pszemoo pisze:
Ja widzę już trzy przyczyny:
za duża podmiana na raz, pomimo dobrej filtracji jaką posiadasz, to moim zdaniem za dużo na raz wody wymienionej, lepiej kilka mniejszych podmian zrobić, nawet codziennie, niż raz 90%.
No wiem że tak nie powinno się robić ale w sytuacji w której ja zastałem akwarium nie dało się inaczej zrobić.
pszemoo pisze:
Druga rzecz to świetlówki, moim zdaniem 6 m-cy to maks. żywotności świetlówki w akwarium roślinnym. Dla nas jest to niezauważalne osłabienie ilości światła, ale rośliny odczuwają to znacznie mocniej. Według mnie powinieneś wymienić świetlówki na nowe, tylko nie wszystkie na raz, co kilka dni jedną.
Tu też się raczej nie zgodzę. Przed urlopem nie było problemu z glonami, więc nie sądzę że to świetlówki są tym problem. Moje T5 świecą po ~6 godzin dziennie, T8 ~9-10. T8 mogę wymienić sobie nawet jutro, nie jest to problem dla mnie.
Czytałem też tu
artykuł i sądzę to w miarę rozsądnie wymieniać co ~rok czasu.
pszemoo pisze:
Podnieś poziom NO3 do ok. 20, przez pierwsze dni jest straszny wysyp, ale potem glony się zatrzymują i roślinki odbijają,ale warunkiem jest dobre światło.
To też nie problem, spróbować zawsze można.[/quote]
pszemoo pisze:
Ja też walczę a właściwie walczyłem z wysypem nitek. Wyraźnych efektów nie było widać do momentu wymiany świetlówek. Teraz nowe glony raczej nie powstają a te co pozostały są bardzo słabe i łatwo je usunąć mechanicznie.
Tylko te moje glony to raczej krasnorosty, nikt nie potrafi mi jednoznacznie potwierdzić. Odpowiedzi są mniej więcej po połowie nitki a krasnorosty.
Nie są one jak taka wata zielona i nie pływają po zbiorniku (nie licze tych od ciebie co z mchem dostałęm

)
Zaraz postaram się fotkę zbiornika wrzucić.