100x40x40 szklo 6mm
- Pokrywa home made z alukobondu (taka plyta w srodku jakis winyl i na zewnatrz aluminium ja akurat mielam to za darmo ale cena podobna do alu z tym ze duzo lzejsze) nie bede rozpissywal na temat produkcji pokrywy ale sporo Kur* polecialo :)
- Oświetlenie 4x24W dwie świetlowki zwykle 4000K jedna day light 6,5k i jedna 10000k taka fioletowa ale nie pamietam teraz jakich to firm a nie chce mi sie sprawdzac :D
- Filtr Tetra Tec EX 700
- Grzałka 100W ale i tak nigdy sie nie włacza bo w mieszkaniu gorąco a oswietlenie tez grzeje wiec w nocy spada temp do 24 w dzien jak sie nagrzeje do 27 rosnie - mała imitacja dnia i nocy :P
Ze sprzętu to chyba tyle :)
Wystrój akwa to 2 kokosy i 4 korzene tylko jedne jeszcze plywa ;)
Roslinej nie znam z nazw :P ale poki co ladnie rosna mimo calkowitego braku zawozow
Tło to takie piekne plakaty z pewnej wystawy w lodzi gdzie pracowalem w kadym razie przedstawiaja jakie bagienko w puszczy bialowieskiej wiec to takiego pseudo BW pasuje :)
Obsada:
- 30szt Razbory Klinowej
- 10szt Kirysków Panda
- 12szt Pielegniczki Ramireza (połowa do oddania ale poczekam az sie dobiera 3-4 dobre pary)
- 5szt Kakadu mialy byc 4 ale nie wiem czemu rano bylo ich 5 :D ale samiec jest jeden wiec sie nie pozabijaja :)
- 2szt Zbrojnika Niebieskiego z czego jeden jest żółty :)
Póki co to wszystko ale moze jeszcze jakeis pielegniczki dam nei wiem tylko akie :) moze Agassiza albo cos wiekszego tylko zeby byly lagodne?
No to chyba wszytsko :)
Zdjęcia marne ale dysponuje ppoki co tylko telefonem :P
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 22:08 przez michallodz, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

1) ja to bym tam jeszcze jakiś korzeń większy dorzucił i coś na trawnik
2) uważaj z tym oświetleniem, masz dość sporo, nie widziałem nigdzie CO2, więc glony mogą zaatakować
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 21:31 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

michallodz

To sie wtedy potne :P jaki trwanik polecasz?:)

Awatar użytkownika
cina

zależy czy zamierzasz w CO2 zainwestować i w ogóle co zamierzasz z tego baniaczka osiągnąć: czy pójdziesz w kierunku jakieś konkretnego biotopu czy takie ogólne roślinne dekoracyjne ?

michallodz

no myslalem nad czyms z ameryki poludniowej po rybkach chyba widac ;p zamierzam zeby rybki sie tarly:D

aha oczywiscie szukam jakiegos kozackiego korzenia na srodek :)
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 22:12 przez michallodz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Generalnie masz za dużo ryb. Ja na początku miałem 14 sztuk ramirez ale mam baniak 250l i uwierz mi było ciężko, Ty masz o wiele mniejsze akwarium do tego masz jeszcze kakadu wiec tym bardziej może być ciężko. Rozumiem, że chcesz dobrać pary ale 4 to stanowczo za dużo, pomijam fakt kakadu bo ich przy takiej ilości par ramirez (4) nie powinno w ogóle być.
Nie mam doświadczenia z trzymania tych 2 gatunków razem ale nie słyszałem nic dobrego na ten temat. Kakadu zajadą Ci ramirezy.
Przy tym baniaku możesz mieć maksymalnie 3 pary ramirez, chociaż i tak może być nie ciekawe albo 2 haremy 2+5 kakdu.

Poza tym masz, jak na pielęgniczki za mało zagracone akwarium. Pilegniczki lubią zakamarki, ponadto masz za dużo światła.

Zdecydowanie nie jest to akwarium dla małych pilęgniczek w żadnym wypadku
michallodz pisze:wiec to takiego pseudo BW
to nawet nie jest pseudo BW
Obrazek

michallodz

A co to jest mistrzu??:) skoro nawet nie pseudo :P
Widze nikt nie rozumie ze jest dopiero zalozone wiec nie ma wszytskiego np wiecej kryjowek itd ja osobiscie lubie jak jest troche wolnego miejsca
Jesli agresja kakadu bedzie za duza to sie bedzie myslec poki co wszystkie rybki sa mlode nie mysla nawet o swoim terytorium to jeszcze dzieci i nie mysla chyab jeszcze o ikrze :P nikt kogo sie pytalem o taka ob sade nie byl mi w stanie pwoiedziec wiec zrobie eksperyment
swiatla dalem duzo bo w moim poprzednim akwa zadne rosliny nie chcialy sie trzymac ale tam bylo niecale 0,3w/l

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Domyślam się, że chcesz dobrać pary etc. i z czasem zredukujesz obsadę ale i tak uważam, że chcesz za dużo zostawić. BW to biotop gdzie rośliny raczej mają małe szanse przeżycia i mówię to z doświadczenia. Oczywiście znajdą się gatunki, które będą rosły w tym biotopie ale nie będzie to w żaden sposób przypominało zarośniętej dżungli.
Co to jest? Hmm coś z ameryki ale co tego nie wiem nie piszesz nic o parametrach, aranżacja póki co jest uboga wiec nie jestem w stanie określić co chcesz zrobić.
Obrazek

michallodz

Parametry jakie sa nie mierzylem w zalozeniu ma byc mietko i kwasno :P

Zmienilem oswietlenie na 3x24W bo mam takie zajebiaszczy statecznik ze moge sobi ewybrac ile chce :P troche lagodniejsze teraz jest swiatlo ;)
Ostatnio zmieniony 2009-11-08, 00:21 przez michallodz, łącznie zmieniany 1 raz.

michallodz

Zrobiłem małą podmianke wody troche posprzątałem i usunąłem chwilowow rozpadajace sie liscie, niestety padlo mi ostatniio 5razborekmam nadzieje że si eteraz uspokoi bo nie iwem juz co robić :/
a tu zdjęcie byle jakie :P
Obrazek
Niestety duży korzeń moczy sie jzu 2tyg i ciężko mu to idzie :(

michallodz

Taki mały update zrobię.
Generalnie jestem debilem bo nie umiem zrobić dobrego zdjęcia więc póki co takie troche byle jakie te fotki :)
Jeśli chodzi o obsadę to aktualnie mam:
Nieśmiertelne i u mnie dożywotnio 10x Kirysek Panda
5x Pielęgnica Miodowa
10x Akara z Maronii (docelowo max 5szt.)
12-14x Ramirezy niby do oddania ale są jak moje dzieci więc chyba poczekam na jakąs parke moze dwie :)
Obrazek
To chyba nejlepsze co udalo mi sie ustrzelic ale jeszcze walcze :)
Obrazek
To chyba szczyt moich mozliwosci :P
Obrazek
A tu miodowe i jajca :)
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 22:07 przez michallodz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cina

LEDami oświetlenie ma zrobione ?

michallodz

To sa gotowe kupne niby halogeny na GU10 dwie sztuki lacznie 3,9W ale troszke brakuje wiec dokupuje jezcze jedną tylko zimnej barwy rzekomo o mocy 6W i zobacze jak to bedzie :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Przepraszam bardzo, ale zauważyłem, że w opisie baniaka masz napisany jako filtracje kubełek, a tutaj widzę mały wewnętrzny filtr czy po prostu zapomniałeś go dopisać czy ciągniesz tylko na nim ?

michallodz

Nie no kubel pracuje caly czas :) wrzucilem taki maly zeby troche wody mielil :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”