Apistogramma.... i nie tylko

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Dzięki Wojtek.[center][/center][center][/center][center][/center]U ciebi to już harcują :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 2013-02-03, 21:07 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Dzięki Wojtek, ale droga do sukcesu jest jeszcze daleka ;-) Fakt, trochę przegapiłem sprawę.
wojtekr pisze:W takiej sytuacji rozumiem, że dokładanie drugiej samiczki do haremu nie ma sensu ?:-)?
Zostanie tak jak jest, szczególnie że o drugą samiczkę nie tak łatwo.[center][/center]Przyszedłem dzisiaj z pracy i udalo mi się cyknąć fotkę mamuśki z maluchami / w rogu przy szybie /[center][/center]Zauważyłem że przenosi je w różne miejsca, ale jednocześnie "oprowadza" je po zbiorniku.[center][/center]Tatuś podpływa często do samiczki i o dziwo nie jest przepędzany, nawet tak jakby go kokietowala i samiec na więcej sobie nie pozwala. Za to Otoski sa przepędzane jak tylko się da i powiem że są natrętne. Tu mamuśka ma najwięcej roboty.[center][/center]Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-02-04, 17:50 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Sol88

Post autor: Sol88 »

Hej a macie jakieś namiary na hodowcę pielęgniczek ?? Na razie mam parkę M.ramirezi ale w 160L chciałabym dodać jeszcze jedną parkę, pielęgniczek. Mam zamiar zrobić dużo kryjówek z korzeni i roślin też będzie sporo tak żeby sobie nie wadziły. Zależy mi na hodowli w której rodzice opiekuję się młodymi.
Pielęgniczki które by mnie interesowały to:
A. macmasteri
I tak teraz patrzę że ta Apistogramma nijsseni też bardzo urodziwa.
Ostatnio zmieniony 2013-02-06, 12:48 przez Sol88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

tak, a. nijsseni jest o tyle nietypowa, że dymorfizm płciowy jest bardzo zauważalny. Mój 3,5 letni synek bez trudu rozróżnia płeć :-). Inna sprawa, że teraz mama pływa ze stadkiem młodych.

Pojutrze zmieniam baniak na większy. Niestety musze to teraz zrobić, a nie spodziewałem się, że tak szybko dojdzie do tarła. Z doświadczenia innych hodowców wiem, że są małe szanse, żeby samiczka wróciła do opieki nad małymi po zmianie zbiornika.
Dlatego też podjąłem decyzję, że rozdzielę je na czas przenosin, małe dam od kotnika a potem pozostaną w zbiorniku zastępczym, aż podrosną.
A jak podrosną, to część wpuszczę do nowego zbiornika, a reszta mam nadzieję znajdzie nowych właścicieli :-)
To są małe F1, czyli po rodzicach z odłowu :-).
Gdyby ktoś był zainteresowany, to proszę się zastanawiać, to jest kwestia myślę kilku tygodni.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Biore 3 sztuki :mrgreen:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

OK, jak uda mi się je odchować, masz 3 szt. zaklepane :-)

Awatar użytkownika
wojtekr

przeprowadzka zrobiona, nowy zbiornik pokażę w oddzielnym wątku, a małe - jak je odłowiłem, to miałem 18 sztuk, dzisiaj naliczyłem 14 - zostały w akwarium tymczasowym, aż podrosną :-)

Klimat surowy, ale ważne, że mają własne lokum.

Obrazek

kto znajdzie tu małe apisto?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Hejka

Ja chciałbym się pochwalić swoimi A. pandurini (panduro).

Obrazek

Obrazek

Czy to para ?
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ładne :-) skąd je masz jesli moge zapytać, trzymasz w ogólnym czy osobne akwa?
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Kupiłem na Starcie. Pan miał jeszcze A. agassizi gold czy fire red jakoś tak. Wszystkie po 40 zł za parę.

Trzymam w ogólnym choć mam wrażanie, że to dwie samice i trzymają się mocno w dwóch rogach akwarium.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
wojtekr

hmm, raczej samiec i samica, choć jedno i drugie, a szczególnei samiczka,kiepsko ubarwione. Samiaczka jest zdecydowanie mniejsza. Jak jest u Ciebie?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Kilka maluchów[center][/center]Obrazek [center][/center]Idzie wiosna :lol: :lol: [center][/center]Obrazek[center][/center]Pan tatuś w całej krasie[center][/center]Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zbyszku, czym karmiłeś młodzież? :->
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

wojtekr pisze:Samiaczka jest zdecydowanie mniejsza. Jak jest u Ciebie?
Jeśli na pierwszym zdjęciu to samiec to póki co jest ok 1 cm mniejszy niż samica ;)

Samiec ma podobno wybarwić się bardziej na niebiesko a samica na żółto. Jak to wyjdzie to okaże się jak podrosną.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

mat114 pisze:Zbyszku, czym karmiłeś młodzież?
Mateusz, do młodzieży to im trochę brakuje ;-)[center][/center]Maluchy karmione są artemią i od dzisiaj nicieniami "mikro"[center][/center]Podaję również zmieloną na pył spirulinę i roztarte mrożonki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”