100 l [Ostoja] - TaTaDooR

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Interesująco się zaczyna, fajny sposób na rozdzielenie żwiru z ziemią, podoba mi się :mrgreen:.
Obudowa... piękna w swojej prostocie, normalnie aż się uśmiechnąłem jak ją zobaczyłem :mrgreen:, przyznam się że nie wpadłbym na taki sposób :mrgreen:. Ale dość pochwał, czas na krytykę a właściwie kilka przemyśleń :mrgreen:. Przy takim rozwiązaniu rozumiem że pokrywa opiera się na baniaku a świetlówki są poniżej krawędzi baniaka co nie pozwala na wysoki poziom wody (wiadomo prąd i woda nie idą w parze) a co za tym idzie widać linię poziomu wody w zbiorniku, dobrze rozumiem ;-)?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Fajny baniak, jak rosliny podrosną to będzie naprawdę ciekawie no i piękne te pielęgnice, choć mam wrażenie,że jednak za duże do tego baniaka.

Koniecznie zrób tło!! jest to element, którego obecnie najbardziej brakuje.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

No to jedziemy dalej z tą pokrywa.... faktycznie nie zauważyłem że jest wyżej niż krawędź baniaka, podpórki widziałem i domyśliłem się od razu do czego służą. Proponowałbym dorobić boki do pokrywy i będzie ładna obudowa i światło nie będzie czmychało bokami ;-).
Baniak ładny czekać tylko aż się rozrośnie i przysłoni troszkę filtr i grzałkę. Miejmy nadzieje że tylna szyba też czymś z roślinności troszkę zarośnie. Jak pisał Marcinus daj tło, odmieni to wygląd. A może dyfuzor CO2 dać niżej, może lepiej dwutlenek węgla będzie sie rozprowadzał po baniaku?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Zapowiada się dobrze , tylko czekać aż wszystko podrośnie . Pokrywę wykombinowałeś bardzo fajnie i napewno jest funkcjonalna . [center][/center] Światło zacznij powiedzmy od 4 godz. dodawając codziennie pół godziny . Termometr daj na boczną szybę . Wydaje mi się że CO2 podajesz na wylot filtra to skieruj bardziej wylot na tylną lub boczną szybę żeby były mniejsze straty .[center][/center] Poza tym ok.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

TaTaDooR pisze:bede je dawkowac powoli sukcesywnie zwiekszajac go do 12h
Wcześniej też naświetlałeś 12h? Ja bym się obawiał glonów, w moim przypadku tak to się skończyło... nitki.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Wydaje mi się że możesz skończyć na 10 godz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Na komentarz za wcześnie, poczekamy aż roślinki podrosną.
A co do pokrywy to pomysł jest znakomity (idealny dostęp do baniaka bez najmniejszej roboty).
Ja niestety poszedłem w drugą stronę :)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Przez te kilka tygodni od ostatnich zdjęc widzę duży postęp . Roślinki w dobrej kondycji , tylko czekać jak glosia zarośnie 1 plan. Ogólnie - bardzo dobrze .

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Mnie też się bardzo podoba, widzę że zaczynasz radzić sobie z roślinami. Oby tak dalej i uważaj bo to wciąga! Przyczepiłbym się tylko do obsady. Skalary teraz fajnie wyglądają bo są małe no ale to jest 100l... Za mało miejsca zdecydowanie jak na tak duże ryby. To samo tyczy się kosiarek. Postaraj się coś z tym zrobić. Jako ładne ryby zamiast skalarów polecam gurami mozaikowe, bardzo ładnie wyglądają wśród zielonych roślin i są bardzo spokojne i majestatyczne.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

no teraz akwarium wygląda świetnie :] może jakieś krewetki dodasz do tego gąszczu roślin ? :]

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Kubiszon pisze:polecam gurami mozaikowe, bardzo ładnie wyglądają wśród zielonych roślin i są bardzo spokojne
Co do tej wypowiedzi,to nie do końca się zgodzę...Sa to rybki z charakterkiem moim zdaniem,no chyba że ja trafiłam na agresywne mozaiki.To zależy na jakiego osobnika się trafi :-P
Co do mojej oceny akwa(jest to pierwsze zdjęcie akwa,które zrzuciłam na dysk do oceny,a to z jednego względu)co to jest za roślina,na prawo od środka?Wygląda jak szczotka z czerwonawym czubkiem...Podobne do wywłócznika,aczkolwiek mam go u siebie i tworzy większe koło(jak się patrzy od góry,ma większą średnicę)
Ogólnie akwarium pod kątem wystroju i układu roślin bardzo mi się podoba,z tą pokrywą super pomysł!! :mrgreen:
Przyczepię się jednak jak wszyscy do obsady :-/ Skalary jak już wspomniano za duże,kosiarki ogólnie bym zostawiła no i....te glonojady :roll: .To jest 7sztuk jakby nie patrzeć....Dwie sztuki-wydaje mi się to max.na akwarium,które Ty masz.Co do reszty Twojej obsady,to zostawiłabym p.kakadu(zastanawiam się sama nad nimi,ale niestety raczej nie nadają się do prętników karłowatych,więc dam sobie spokój :roll: )i molinezje...
Nadal nie masz tła,daj jakieś-nie razi to tak jak na początku(roślinki ładnie się rozrosły)ale jednak by się przydało 8-)
To tyle ode mnie ;-)
PS.Dlaczego fotki są takie zielone??Tylko pierwsze jest ok.Czy to tylko u mnie tak jest?
Ostatnio zmieniony 2008-10-08, 09:48 przez Tamcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Tamcia pisze:
Kubiszon pisze:polecam gurami mozaikowe, bardzo ładnie wyglądają wśród zielonych roślin i są bardzo spokojne
Co do tej wypowiedzi,to nie do końca się zgodzę...Sa to rybki z charakterkiem moim zdaniem,no chyba że ja trafiłam na agresywne mozaiki.To zależy na jakiego osobnika się trafi :-P
No to musiałaś trafić na wyjątkowe sztuki. Agresywne gurami to najczęściej gurami dwuplame, te mają charakterek i mogą ganiać inne ryby. Nie spotkałem się z taką opinią na temat mozaikowych ale jak widać trafiają się i takie okazy. U mnie samiec mimo, że zaczepiał samice i ganiał ją trochę to inne ryby traktował jak powietrze... tzn wodę.
TaTaDooR pisze: Tamcia,Kubiszon - odpuszczam sobie labirynty, azja mnie jakos nie pociaga bardziej w strone amazonki sie sklaniam (z wyjatkiem glonkow syjamskich i kosiarek).
To dobrze przemyśl, baniaki roślinne powinny być moim zdaniem biotopem azjatyckim, tam jest masa roślin w wodzie i stamtąd pochodzi większość roślin, które trzymamy w akwariach. Amazonia ma rzeki generalnie pozbawione roślinności, albo rośliny okresowo znajdujące się pod wodą gdy zwiększa się jej poziom.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

zrób zdjęcia samych obywateli akwa gdyż pielęgniczek w ogóle nie widać, a chciałbym zobaczyć :PP tak samo z glonakami :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

no całkiem całkiem :-) fajnie zarosło. Jak sie nazywa ta czerwona roslinka z ciemnymi liściami po lewej stronie zbiornika ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no teraz akwa wygląda świetnie :D tylko pozazdrościć ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”