112 l [malawi] - by Pysio

ODPOWIEDZ
Pysio
Kontakt:

112 l [malawi] - by Pysio

Post autor: Pysio »

Dużo czytałem i pytałem na ten temat zanim się zabrałem za "produkcję" cuda. Głównie korzystałem z Internetu jak i z porad chłopaków z Klubu Akwarystycznego (ŁDK - chyba każdy zna :D)

Początkowym planem były sulosi - ale na giełdzie zdecydowałem, że jednak zdecyduję się na odważniejszy krok. Zamiast 1 gatunku - wybrałem 3. Gdy rybki dorosną i zacznie im być ciasno - sprzedam, zamienię itp. Póki co mają jeszcze luzy ( płetwy nie wystają im poza taflą wody ;)
Ok, a teraz przejdę do wstrzelenia się w regulamin.

nick -Pysio - Dawid
nazwa aranżacji - standard 112 litrów.
oświetlenie - 2x 18W. Ok 11 godzin.
filtracja - No i tutaj zatrzymam sie na dłużej. Początkowo miały być 2 filtry. Ale po tym jak wsypałem piach i resztę gadżetów - okazało się, że filtr wew. musi wylecieć na zbity pysk. Tak więc pozostał tylko EHEIM 2213 (polecam !)
ogrzewanie - ok 23 *C
inne dodatki - kamienie ?
woda - Start baniaka - ale myślę, że co tydzień będą :)
podłoże - pioch - dużo piochu :D 10 worków.
dodatki - Kryptokoryna
fauna - nie wiem czy dobrze napiszę ( w razie czego wybaczcie):
melanochromis auratus x6
labidochromis x6
pseudotropheus demasoni x6

A teraz zdjęcia !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:18 przez Pysio, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ładne akwarium. Właśnie sam się przymierzam do postawienia 180l malawi. Problem w tym, że taki litraż to mało. Zdecyduję się w nim na Pseudotropheus saulosi i to tylko dlatego, że dno ma wymiar 100x50. A Twoje 112l to bardzo, bardzo mało. Szczególnie, że wybrałeś bardzo agresywny gatunek jakim jest auratus. Sam kilkanaście lat temu, niewiedząc jeszcze nic o tym co i jak trzymałem te ryby w podobnym litrażu z innymi pyszczakami i skutki były tragiczne. Dlatego proponuję poszukać nowego lokum dla auratusów i demasoni (też są agresywne szczególnie samce między sobą w tak małym akwarium). Na Twoim miejscu ograniczyłbym się do stada Labidochromis caeruleus, albo postawił sobie 400l! W tak małym akwarium, nie patrząc nawet na skutki agresji, ryby nie będą dobrze się czuły, mogą nie osiągnąć pełnych rozmiarów i będą na pewno zestresowane i w kiepskiej formie. Poza tym trzymanie jednego gatunku może być dużo ciekawsze do obserwacji. Polecam http://www.klub-malawi.pl/ i życzę powodzenia. Aha, co to za skała? Jest super! Gdzie ją dostałeś?

Pysio
Kontakt:

Wiem, że to za mało - ale niestety ani nie mam miejsca, strop by nie wytrzymał - poza tym - rodzice.
Szczególnie, że wybrałeś bardzo agresywny gatunek jakim jest auratus. S
Będzie źle to oddam/ zamienię na coś innego :)
(też są agresywne szczególnie samce między sobą w tak małym akwarium).
To są młode rybki i póki co nie zauważyłem aby były jakoś bardzo agresywne względem siebie :)
ryby nie będą dobrze się czuły, mogą nie osiągnąć pełnych rozmiarów
Do czasu kiedy podrosną - na pewno z 5 razy zmienię aranżację akwa :P
Polecam http://www.klub-malawi.pl/ i życzę powodzenia

Tak - wiem - czytałem tamtą stronkę. I nie dziękuję :D
Aha, co to za skała? Jest super! Gdzie ją dostałeś?
To jest jakiś łupek, ale nie pamiętam gatunku (?). Dostałem go w sklepie ogrodniczym na małym skręcie (granica Łodzi z metropolią Ksawerów. :)

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

No to tak.
Układ kamieni i ogólny klimat bardzo mi sie podoba,nawet bardzo.
Dobra ilość roślin.
Co do ryb,nie znam się ale myślę że zbiornik powinien być jedno gatunkowy.
Jestem ciekawy jak poradzisz sobie w zbiorniku bez roślin ale trzymam kciuki.
Podsumowując:
Bardzo mi się podoba,lubię naturalne aranżacje bez przepychu.
Wydaje mi się że biotopy tego typu są trudne ze względu na brak roślin.
Poprowadź ten zbiornik przez jakiś czas i wklejaj zdjęcia dodając swoje spostrzeżenia.
W sumie te klimaty mnie nigdy nie pobudzały ale mają ogromna siłę w sobie.

Pysio
Kontakt:

TaTaDooR pisze: tylko jedna uwaga, zrób coś z prawym rogiem postaw w narożniku skałkę bo trochę pusto wygląda
I tak ma wyglądać - chciałem aby efekt był taki jakby za akwarium była dalej jakaś wielka skała a to jest tylko jej "granica". Mam zamiar włożyć kilka mniejszych kamieni aby pysie miały więcej kryjówek.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 12:57 przez Pysio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Przejrzyście i ogólnie taki spokojny klimat :) ładnie tylko mało roślinek :(:(:( ale to chyba tak miało być :) :oops:
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 12:55 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

kiedy jakaś aktualizacja ? :PP

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Akwarium oólnie bardzo fajnie zaaranżowane . Mam jedną uwagę co do tej roślinki . Kryptokoryny lubią wodę bardziej miękką i o odczynie lekko kwaśnym , a Twoje akwarium jest przeciwieństwem tego / Malawi wymaga innego pH i twardości /. Same skały też pięknie wyglądają a te które masz są super .

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

moim zdaniem kryptoryna to urośnie bujna wszędzie :PP mam 1 w moim akwa i jest OLBRZYMIA, a jej ani nie nawoziłem, ani nic w ogole nie robiłem :)

piotr_lodz

Post autor: piotr_lodz »

w malawi i tanganice fajnie prezentują się anubiasy i nurzańce - może warto o nich pomyśleć.

akwarium OK - bardzo mi się podoba :!: choć rzeczywiście obsada za jakiś czas do korekty :!:

co z aktualizacją zdjęć :?: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-11-17, 21:23 przez piotr_lodz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Witam,

Na niektórych zdjęciach widać delikatną niebieska poświatę. Nie wiem czy to kwestia zdjęć czy masz jakieś LEDy w oświetleniu ?
Jakiej barwy masz świetlówki ?

Krzysiek

Post autor: Krzysiek »

Pysio, Pysio, Pysio, witaj masz jakies pyszczaki na sprzedaz >? odpisz jak mozesz tu lub gg

Awatar użytkownika
diablo33

Post autor: diablo33 »

Witam! ;-)

Fajne to twoje Malawi :-) Szkoda, że nie mam miejsca na kolejne zbiorniki, na pewno jedno z nich poświęcił bym na Malawi ;-)

Pozdrawiam, diablo33.
Ostatnio zmieniony 2008-12-17, 23:48 przez diablo33, łącznie zmieniany 2 razy.
[36L] - Czeka na wielki restart, służy jako przechowalnik.

[36L] - kolejny zbiornik - 4 x Clinthony - planowane WP

W planach kolejne zbiorniki....

Pysio
Kontakt:

Oj panie i panowie :) Auratusy "wywaliłem" - nie miałem zbyt dużo czasu na akwaria - lekki leń wszedł w tyłek i bardziej skupiłem się na roślinnym które aktualnie przeżywa kryzys :P
Muszę dokończyć obudowę bo z tą plastikową to nawet wody nie da się wymienić. Już jest sklejona i poskręcana - wystarczy pomalować i elektrykę zamontować która z resztą też czeka. No ale brak czasu i ochoty zwycięża.
Kryptokoryna nie rośnie tak świetnie jak w roślinnym ale rośnie :)
Wkrótce będą zdjęcia...

Awatar użytkownika
loiusfe

Post autor: loiusfe »

Pysio pisze:Oj panie i panowie :) Auratusy "wywaliłem"...
I bardzo dobrze. Auratusy i 112 L to masakra. Wiem o tym bo sam popełniłem kiedyś bardzo dawno temu podobny błąd tyle że w 100 L baniaku. Skutki- opłakane. Na auratusy trzeba mieć baniak coś koło minimum 300-400 litrów. I wcale nie przesadzam.
Pozdrawiam

duch

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”