150 l [Paletki] - czasza

czasza

150 l [Paletki] - czasza

Post autor: czasza »

Witam,
czas przedstawić mój baniak.

Akwa narożne Corner Aquaela, wymiary 70x70x50.
Pokrywa i szafka w komplecie.

Filtracja
Kubełek Unimax 250 Plus plus deszczownica,jako wkład tylko ceramika.
Filtr wewnetrzny też Unimax, nazwy nie pamiętam. Dodatkowo denitrator 15 mb węza ogrodowego 1/2" i rura kanalizacyjna wypełniona ceramiką.

Oświetlenie
Hagen Power Pro 20W
Hagen Flora Glo 20 W
Sylvania 18 W.

Grzałka
2 sztuki Aquael AQ 200 W

Nawożenie
Brak

Obsada
4 bocje
2 dobrane pary paletek
1 samica
30 sztuk młodych.

Parametry wody
PH 6,2-6,7

Podmiana wody
50 litrów dziennie, 30 litrów RO, 20 litrów odpad po RO.

URL=http://imageshack.us]Obrazek[/URL]
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek[/QUOTE]
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:18 przez czasza, łącznie zmieniany 2 razy.

tutusik

Post autor: tutusik »

o kurcze troche za "duże" akwa na tyle paletek ;>
gg 2755526

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Witam ! [center][/center] Paletki piękne , ale chyba trochę przeginasz z obsadą .

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jaka role wogóle ma pełnić to akwarium,bo i ono nawet nie do dekoracji,ani do chodowli.
Młode rybki w opłakanym stanie.
Roślina doniczkowa w akwarium.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

czasza z tego co mi wiadomo (dział giełda) chce sprzedać nadmiar ryb, jeśli Ci się rozmnożą paletki to jest połowa sukcesu, a 2 połową jest się ich pozbycie :] trudno coś zrobić przy takiej liczbie dużych ryb ... właściciel postawił chyba na przestronność
Ostatnio zmieniony 2008-11-04, 10:15 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Tak to jest z dużymi rybami, jak się rozmnożą to jest ich zawsze za dużo.
I nawet zbiornik 250l może z czasem stać się za mały.
Dobrze że robisz spore podmianki.
Ostatnio zmieniony 2008-11-04, 10:31 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

zabapinkfloyd pisze:Tak to jest z dużymi rybami, jak się rozmnożą to jest ich zawsze za dużo.
No ale zaraz, jesteśmy ludźmi i potrafimy przewidywać. Jak chcemy palety to racjonalnie myśląc inwestujemy w baniak > 300, szczególnie jeśli chcemy je rozmnażać. A trzymanie ich w 150 litrach i to jeszcze z tyloma młodymi to masakra. Wiemy chyba wszyscy jak duże i wymagające są to ryby. A tu było przerybienie już przy samych 5 dorosłych paletkach. Wymiary samego zbiornika są za małe na te ryby, one muszą mieć miejsce żeby pływać i żeby rosnąć. Dorosłe, zdrowe palety są ogromne, a w takim baniaku wyrosną skarłowaciałe, wymęczone sztuki. Dla mnie to męczenie ryb i absolutnie nie jest to godne naśladowania. Na jednym forum już widziałem tego typu baniak, chyba też nawet 150, w którym ktoś rozmnożył paletki i inni już szli w jego ślady pisząc: zakładam paletki w 112l, pokażę, że się da. No pewnie, że się da, jak wszystko, ale to zwykłe męczenie ryb. Nie trzymamy bojowników w szklankach, nie trzymamy welonów w 20l kulach i będąc konsekwentnym nie trzymajmy plecostomusów, paletek i skalarów w akwariach mniejszych niż 250 litrów. (wszystkie te ryby są naprawdę duże i wymagają miejsca do pływania a nie tylko do stania...)

czasza

Kubiszon pare słów wyjaśnienia, ryby były rozmnażane w zbiorniku 250 litrów, sterylnym przedzielonym przegroda na dwa zbiorniki po 125 litrów. Tarła się tam tylko jedna para, poniewaz zbiornik pękł miałem alternatywe, albo ryby wylac do kibla, albo je ratować i przełożyć do ogólnego. Wybrałem to drugie rozwiazanie. Od kilku miesięcy próbuje się tych młodych pozbyc, co mogłem wydałem, co ludzie chcieli kupić sprzedałe, zostało około 30 podrostków. Nadal próbuje się ich pozbyc i nadal mam alternatywe, kibel lub do ludzi. Męczy mnie juz utrzymanie tylu ryb w takim małym zbiorniku, to nie moje założenia żeby miec taka zupe, ale koniecznośc.
Pozdrawiam.
P.S. mam prośbe, bo przejrzałem archiwum i nie moge znależc opisu Twojego baniaka, prosze podaj mi link bo pewnie przeoczyłem.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

czasza pisze:Kubiszon pare słów wyjaśnienia, ryby były rozmnażane w zbiorniku 250 litrów, sterylnym przedzielonym przegroda na dwa zbiorniki po 125 litrów. Tarła się tam tylko jedna para, poniewaz zbiornik pękł....
Ok, rozumiem, to trochę wyjaśnia. Szkoda, że nie napisałeś tego przy opisie akwarium. Ale właściwie po co dałeś ten baniak do działu galeria? Skoro jest to tymczasowa puszka z rybami, to ja bym się nią nie chwalił światu, bo widzisz, że wszyscy krytykują jak się takie warunki pokazuje.
Jak pękło to 250? Ktoś przywalił, czy samoistnie? Ciekawią mnie przypadki pęknięć aby wiedzieć czego można się spodziewać, więc napisz coś więcej.
czasza pisze:P.S. mam prośbe, bo przejrzałem archiwum i nie moge znależc opisu Twojego baniaka, prosze podaj mi link bo pewnie przeoczyłem.
Czyżbyś na krytykę chciał odpłacić się tym samym? Nie dałem na razie swoich baniaków bo jedno z pyszczakami z Malawi wciąż dojrzewa więc czekam, aż skończą się pojawiać sinice a drugie jest w trakcie kompletowania obsady więc nie mam co pokazywać. Ale postaram się za jakiś czas coś tu wrzucić, aby można było mnie pokrytykować w zamian za moje uwagi.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Dobrze że zamieścił zdjęcie stada paletek.
Szkoda tylko że nie mają obecnie docelowego zbiornika.
Nie zawsze można zrobić takie zdjęcia jakby się chciało.
Uważam że temat był bardzo potrzebny i da wszystkim trochę do myślenia.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

zabapinkfloyd pisze:Dobrze że zamieścił zdjęcie stada paletek. [...]
Uważam że temat był bardzo potrzebny i da wszystkim trochę do myślenia.
Nie no pewnie, jako przykład, jak nie powinno się trzymać palet, to bardzo dobry temat, więc dobrze, że się pojawił. Ale nie wiem czemu autor od razu nie dał opisu, że to przechowywalnia z powodu awarii głównego baniaka. Ale sprawa się wyjaśniła więc luz.
zabapinkfloyd pisze:Szkoda tylko że nie mają obecnie docelowego zbiornika.
No przydałyby się zdjęcia tej 250 z paletami.

czasza

Kubiszon:
To nie jest tymczasowa puszka na ryby, tylko mój zbiornik ogólny, w którym wylądowało paredziesiat sztuk podrosniętego narybku. Ja się swoim baniakiem nie chwale, wychodze z załozenia, że jeden z pierwszych postów na forum akwarystycznym powinien dotyczyc własnego akwa. Co też czynie aby wszyscy do których pisze wiedzieli jak wygląda ma moje akwa i wyrobili sobi zdanie z kim maja doczynienia.
W zbiorniku pękło dn, zbiornik był zamawiany u szklarza i tu pewnie tkwiła jego słabośc. Nie chce na krytyke odpowiedziec krytyka, chciałem zobaczyć Twoje zbiornik wmyś w/w zasady którą sam wyznaje.
Piszesz, że jako przykład jak nie powinno się trzymać paletek, widziałeś kiedyś ferme paletek? Różnica polega na tym, ze jest tam jeszcze większe nagromadzenie ryb, tylko, ze azjaci wymieniaja 100% wody dziennie, ja przy swoim akwa, które nie jest higieniczne, ale ma dobra filtracje tylko 33% dziennie, co odbija się na roślinach . Bębnie po forach od dawna ze się ich pozbęde, jak dawałem za darmo to byli tacy którym 10 sztuk było mało, jak chce za to jakies symboliczne pieniądze cisza. Zdjęcia sterylniaka zamieszcze na końcu postu.

zabapinkfloyd:
Mnie rozmnażanie palet dało sporo do myślenia, miałe w planach 600-tke do salonu, ale po awari sterylniaka rodzina powiedziała dośc. I tak bujam się teraz z tymi rybami i szlag mnie trafia, zaraz napisze w dziale oddam, zostawie te najlepsze sztuki.

A teraz obiecane foty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze widok ogólny:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-11-05, 20:24 przez czasza, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

czasza pisze:Kubiszon:
To nie jest tymczasowa puszka na ryby, tylko mój zbiornik ogólny, w którym wylądowało paredziesiat sztuk podrosniętego narybku. Ja się swoim baniakiem nie chwale, wychodze z załozenia, że jeden z pierwszych postów na forum akwarystycznym powinien dotyczyc własnego akwa. Co też czynie aby wszyscy do których pisze wiedzieli jak wygląda ma moje akwa i wyrobili sobi zdanie z kim maja doczynienia.
Rozumiem, w sumie słusznie piszesz. Ja patrząc na Twoje akwarium, wyrobiłem sobie właśnie pewną opinię i to nie najlepszą opinię, ale przyznasz, że patrząc na Twój baniak w aktualnym stanie, nie wiedząc, że to wynik takich a nie innych zdarzeń mam prawo tak odczuwać. Jest masa osób, które trzymają ryby nie myśląc zupełnie o tym czy mają odpowiednie warunki dla nich. Spotykam akwaria na forach z 10 paletkami w 112l i to u osób, które o cyklu azotowym, albo o podmianach w życiu nie słyszały. Myślałem, że należysz do tej grupy, ale to wyjaśniłeś. Nadal jednak nie uważam, że zbiornik ogólny dla paletek może mieć 150l. Nawet jeśli mają tam pływać tylko 2 dorosłe sztuki. Znając wielkość dorosłej paletki, a jest to kawał ryby myślę, że zabrałbym się za te ryby mając akwarium 60-70cm wysokie i ponad 120cm długie. Fajnie wyglądały paletki w akwariach PKMD na wystawie a manufakturze. Widziałeś może? To są akwaria dla palet!
Kilka lat temu jak zapisywałem się do ŁSAiT też mieliśmy w ~150 litrach palety, jeszcze z nimi skalary ale wyglądało to masakrycznie, ciasno im było bo kupione spore były ale na szczęście po tym jak większość ze stresu pochorowała i padła to przekonaliśmy starych wyjadaczy, że to nie ma sensu.
czasza pisze: Nie chce na krytyke odpowiedziec krytyka, chciałem zobaczyć Twoje zbiornik wmyś w/w zasady którą sam wyznaje.
Postaram się w najbliższym czasie pokazać moje baniaki.
czasza pisze:Piszesz, że jako przykład jak nie powinno się trzymać paletek, widziałeś kiedyś ferme paletek? Różnica polega na tym, ze jest tam jeszcze większe nagromadzenie ryb, tylko, ze azjaci wymieniaja 100% wody dziennie, ja przy swoim akwa, które nie jest higieniczne, ale ma dobra filtracje tylko 33% dziennie, co odbija się na roślinach.
Widziałem wiele różnych hodowli, widziałem zdjęcia z różnych ferm i nie uważam, że tak powinno się trzymać ryby. Tam jest biznes i tam się liczy efekt a nie to czy rybie jest tam dobrze czy nie. (chociaż jest "ferma" pyszczaków w Łodzi na Pojezierskiej, w której zbiorniki dla pary rozmnażanych tropheusów mają po kilkaset litrów) Czy uważasz, że kurczaki czy bydło trzymane na fermach powinno rzeczywiście być w takich warunkach trzymane? Moim zdaniem, dla każdej ryby, niezależnie od wielkości powinno się zapewnić warunki jak najbliższe jej naturalnym warunkom. A duże ryby potrzebują miejsca do pływania.
czasza pisze: Bębnie po forach od dawna ze się ich pozbęde, jak dawałem za darmo to byli tacy którym 10 sztuk było mało, jak chce za to jakies symboliczne pieniądze cisza. Zdjęcia sterylniaka zamieszcze na końcu postu.
Rozumiem Twoją frustrację, też kiedyś byłem w podobnej sytuacji. Najgorsze jak człowiek się stara, żeby coś rozmnożyć, dba o to, kasę i czas w to inwestuje a potem czasem nawet za darmo nie chcą. Chociaż paletki to zawsze cenne ryby. Próbowałeś zanieść do jakiegoś lokalnego zoologicznego? Tam pewnie wezmą i myślę, że możesz jakiś pokarm za to wynegocjować. No i z tego co wiem to chłopaki chcą 2 sztuki do klubu wziąć.

czasza

Te palety w 150 litrach nie padły ze stresu tylko nieodpowiednich parametrów wody.
Pozwole podzielić się własnymi obserwacjami z zachowań tych ryb, to ryba powolna, majestatyczna, troche terytorialna, ale nie pływajaca po całym zbiorniku tam i z powrotem. Potrafi długo przebywć w jednym miejscu obserwując okolice, podłynąc do przedniej szyby. Tylko w przypadku zagrożenia lub strachu gwałtownie ucieka. Stres u tych ryb objawia sie brakiem apetytu, ciemną barwa, chowaniem się po zakamarkach.
U siebie stworzyłem rybą specjalną strefe ochronna za korzeniem, aby tam się mogły schować, cały czas siedzą przy przedniej szybie czekając na żarcie. Oczywiście moje akwa nie jest wzorem do naśladowania, ale wierz mi, pewną wiedze na temat tych ryb też posiadam. I własnie mam ich tyle w ogólnym, bo alternatywa kibla do mnie nie przemawia.
A tak na marginesie to zapewne wiesz o ty, ze przez częste i odpoiwiednie podmiany można "powiększyć" rozmiar zbiornika, co dawało rade robić przy obsadzie dwóch dobranych par i jednej samicy. Zresztą podmiana wody w ich naturalnym środowisku to sporo m3/s. Dla tego na wolności gromadzą sie w stadach do tysięcy sztuk. Ale to nie ławicach, to nie sprinterzy, tylko ryby statyczne.

Co do mojej frustracji to pogłębił ją fakt, że po ogłoszeniu oddam w ciągu 31 minut mam już dwóch chętnych na ryby.
Sklepy zoo ryb od amatorów nie biorą, im potrzebna jest faktura, ja w swoiej dzialalności nie mam spzredaży ryb akwariowych.
Pozdr.

Awatar użytkownika
lady_moto

Post autor: lady_moto »

na piłsudskiego biorą ryby w komis jesli jesteś zainteresowany. mozesz rybcie zostawić, a oni dadzą Ci pieniądze kiedy je sprzedadzą. mają tam plecostomusa i pyszczaki spore własnie w ten sposób zostawione.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

Zablokowany

Wróć do „100 - 199 litrów”