Glony :( Pomocy !

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

ok bede postepowal wg waszych wskazowek... kupilem ten kwasek... tylko ze oprocz roslin to te glony sa jeszcze na sprzecie i szybach... zeskrobac to dziadostwo? u mnie oswietlenie swieci od 10 do 22 czy 12h to nie zadlugo?

Jakie nazowy w plynach mam dokupic...? bo jak pisalem mam tylko sera florena
Ostatnio zmieniony 2009-02-09, 21:21 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Wydaje mi się, że za długo, u mnie w akwarium (mam duuuużo więcej roślin) świeci się 8 godzin.

mari

Post autor: mari »

Trzeba też spróbować naturalnej metody obniżenia ph i zmiękczenia wody - LIGNIT

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

pszemoo[center][/center]
Wydaje mi się, że za długo, u mnie w akwarium (mam duuuużo więcej roślin) świeci się 8 godzin.
[center][/center] Do 10 godz. max.[center][/center]mari[center][/center]
Trzeba też spróbować naturalnej metody obniżenia ph i zmiękczenia wody - LIGNIT
[center][/center]Bardzo błędna opinia.[center][/center]FLOWpisałem Ci wcześniej o Twioch błędach, wyciągnij z tego wnioski.[center][/center]
Jakie nazowy w plynach mam dokupic...? bo jak pisalem mam tylko sera florena
[center][/center]Kup sobie np. jako mikro PG Classic, jako makro PG Macro. Zacznij od podawania 1/2 dawki zalecanej przez producenta / Classic raz w tygodniu do podmian, Macro w zależności od zapotrzebowania nie przekraczając 1/2 dawki / Nie zapominaj o CO2 i pH ok. 6,7-6,8

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Witam. przeczytałem to co tu napisaliście, ale ani troche tego nie rozumiem. Mam ten sam problem co założyciel posta. Zakupiłem krewetki żeby może one zjadły te glony, troche pomogło ale nie w 100%. Czy będziecie tacy mili i wytłumaczycie mi co z tym zrobic ale prosto bez fachawej terminologii. Bardzo był bym wdzięczny
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
raadi

Post autor: raadi »

zastanawiam się dlaczego w postach z glonami nie ma nic o świetlówkach, glony najlepiej lubią światło białe czyli tzw daylighty mając świetlówki 840, 865 - zresztą bardzo popularne właściwie nie można pozbyć się glonów.
ograniczając świecenie ograniczamy nie tylko glony ale i rośliny więc efekt jest krótkotrwały.

sprawdziłbym świetlówki, obniżył ph, nawoził roślinki (nawoziłbym wieczorem przed zgaszeniem świetlówek) aha jak nie butla to bimbrownia np. według staropolskiego przepisu 1410 + łyżeczka sody oczyszczanej dla stabilizacji ph

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Glony najlepiej lubią świetlówki, które mają swoje maksimum w widmie zielonym, dlatego dobre świetlówki powinny mieć swoje maksimum w widmie czerwonym lub niebieskim :) Temperatura barwowa ma trochę mniejsze znaczenie.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

heh ciekawe, kiedy ja tutaj zgłoszę swój problem :)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Spokojnie - daj im z tydzień :P
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

aż tydzień? hmm ja się już ich nie mogę doczekać :P a tak na serio może mi się uda nie mieć aż tak wielkiego problemu ze względu na sprzęt jaki zastosowałem i podkład... hmm no zobaczymy pogadamy za kilka dni tygodni :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”