240 l [Dekoracyjne] - Lukiki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Generalnie określanie W/l ma same wady. Lepiej napisać wymiary baniaka, dokładny opis światła i zdjęcia. Wtedy można zobaczyć czy ktoś ma kamienie, czy żwiru 10cm, ale przede wszystkim można ocenić jakość tych watów. Przecież różni się 1W HQI od 1W świetlówki. Poza tym jest kilka innych jeszcze czynników jak barwa światła, to czy źródło światła jest nowe czy ma już rok itp. Mnie same W/l niewiele mówią, szczególnie jeśli jest to różnica taka jak miedzy 0,6 a 0,8. Poza tym uważam, że im mniej tego światła było potrzeba do uzyskania takiego efektu tym lepiej.
Lukiki pisze:Jakiekolwiek zbrojniki odpadają z powodów u mnie czysto estetycznych ,mianowicie szkodzą pewnym gatunkom roślin.
Możesz to rozwinąć?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Lukiki też mnie ciekawi Twoje uprzedzenie do zbrojników . Jak tylko interesuję się akwarystyką zawsze w moich baniaczkach gościły zbrojniki nawet z powodów utrzymania akwa w czystości i nigdy nie miałem jakichkolwiek przeciwskazań co do tych rybci .

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie godze sie na ich trzymanie w zbiorniku,tylko i wyłącznie ze względu na swą ,czyli zbrojnika niedelekikatność bycia pośród delikatniejszych systemem korzennym roślin.
Wszystko na początku jest oki,ale z chwilą gdy zbrojnik staję się większy zaczynają się problemy z pływającymi roślinami po powierzchni wody.
Taką estetyke miałem na myśli.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Lukiki pisze:Nie godze sie na ich trzymanie w zbiorniku,tylko i wyłącznie ze względu na swą ,czyli zbrojnika niedelekikatność bycia pośród delikatniejszych systemem korzennym roślin.
Wszystko na początku jest oki,ale z chwilą gdy zbrojnik staję się większy zaczynają się problemy z pływającymi roślinami po powierzchni wody.
A to zależy jakie masz podłoże!!Ja mając kamyki za podłoże nie narzekałam wcale,natomiast teraz(mam sam piasek)najchętniej bym zrobiła z nich szaszłyki-podkopują straszliwie wszystko :-/

Lukiki

Jeden z czterech nowych mieszkańców.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Lukiki pisze:Nie godze sie na ich trzymanie w zbiorniku,tylko i wyłącznie ze względu na swą ,czyli zbrojnika niedelekikatność bycia pośród delikatniejszych systemem korzennym roślin.
Taką estetyke miałem na myśli.
No to widocznie masz na myśli zbrojniki niebieskie, plecostomusy, gibbicepsy czy większe, masywniejsze sztuki, chociaż i tak nie zawsze są z nimi problemy. Zbrojniki które na pewno nadają się do akwarium roślinnego to min.: otoski, farlowelle i podobne do nich różne cienkie zbrojniki spotykane pod nazwami rineloricaria, loricaria simillima, parva, filamentosa itd. Jest cała masa gatunków które rośliną nie są w stanie nic zrobić, więc jeśli Ci się podobają to warto spróbować.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

do takiego dużego roślinnego akwarium to bym dał kilka syjamskich glonków i sporo otosków :) ze tymi dużymi zbrojnikami może być problem rzeczywiście

Lukiki

Ostatnio zachciało mi sie cykać lepsze fotki,sami oceńcie czy sie to udaje :)

Obrazek

Obrazek

Lukiki

Byłem pewien,że zamieszczałem wcześniej tą fotke,ale chyba mi sie wydawało.
Obecnie wygląda jeszcze inaczej niź na tym zdjęciu.

Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ach och eh ... uncle jungle :D masz zdecydowanie profesjonalne podejście do akwarystyki :] 4 duże, piękne rybki na 240 l - mają sporo miejsca do pływania i zwiedzania :] osobiście wrzuciłbym coś jeszcze-jakieś kąsaczowate lub żyworódki, aby paletki miały trochę rozrywki w polowaniu na narybek :)

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Fajnie to teraz wygląda,życzę sukcesów z rybciami .
Obrazek

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Wspaniale wygladaja paletki na tle tej dzungli .

czasza

Post autor: czasza »

Lukiki pisze:Byłem pewien,że zamieszczałem wcześniej tą fotke,ale chyba mi sie wydawało.
Obecnie wygląda jeszcze inaczej niź na tym zdjęciu.

Obrazek
Zbiornik wygląda imponująco, ale czemu tak często zmieniasz obsade?, te niebieskie z września byłu sliczniutkie ( mój ulubiony kolor dysków )
Od kogo brałeś te nowe, wyglądaja ok.

P.S.
Czy to dwie dobrane pary?
Ostatnio zmieniony 2008-11-26, 21:31 przez czasza, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Obsada została zmieniona ponieważ zapragnąłem dużych dysków,a było to trudne do wykonania przy poprzednich by mogły szybko rosnąć,ponieważ tamtej wielkości dyski wymagały głównej diety i bardzo obfitej w mięso,a to kolidowało z utrzymaniem roślinności i masakrycznej ilości glonów.
Dziś już wiem,że jak chce sie mieć dużo pięknych roślin i duże paletki to trzeba je już takie kupić.

Paletki są z Częstochowy mgr.inż.ichtiologa Józefa Mordarskiego.
Czas pokaże czy będzie choć jedna para.

Na zdjęciach rzeczywiście widać,że tamte dyski były ładniejsze,ale rzeczywistość jest inna.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

czasza

Post autor: czasza »

To mi troche mętlik w głowie zrobiłeś.
Masz zbiornik pod rośliny, czy pod Dyski.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”