60 l [Moje Akwarium] - Paweł
Po kolejnym restarcie sprawa ma się tak:
-wyrzuciłem korzeń i 1 kawałek kokosa.
-pozbyłem się piasku i białego żwirku w zamian podłożem jest czarny bazalt
-wymieniłem kamienie na nowe (niektóre po gotowaniu są nadal)
-zniwelowałem ilość roślin
-zmieniłem pokarm
-aktualnie akwa jest naświetlane ok. 4-5h/dziennie
-filtr chodzi zazwyczaj 24h
-temperatura waha się od 25-27'C
-obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-5szt młodych molinezji black molly
-ok.7 sztuk różnej wielkości gupików
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
-2+1 zbrojniki niebieskie albinosy
-ok. 7 red fire i 3 szt. babaulti ;/
Teraz kilka zdjęć :

mam nadzieje, że kolejnego restartu długo długo nie będzie :)
-pozbyłem się piasku i białego żwirku w zamian podłożem jest czarny bazalt
-wymieniłem kamienie na nowe (niektóre po gotowaniu są nadal)
-zniwelowałem ilość roślin
-zmieniłem pokarm
-aktualnie akwa jest naświetlane ok. 4-5h/dziennie
-temperatura waha się od 25-27'C
-obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
Teraz kilka zdjęć :

mam nadzieje, że kolejnego restartu długo długo nie będzie :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 10:15 przez Incognito, łącznie zmieniany 3 razy.
Najpierw niech woda sie wyklaruje a pozniej wpusc rybki!!!
Ostatnio zmieniony 2008-11-09, 20:00 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.
Korzeń mógł zostać, dobrze działa na wodę i zawsze to jakaś kryjówka. Zbrojniki też potrzebują trochę drewna w diecie.MrHotSousage pisze:Po kolejnym restarcie sprawa ma się tak:
Nie wiem czy dobrze wybrałeś. Ten bazalt jest dosyć gruboziarnisty i dość ostre ma krańce. Rośliny się kiepsko ukorzeniać mogą, a delikatniejszym rybom przydennym może być ciężko ze znajdywaniem pokarmu czy pływaniem. Ja bym dał piasek lub drobny żwirMrHotSousage pisze: -pozbyłem się piasku i białego żwirku w zamian podłożem jest czarny bazalt
Też niezbyt dobrze. Rośliny są potrzebne, pomagają wystartować zbiornik, wciągają wiele syfów. Zasadź trochę roślin typu rogatek, nurzaniec, moczarka czy inne szybkorosnące. Na pewno Ci pomoże na starcie.MrHotSousage pisze: -zniwelowałem ilość roślin
Możesz naświetlać coraz dłużej. Jak pojawią się glony to nie panikuj, to normalne przy dojrzewaniu. Filtr niech chodzi ZAWSZE 24h/d.MrHotSousage pisze: -aktualnie akwa jest naświetlane ok. 4-5h/dziennie
Dobrze, że się zmniejszyła. Ale to i tak nadal zupa bez ładu i składu. Oczywiście, wszystko zależy od tego co chcesz mieć, jeśli tak Ci się podoba to luz. Ale ja bym zastanowił się nad obsadą i zawęził ją do 1 gatunku spośród gupików/molinezji/brzanek(stawiał bym na małe stado titeyek)/albo coś zupełnie innego + bojownik + krewet więcej i np zbrojnik jeden, albo z 5 kirysków. Ale na razie obsady nie ruszaj (ewentualnie ją zmniejsz), niech się baniak ustabilizuje, dojrzeje i wtedy dopiero jak będzie wszystko ok to coś dokładaj/zmieniaj.MrHotSousage pisze: -obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
Oby tak się stało. Jeśli będzie czytał i zdobywał wiedzę, wszystko robił powoli i miał cierpliwość, nie szalał ze zmienianiem to będzie ok.MrHotSousage pisze: mam nadzieje, że kolejnego restartu długo długo nie będzie :)
1. Masz mało roślin, a sporo rybek co może doprowadzić do ataku glonów. Zwiększ mase roślinna to unikniesz glonów np. rogatek, moczarka, pistia, hygrophilia. Większość Twoich ryb lubi zarośniete akwa.
Ogranicz się do 1-2 gatunków góra 3 będzie to znacznie lepiej wyglądało.
-Molinezje moim zadniem wogóle t nie pasują, więc pozbył bym się ich. Łatwo sie mnożą wiec możesz mieć kłopot z przerybieniem za jakiś czas jak nie miał byś co z nimi zrobić.
-Gupiki zostawił bym (też łatwo się roznmażają więc trzeba to wziąść pod uwage).
-Brzanki wysmukłe zostawił bym tak jak jest.
-Kiryski to stade ryby dokup jeszcze 3-4 sztuki.
-Bojownika oddaj.
-Zbrojnik oddaj.
-Na krewetkach się nie znam.
2. Przyczepił by się do obsady:MrHotSousage pisze:obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
Ogranicz się do 1-2 gatunków góra 3 będzie to znacznie lepiej wyglądało.
-Molinezje moim zadniem wogóle t nie pasują, więc pozbył bym się ich. Łatwo sie mnożą wiec możesz mieć kłopot z przerybieniem za jakiś czas jak nie miał byś co z nimi zrobić.
-Gupiki zostawił bym (też łatwo się roznmażają więc trzeba to wziąść pod uwage).
-Brzanki wysmukłe zostawił bym tak jak jest.
-Kiryski to stade ryby dokup jeszcze 3-4 sztuki.
-Bojownika oddaj.
-Zbrojnik oddaj.
-Na krewetkach się nie znam.
woda stała w awa przez 2 dni była filtrowana i nagrzewana, po upływie 12h po umieszczeniu wszystkiego w akwarium wpuściłem dopiero rybki, czyli w sumie 60 h wystarczająco ? :]adamozw pisze:Najpierw niech woda sie wyklaruje a pozniej wpusc rybki!!!
mój korzeń podejrzanie pachniał postawiłem go wywalić tak samo z niektórymi kokoKubiszon pisze:Korzeń mógł zostać, dobrze działa na wodę i zawsze to jakaś kryjówka. Zbrojniki też potrzebują trochę drewna w diecie.
co do obsady to też uważam, że an razie niech będzie jak jest. w przyszłości planuje pozbyć się żyworódek i na ich miejsc dodać ze 4-5 proporczyjowców ;] a zbrojniki mają sporo miejsca do chowania między kamieniami. Bojownik selektywnie niweluje liczbę młodych gupików w akwa (molinezje się nie rozmnażają na razie bo są za młode)Dobrze, że się zmniejszyła. Ale to i tak nadal zupa bez ładu i składu. Oczywiście, wszystko zależy od tego co chcesz mieć, jeśli tak Ci się podoba to luz. Ale ja bym zastanowił się nad obsadą i zawęził ją do 1 gatunku spośród gupików/molinezji/brzanek(stawiał bym na małe stado titeyek)/albo coś zupełnie innego + bojownik + krewet więcej i np zbrojnik jeden, albo z 5 kirysków. Ale na razie obsady nie ruszaj (ewentualnie ją zmniejsz), niech się baniak ustabilizuje, dojrzeje i wtedy dopiero jak będzie wszystko ok to coś dokładaj/zmieniaj.
Zdecyduj sie na jeden rodzaj kamieni,bo nie wygląda to zbyt ciekawie.
Widze tam chyba krzemienie,a one wogóle nie pasują do akwarii i jeszcze ceramiczna ozdoba tam jest też do wywalenia.
Czemu ta woda taka mętna?
Widze tam chyba krzemienie,a one wogóle nie pasują do akwarii i jeszcze ceramiczna ozdoba tam jest też do wywalenia.
Czemu ta woda taka mętna?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- megalomaniacc
- Moderator
Co do wody to jest jeszcze troszkę mętna, akwa wciąż się klaruje, ale to nie jest to co było tydzień temu, więc jest dobrze, a i zdjęcia nie są najlepszej jakości (aparat z kom). postaram się o jakieś roślinki to może też to polepszy sytuacje. rozumiem was, że kamienie i to sztuczne cudo wam się nie podoba, ale gdy jest tak jak jest nie mam już żadnych problemów. ryby mają się gdzie chować, a boję się wrzucać na razie jakieś korzenie, żeby znów nie było syfu. nie mam pomysłu na wystrój ... kamieni aktualnie raczej, żadnych nie skołuje (ziiiima napiera ;/). Co do podłoża hym... nie zauważyłem na razie negatywnych skutków zainwestowania w ten bazalt. kiryski i glonki pływają sobie grzecznie i nie marudzą
czekam na dalsze pytania i opinie.

Raczej nie jest dobrze...Coś jest nie tak,skoro tyle czasu się woda czyści...Może z filtrem coś nie takMrHotSousage pisze:Co do wody to jest jeszcze troszkę mętna, akwa wciąż się klaruje, ale to nie jest to co było tydzień temu, więc jest dobrze,

Mnie ogólnie ta ceramiczna ozdoba nie przeszkadza(zbrojniki lubią kryjówki,aczkolwiek skoro już o nich mowa,to uważam że na Twój litraż to tylko jedna sztuka no i one muszą mieć korzeń,który kochają objadać/celuloza

PS.Nie wiem czy już nie pytałam,ale co się stało z piskorkiem?
- megalomaniacc
- Moderator
Co do korzenia: mpoj brat przywiozl mi kiedys kawal martwego drewna(prawdopodobnie przelezal na powietrzu jakis czaa) ktore w sumie bylo bez kory juz. "korzen" byl za duzy zeby go wygtotowac wiec jednego dnia nagotowalem gar wody z sola i powoli zalewalem korzen nastepnie wyplukalem kranowa
Natepnego dnia zrobilem to samo. Drewno rzecz jasna nie tonelo wiec przyczepilem ze do podloza przyssawkami i zylkami. Woda byla czysta i klarowna po okolo tygodniu po restarcie. Wiec jak widac da sie nawet nie preparujac korzen miec z niego porzytek. Traz korzen juz nie wyplywa a jak sie prezentuje mozecie sami zobaczyc.
Jesli chodzi o ceramike nie wypowiem sie bo juz raz o tym gdzies pisalem.
Jesli nie masz pomyslu na urzadzenie akwarium moge Ci pozyczyc ksiazke "Akwarium inspirowane natura" moze da Ci troche wskzowek jak urzadzic zbiornik
Natepnego dnia zrobilem to samo. Drewno rzecz jasna nie tonelo wiec przyczepilem ze do podloza przyssawkami i zylkami. Woda byla czysta i klarowna po okolo tygodniu po restarcie. Wiec jak widac da sie nawet nie preparujac korzen miec z niego porzytek. Traz korzen juz nie wyplywa a jak sie prezentuje mozecie sami zobaczyc.
Jesli nie masz pomyslu na urzadzenie akwarium moge Ci pozyczyc ksiazke "Akwarium inspirowane natura" moze da Ci troche wskzowek jak urzadzic zbiornik
też mi to wszystko nie pasuje ;/ a z filtr jest ok, nawet za duży jak an ten litraż...woda zawsze była czysta, ale od pewnego czasu padaka ...Tamcia pisze:Raczej nie jest dobrze...Coś jest nie tak,skoro tyle czasu się woda czyści...Może z filtrem coś nie tak
mi też się podoba xDD ale wolałbym coś drewnianego, ale widocznie u mnie nie może być ;// i nie uważam, że jest tłok na dnie :)Tamcia pisze:Mnie ogólnie ta ceramiczna ozdoba nie przeszkadza(zbrojniki lubią kryjówki,aczkolwiek skoro już o nich mowa,to uważam że na Twój litraż to tylko jedna sztuka no i one muszą mieć korzeń,który kochają objadać/celuloza)
Tamcia gotowałem, parzyłem i czyściłem zarówno korzeń jak i kokosy kilko krotnie i nadal coś było widocznie z nimi nei tak ...Tamcia pisze:Może po prostu starczyło tamten korzeń wygotować,popróbować jakoś go spreparować,żeby nadawał się do akwa....
niestety nasz pupil poległ w trakcie choroby ;((Tamcia pisze:PS.Nie wiem czy już nie pytałam,ale co się stało z piskorkiem?
strasznie się zniechęcam ... staram się, robięmegalomaniacc pisze:Co do korzenia: mpoj brat przywiozl mi kiedys kawal martwego drewna(prawdopodobnie przelezal na powietrzu jakis czaa) ktore w sumie bylo bez kory juz. "korzen" byl za duzy zeby go wygtotowac wiec jednego dnia nagotowalem gar wody z sola i powoli zalewalem korzen nastepnie wyplukalem kranowa