150 l [Paletki] - czasza

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Nie chodzi jedynie o ilosc dowy ale tez o przestrzen, zwlaszcza jesli chodzi o pilegnice bo jesli chodzilo by tylko o ilosc wody to w baltyku plywaly by humbaki. Nie wnikam jakie miales metody trzymania tych ryb, tu chodzi raczej o empatie i swiadomosc ekologiczna. Dalej nie bede sie juz wypowiadal bo kazdy swoja racje ma.
Obrazek

czasza

Post autor: czasza »

Swiadomośc ekologiczna powinna zakazać trzymania tych ryb w akwariach, przecież to ryby rzeczne, które mają za nic przeliczniki wielkości na litry.
Co do przestrzeni dla mnie sprawa jest oczywista, jak ryby się tra to znaczy, że tej przestrrzeni im nie brakuje.
Howg.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

czasza pisze:Miałem w 150 litrach około 50 paletek. To duża sztuka.
Znam wymagania tej ryby, podmianyu czynią cuda.
A pisałem, że podmieniam 1/3 zbiornika codziennie, jakoś tylko jedna osoba to zauwazyła.
Znam przelicznik A. Sieniawskiego 50l/ryba, ale on nie dotyczy miejsca do pływania, tylko nagromadzenia produktów przemiany materi. Na marginesie, szyba czołowa w akwa ma około metra długości.
Czyli co... bierzemy większy słoik czy wazon, podłączamy stałą podmianę wody i wrzucamy tam 1 paletkę. Produkty przemiany materii są na bieżąco usuwane, ryba czuje się dobrze, nie choruje. Wniosek - ma dobre warunki! No chyba nie do końca...
Przelicznik dotyczy i nagromadzenia produktów przemiany materii i przestrzeni życiowej i mimo tego też jest niezbyt trafny, wynika bowiem z niego, że jedną paletę można trzymać w akwarium 50l. Warto poczytać co o tym sądzą np osoby z PKMD, myślę, że oni conieco wiedzą o tym jakie warunki są dla tych ryb dobre i dla czego.
czasza pisze:Co do przestrzeni dla mnie sprawa jest oczywista, jak ryby się tra to znaczy, że tej przestrrzeni im nie brakuje.
No i tu się mylisz. Ryby jak każde zwierzę, ma za cel wydanie na świat młodych w celu pozostawienia swoich genów na tym świecie. Zrobi to za wszelką cenę, byleby pozostawić coś po sobie. I jeśli nadarzą się ku temu SPRZYJAJĄCE warunki to tą ikrę złożą. Mają coś takiego jak naturalny pęd żeby złożyć ikrę więc jeśli tylko woda nie jest dla nich ewidentnie zła, jeśli nie ma czynników ewidentnie niesprzyjających to ryba będzie starała się rozmnażać - tak jest zaprogramowana. Robiąc częste podmiany symulujesz porę deszczową przez co ryba mimo iż ma ciasno jak cholera to pchana naturalnym instynktem przystępuje do tarła, tak jej każe natura. Tarło nie świadczy o tym, że ryba ma idealne warunki, bo jak widać u Ciebie, takich warunków nie ma a mimo to się trze.
czasza pisze: Wniosków z krytyki nie wyciągnąłem żadnych. Chciałem tych ryb pozbyć się wcześniej.
Zamiesciłem ogłoszenia w dziale sprzedam, ceny oczywiście ponizej cen giełdowych, o sklepach nie wspominajac.
Brak odzewu.
I tu sprawa dla mnie najbardziej drażliwa, nie chce aby ktoś brał to do siebie, ale w tym watku napisałem, że chce się pozbyć tych ryb, po zamieszczeniu ogłoszenia w dziale oddam zaczeło się. Ryby poszły do ludzi ale jakiś niesmak pozostał, nie chciałem na nich zarabiac, bo gdybym chciał wyrównac koszty poniesione na odchów były by w kosmicznej cenie.
I tylko Piotr przesłał foty młodych w nowym zbiorniku i się nimi interesuje.
Ostatnie co chciałbym zobaczyć to post w dziale choroby z młodymi w roli głównej.
I myślisz, że promując trzymanie tych ryb w małych zbiornikach nie doczekasz się postów tego typu?
Dziwi mnie Twoja postawa, z jednej strony masz dużą wiedzę - co widać po tym, że uchowałeś tyle ryb w takich trudnych warunkach. Z drugiej strony próbujesz nam udowodnić, że palety można trzymać w tak małych akwariach... no niby można - widać po Twoim przypadku, ale po co? Kolega Piotrek który planuje mieć 8 palet w 120 litrach już się przygotował na codzienne podmiany? I czy jego palety dorosną do 20cm średnicy?
Nie rozumiem też Twojego rozgoryczenia z powodu, że ludzie nie chcą kupować od Ciebie palet. No cóż... nie wszyscy chcą mieć palety bo mało kto ma odpowiednio duże dla nich akwarium. Poza tym to trudna ryba a wiele osób traktuje to hobby jako coś co ma być łatwe i dawać dużo satysfakcji, a ten gatunek jest taki, że człowiek się namacha a i tak efekt może być mizerny.
Co do sprzedaży to nie wierzę, że próbowałeś wszystkiego. Zabrałeś je kiedyś na start? Przecież to ładne sztuki, dałbyś cenę tańszą niż reszta i na pewno rozeszłyby się jak ciepłe bułeczki.

piotr

Post autor: piotr »

nie napisałem ze w baniaku 120l pozostaną palety które wziąłem od czaszy zapewniam że będzie większy na wiosnę 240l ale nie wszystko odrazu .
czasza na pewno wyciągną wnioski ale zapewniam waz że wszystko robił dla tych ryb by jak najszybciej trafiły do innego domu by im było dobrze .wysłałem czaszy zdjęcia tych ryb jak zamieszkały w nowym baniaku jak się prezentują uważałem za stosowne by takie zdjęcie wysłać czaszy , by nie martwił się że trafiły w złe ręce bo zazwyczaj tak bywa że ludzie biorą ryby a nie stwarzają im warunków bytu ryba choruje i męcząc się zdycha - a później opisuje się że oddał lub sprzedał chore ryby ale samego siebie nie wini się że do takiego stanu dopuścił za niebywając zbiornik itp:
jestem pełen uznania dla czaszy że potrafił w baniaku 150l wychować tyle szt paletek zgadzam się z waszą opinią że troszkę przerobione było czaszy akwa ale co miał robić wlać do kibla 30szt chyba nie oto chodzi .
co do paletek nie mam doświadczenia na temat paletek bo nigdy ich nie trzymałem to są moje pierwsze palety ale jak będę potrzebował rad to postaram się waz o to zapytać .
czasza też oferował pomoc w razie potrzeby i na pewno skorzystam i z jego wiedzy i doświadczenia w chodowli tych ryb .
a co do literatury to dzięki poczytam -dość dużo czytałem na temat tych ryb i czytam ale dzięki za kolejny temat na temat tych ryb .

Lukiki

Post autor: Lukiki »

czasza pisze:Swiadomośc ekologiczna powinna zakazać trzymania tych ryb w akwariach, przecież to ryby rzeczne, które mają za nic przeliczniki wielkości na litry.
Co do przestrzeni dla mnie sprawa jest oczywista, jak ryby się tra to znaczy, że tej przestrrzeni im nie brakuje.
Howg.
I tu napisałeś największą głupote.

Jeśli dana ryba jest rybą rzeczną to tym bardziej potrzebuje większej przestrzeni.
Ryba sie trą,bo mają taką potrzebe.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

piotr pisze:nie napisałem ze w baniaku 120l pozostaną palety które wziąłem od czaszy zapewniam że będzie większy na wiosnę 240l ale nie wszystko odrazu
Cieszę się, mam nadzieję, że uda się postawić 240l jak najszybciej.
piotr pisze: czasza na pewno wyciągną wnioski ale zapewniam waz że wszystko robił dla tych ryb by jak najszybciej trafiły do innego domu by im było dobrze .wysłałem czaszy zdjęcia tych ryb jak zamieszkały w nowym baniaku jak się prezentują uważałem za stosowne by takie zdjęcie wysłać czaszy , by nie martwił się że trafiły w złe ręce bo zazwyczaj tak bywa że ludzie biorą ryby a nie stwarzają im warunków bytu ryba choruje i męcząc się zdycha - a później opisuje się że oddał lub sprzedał chore ryby ale samego siebie nie wini się że do takiego stanu dopuścił za niebywając zbiornik itp:
Jasne, to miło z Twojej strony, że wysłałeś mu zdjęcia, ale nie ma nikt takiego obowiązku więc nie wiem w czym jest problem.
piotr pisze: jestem pełen uznania dla czaszy że potrafił w baniaku 150l wychować tyle szt paletek zgadzam się z waszą opinią że troszkę przerobione było czaszy akwa ale co miał robić wlać do kibla 30szt chyba nie oto chodzi .
Jasne, nikt nie kazał mu ich spuszczać do kibla i zapewne wszyscy obdarowani są tak samo szczęśliwi z prezentu jak Ty. 2 ryby które dostaliśmy do związku też się świetnie prezentują i bardzo nam miło, że je nam oddał. My się przyczepiliśmy bo po pierwsze: nie było opisu, że taka sytuacja jest wynikiem pęknięcia większego zbiornika. A po drugie czasza upiera się, że 150 litrów jest wystarczającym zbiornikiem dla kilku dorosłych palet, z czym jak widać nie wszyscy możemy się zgodzić. Ale nikt nie kwestionuje tu umiejętności czaszy ani nikt nie każe mu spuszczać ryb do kibla. Dyskutujemy jedynie nad minimalną wielkością akwarium głównego dla palet.

piotr

Post autor: piotr »

http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=62931
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=62930
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=62928
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=62929
proszę popatrzeć na Alai to gość z Szczecina jakie ma pięknie baniaki
od niego zasięgałem pierwszych porad na temat paletek .
-----------------------------------------------------------
pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 09:28 przez piotr, łącznie zmieniany 2 razy.

czasza

Na temat wielkości zbiornika już nie dyskutuje. Dodam tylko od siebie, że czasami wiedza ksiązkowa, a praktyka nie chodzą tymi samymi drogami.

W zbiorniku powiało nudą, zostały cztery młode, a stare cały czas starają się to nadrobić.
Wygląda, że przyzwyczaiły się do zupy rybnej :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Nie powiedziałbym że powiało nudą , a już napewno nie dla palet , one są z tego co widać bardzo pracowite . Pogratulować , znowu piękny widok .

czasza

Teraz powiększe sobie baniak, netto 180 litrów.
Wodan na młyn, wiem, ze za mało. Ale było 50 ( sic ) młodych, jakoś dały rade, stare zresztą też.

czasza

Mała aktualizacja widoku na cały zbiornik.
Generalnie wygląda to tak: mniej ryb, więcej roślin:

Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Ryby i rosliny piekne !! gratuluje
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

szczerze ? to akwarium wygląda mi na ... brudne ... szyby są takie jakieś nie przejrzyste. Ryb teraz jest akuratnio -jeśli chodzi o paletki. Zrezygnowałbym z tych wielgachnych bocji-osobiście mi tu jakoś nie pasują. w akwa brakuje mi hym... czegoś zielonego... na pierwszy plan posadziłbym jakiś trawnik i filtr też bym zakrył czymś zielonym :) to jest moje skromne zdanie.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

A mnie tam się podoba bez zielonego, lotosy dają super klimat. Dałbym z przodu tylko jakieś liście drzew lub korzeń, żeby pusto nie było, ale wiadomo, że miejsca na to nie ma. Więc pod względem wystroju zbiornik bardzo ładnie się prezentuje.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Dla mnie też akwa wygląda super, nie w każdym miejscu rosną zielone rośliny. Takie jest bardzo oryginalne.
Zawsze podziwiałem tych co "naleśniki" hodują. Powodzenia w dalszej hodowli.

Zablokowany

Wróć do „100 - 199 litrów”