60 l [Moje Akwarium] - Paweł

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

60 l [Moje Akwarium] - Paweł

Post autor: Incognito »

Akwarium:
panoramiczne 60litrów (60x30x33)
Oświetlenie:
1x15W, białe
Filtracja:
filtr Aqua-Szut Junior Plus N 500
Ogrzewanie:
grzałka z termostatem tropica 150W
Podłoże:
czarny bazalt 2-10 mm
Flora:
sporo tego :P
Fauna:
Caridina cf. babaulti
Neocaridina heteropoda var. red
Red Zebra & Leopard Danio
1+1 Ancistrus multispinis albino
+ młode
Melanoides tuberculata
Dekoracje:
kamienie
Galeria:(przepraszam za jakość-zdjęcia robione telefonem)
TAK BYŁO :
Dzień 27.07.08
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekam na opinie :)
Ostatnio zmieniony 2009-03-29, 09:20 przez Incognito, łącznie zmieniany 21 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Czemu zdjęcia nie działają ? ;/ :-x

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

MrHotSousage pisze:Czemu zdjęcia nie działają ? ;/ :-x
Aby fotki działały poprawnie adres między znacznikamiObrazek musi być zakończony plikiem *.jpg (itp)
Np. http://images28.fotosik.pl/225/f6eaf6b79bd8bf51med.jpg
Aby uzyskać taki adres musisz w fotosiku kliknąć prawym na obrazku i wybrać opcję " Pokaż obraz"

Aby nie było zupełnie OT.
Akwarium średnie ;) Zwłaszcza ten zamek :P IMHO nadaję się on na półkę a nie do akwarium. :evil:
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Właśnie, właśnie... zamkom i sztucznym roślinom mówimy nie! 2xLabeo Bicolor - to trochę za małe akwarium jak na te ryby. Jeśli potrzebujesz pomocy przy rozkminianiu roślin to porób lepsze zdjęcia to pomożemy. To duże z długimi liścmi to kryptokoryna eeee yyyy jakaś tam, jak sobie przypomnę to napiszę. Proponuję wywalić zamek, sztuczny korzeń i sztuczne rośliny, te żywe poprzesadzać i np. nurzańca (to długie cienkie jak trawa) dać razem w kupie i na tył. Dodaj jakieś korzenie naturalne. Jeśli chcesz tanio korzenie to wyszukuj na dniach w dziale sprzedam, będę swoje wystawiał jak tylko pocykam im zdjęcia. Ogólnie popracuj trochę nad tym akwa - powodzenia!

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Hm no to tak :)
Nie jest tak źle :) z czasem będzie lepiej, masz zielone roślinki a i zamek całkiem całkiem :)
Za jakiś czas będziesz miał fajny zbiornik.
Na początek przenieś gdzieś te sztuczne roślinki i postaraj się może o jakiś korzonek żeby trochę wypełnić akwarium a co do zamku to teraz wchodzi taka moda na dziwne dodatki, tylko musi to współgrać ze sobą.
Gdzieś za 2 tygodnie dam ci jeszcze roślin żebyś mógł wypełnić zbiornik.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Witam.[center][/center]Jeśli chcesz trochę natury w domu to usuń te zameczki i sztuczne rośliny / napewno nie dają one uroku / Muszelki radzę też usunąć / podnoszą pH wody /[center][/center]Termometr mógłbyś przylepić w mniej widocznym miejscu . [center][/center]Nurzańca / Vallisneria / tak jak radził Ci mój poprzednik wsadź bardziej ściśle np. można zamaskować filtr .

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

No ja już nie wiele mogę Ci poradzić, bo wszystko zostało już napisane ;-) Zastanawiam się tylko jaki wpływ zimą na akwarium będzie miał ten kaloryfer za nim?
I może tylko tak co do tego termometru... jak masz jakiś zwykły to wrzuć do akr. i po paru min. porównaj ich wskazana czy temp. na jednym i drugim jest taka sama, czemu o tym piszę? Miałem kiedyś taki i przekłamywał w dół temp. o 4 stopnie, a na dodatek był mało czytelny. To tak tylko jako rada.
Co do ogólnego wyglądu akwaria myślę, że jak wprowadzisz zmiany zaproponowane w tym temacie możesz osiągnąć ładny wystrój podwodnego świata ;-) .
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

hehe bardzo dużo tych odp. :) wie odpowiem na wszystkie naraz :)
Co do sztucznych roślinek-uważam, że nie są tragiczne (nie wiem czy widać to na zdjęciu) nie widac za bardzo ze są sztuczne, ale skoro mam dostac znowu roślinki od jakże szczodrego zabapinkfloyd to je usune :P
Zamek sądzę, że jest ładny xD mi sie podoba :P ale korzenia ceramicznego sie pozbędę i zastąpie go naturalnym :]
Labeo-owszem akwarium jest za male na 2szt. tych rybek, dlatego 1 się z chęcią pozbędę gdyż one niedlugo sie pozbijają, wiec jak ktoś chętny to pisac :)
Neonki-mialem ich 10 sztuk i mam je dość długo i polowa już zdechła (możliwe ze starości)
Kardynalek-to również pozostałość po dużej ławicy (8szt.) nie będę go przecież uśmiercal skoro jest 1 !! pływa sobei razem z neonkami :PP
a co do roslinek to postram się je jakoś ogarnąc w weekend może-narazie wsadziłem je tak aby to jakos wyglądało :):) (zabapinkfloyd-jeszcze raz thx :)
W tym pokoju mam 2 kaloryfery i piec, ten za akwarium jest wyłączony nawet w zimę :]
No i to chyba wsztko tak? :PP coś pominąłem? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-06-05, 16:27 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Co do tych sztuczności to kwestia gustu, jeśli tobie się podoba i pasuje to niech zostanie. Generalnie jak dla mnie mogłoby trochę bardziej zarosnąć zielskiem wszelakim :-).

Posadziłbym coś niskiego na przodzie, np. heńka.

I postaraj się nie robić zdjęć z lampą, to tak OT.
Ostatnio zmieniony 2008-06-05, 21:04 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no ok robiłem zdjęcia swoim telefonem więc stwierdziłem ze z lampą będę lepsze, ale jednak nie xDD niedługo zrobie aktualizacje normalnym aparatem :)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Dzisiejsze sztuczne rośliny to nie ta sama tandeta co kiedyś, ale mimo wszystko jestem za naturą. Owszem sztuczne mają swój urok i nie trzeba sie martwić o oświetlenie CO2 czy nawozy ale trzeba też pamiętać, że poza tym że są w akw. nic więcej nie robią, no może jeszcze jako kryjówki itp dla rybek.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no właśnie mówicie że sztuczne są złe, ale ciekawe czy powiecie które to :PP jednak zdecydowałem sie w najbliższym czasie się ich pozbyć :)

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

MrHotSousage pisze:no właśnie mówicie że sztuczne są złe, ale ciekawe czy powiecie które to :PP
To czerwone po lewo jest sztuczne. Zrób fotkę z bliska to może jeszcze się coś znajdzie.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

podejrzewam że to między zamkiem a korzeniem również sztuczne

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

DOH! trafiliście :P po weekendzie je "wysmerfuje" i dorzucę kilka kamykow jakiś korzeń i wrzucę foty :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”