60 l [Moje Akwarium] - Paweł

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

też mnie to dziwi gdyż mam akwa niedaleko dużego okna ;] ale posłucham twojej rady ;]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Po zasadzeniu kilku roślin :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Po kolejnym restarcie sprawa ma się tak:
-wyrzuciłem korzeń i 1 kawałek kokosa.
-pozbyłem się piasku i białego żwirku w zamian podłożem jest czarny bazalt
-wymieniłem kamienie na nowe (niektóre po gotowaniu są nadal)
-zniwelowałem ilość roślin
-zmieniłem pokarm
-aktualnie akwa jest naświetlane ok. 4-5h/dziennie
-filtr chodzi zazwyczaj 24h
-temperatura waha się od 25-27'C
-obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-5szt młodych molinezji black molly
-ok.7 sztuk różnej wielkości gupików
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
-2+1 zbrojniki niebieskie albinosy
-ok. 7 red fire i 3 szt. babaulti ;/

Teraz kilka zdjęć :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam nadzieje, że kolejnego restartu długo długo nie będzie :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 10:15 przez Incognito, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

MrHotSousage
[center][/center]
filtr chodzi zazwyczaj 24h
[center][/center]I tak ma pracować filtr bez żadnych przerw / wyłączanie filtra może doprowadzić do klęski /

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Najpierw niech woda sie wyklaruje a pozniej wpusc rybki!!!
Ostatnio zmieniony 2008-11-09, 20:00 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

MrHotSousage pisze:Po kolejnym restarcie sprawa ma się tak:
-wyrzuciłem korzeń i 1 kawałek kokosa.
Korzeń mógł zostać, dobrze działa na wodę i zawsze to jakaś kryjówka. Zbrojniki też potrzebują trochę drewna w diecie.
MrHotSousage pisze: -pozbyłem się piasku i białego żwirku w zamian podłożem jest czarny bazalt
Nie wiem czy dobrze wybrałeś. Ten bazalt jest dosyć gruboziarnisty i dość ostre ma krańce. Rośliny się kiepsko ukorzeniać mogą, a delikatniejszym rybom przydennym może być ciężko ze znajdywaniem pokarmu czy pływaniem. Ja bym dał piasek lub drobny żwir
MrHotSousage pisze: -zniwelowałem ilość roślin
Też niezbyt dobrze. Rośliny są potrzebne, pomagają wystartować zbiornik, wciągają wiele syfów. Zasadź trochę roślin typu rogatek, nurzaniec, moczarka czy inne szybkorosnące. Na pewno Ci pomoże na starcie.
MrHotSousage pisze: -aktualnie akwa jest naświetlane ok. 4-5h/dziennie
-filtr chodzi zazwyczaj 24h
Możesz naświetlać coraz dłużej. Jak pojawią się glony to nie panikuj, to normalne przy dojrzewaniu. Filtr niech chodzi ZAWSZE 24h/d.
MrHotSousage pisze: -obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
Dobrze, że się zmniejszyła. Ale to i tak nadal zupa bez ładu i składu. Oczywiście, wszystko zależy od tego co chcesz mieć, jeśli tak Ci się podoba to luz. Ale ja bym zastanowił się nad obsadą i zawęził ją do 1 gatunku spośród gupików/molinezji/brzanek(stawiał bym na małe stado titeyek)/albo coś zupełnie innego + bojownik + krewet więcej i np zbrojnik jeden, albo z 5 kirysków. Ale na razie obsady nie ruszaj (ewentualnie ją zmniejsz), niech się baniak ustabilizuje, dojrzeje i wtedy dopiero jak będzie wszystko ok to coś dokładaj/zmieniaj.
MrHotSousage pisze: mam nadzieje, że kolejnego restartu długo długo nie będzie :)
Oby tak się stało. Jeśli będzie czytał i zdobywał wiedzę, wszystko robił powoli i miał cierpliwość, nie szalał ze zmienianiem to będzie ok.

Awatar użytkownika
JARECZEK

Post autor: JARECZEK »

1. Masz mało roślin, a sporo rybek co może doprowadzić do ataku glonów. Zwiększ mase roślinna to unikniesz glonów np. rogatek, moczarka, pistia, hygrophilia. Większość Twoich ryb lubi zarośniete akwa.
MrHotSousage pisze:obsada też została wykarczowana aktualnie mam:
-4 brzanki wysmukłe
-2 kiryski pstre
-1 bojownik syjamski
2. Przyczepił by się do obsady:
Ogranicz się do 1-2 gatunków góra 3 będzie to znacznie lepiej wyglądało.
-Molinezje moim zadniem wogóle t nie pasują, więc pozbył bym się ich. Łatwo sie mnożą wiec możesz mieć kłopot z przerybieniem za jakiś czas jak nie miał byś co z nimi zrobić.
-Gupiki zostawił bym (też łatwo się roznmażają więc trzeba to wziąść pod uwage).
-Brzanki wysmukłe zostawił bym tak jak jest.
-Kiryski to stade ryby dokup jeszcze 3-4 sztuki.
-Bojownika oddaj.
-Zbrojnik oddaj.
-Na krewetkach się nie znam.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

adamozw pisze:Najpierw niech woda sie wyklaruje a pozniej wpusc rybki!!!
woda stała w awa przez 2 dni była filtrowana i nagrzewana, po upływie 12h po umieszczeniu wszystkiego w akwarium wpuściłem dopiero rybki, czyli w sumie 60 h wystarczająco ? :]
Kubiszon pisze:Korzeń mógł zostać, dobrze działa na wodę i zawsze to jakaś kryjówka. Zbrojniki też potrzebują trochę drewna w diecie.
mój korzeń podejrzanie pachniał postawiłem go wywalić tak samo z niektórymi koko
Dobrze, że się zmniejszyła. Ale to i tak nadal zupa bez ładu i składu. Oczywiście, wszystko zależy od tego co chcesz mieć, jeśli tak Ci się podoba to luz. Ale ja bym zastanowił się nad obsadą i zawęził ją do 1 gatunku spośród gupików/molinezji/brzanek(stawiał bym na małe stado titeyek)/albo coś zupełnie innego + bojownik + krewet więcej i np zbrojnik jeden, albo z 5 kirysków. Ale na razie obsady nie ruszaj (ewentualnie ją zmniejsz), niech się baniak ustabilizuje, dojrzeje i wtedy dopiero jak będzie wszystko ok to coś dokładaj/zmieniaj.
co do obsady to też uważam, że an razie niech będzie jak jest. w przyszłości planuje pozbyć się żyworódek i na ich miejsc dodać ze 4-5 proporczyjowców ;] a zbrojniki mają sporo miejsca do chowania między kamieniami. Bojownik selektywnie niweluje liczbę młodych gupików w akwa (molinezje się nie rozmnażają na razie bo są za młode)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

23.11.08
tak to wygląda po zmianach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzie jest redka? :P

Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zdecyduj sie na jeden rodzaj kamieni,bo nie wygląda to zbyt ciekawie.
Widze tam chyba krzemienie,a one wogóle nie pasują do akwarii i jeszcze ceramiczna ozdoba tam jest też do wywalenia.
Czemu ta woda taka mętna?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Mnie osobiscie sie nie podoba kamienia wygladaja strasznie nienatruralnie, ostatnie zdjecia....hmm w sumie nie wiem co prezentuja czy to cale akwa czy tylko czesc. Podloze jest za "ostre" dla kirysow i zbrojnikow, i nie wiem czy to efekt aparatu ale woda wydaje sie byc dalej mentna
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Co do wody to jest jeszcze troszkę mętna, akwa wciąż się klaruje, ale to nie jest to co było tydzień temu, więc jest dobrze, a i zdjęcia nie są najlepszej jakości (aparat z kom). postaram się o jakieś roślinki to może też to polepszy sytuacje. rozumiem was, że kamienie i to sztuczne cudo wam się nie podoba, ale gdy jest tak jak jest nie mam już żadnych problemów. ryby mają się gdzie chować, a boję się wrzucać na razie jakieś korzenie, żeby znów nie było syfu. nie mam pomysłu na wystrój ... kamieni aktualnie raczej, żadnych nie skołuje (ziiiima napiera ;/). Co do podłoża hym... nie zauważyłem na razie negatywnych skutków zainwestowania w ten bazalt. kiryski i glonki pływają sobie grzecznie i nie marudzą ;-) czekam na dalsze pytania i opinie.

Tamcia

Post autor: Tamcia »

MrHotSousage pisze:Co do wody to jest jeszcze troszkę mętna, akwa wciąż się klaruje, ale to nie jest to co było tydzień temu, więc jest dobrze,
Raczej nie jest dobrze...Coś jest nie tak,skoro tyle czasu się woda czyści...Może z filtrem coś nie tak :roll:
Mnie ogólnie ta ceramiczna ozdoba nie przeszkadza(zbrojniki lubią kryjówki,aczkolwiek skoro już o nich mowa,to uważam że na Twój litraż to tylko jedna sztuka no i one muszą mieć korzeń,który kochają objadać/celuloza :-P ) Może po prostu starczyło tamten korzeń wygotować,popróbować jakoś go spreparować,żeby nadawał się do akwa....
PS.Nie wiem czy już nie pytałam,ale co się stało z piskorkiem?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Co do korzenia: mpoj brat przywiozl mi kiedys kawal martwego drewna(prawdopodobnie przelezal na powietrzu jakis czaa) ktore w sumie bylo bez kory juz. "korzen" byl za duzy zeby go wygtotowac wiec jednego dnia nagotowalem gar wody z sola i powoli zalewalem korzen nastepnie wyplukalem kranowa
Natepnego dnia zrobilem to samo. Drewno rzecz jasna nie tonelo wiec przyczepilem ze do podloza przyssawkami i zylkami. Woda byla czysta i klarowna po okolo tygodniu po restarcie. Wiec jak widac da sie nawet nie preparujac korzen miec z niego porzytek. Traz korzen juz nie wyplywa a jak sie prezentuje mozecie sami zobaczyc.
Jesli chodzi o ceramike nie wypowiem sie bo juz raz o tym gdzies pisalem.
Jesli nie masz pomyslu na urzadzenie akwarium moge Ci pozyczyc ksiazke "Akwarium inspirowane natura" moze da Ci troche wskzowek jak urzadzic zbiornik
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Tamcia pisze:Raczej nie jest dobrze...Coś jest nie tak,skoro tyle czasu się woda czyści...Może z filtrem coś nie tak :roll:
też mi to wszystko nie pasuje ;/ a z filtr jest ok, nawet za duży jak an ten litraż...woda zawsze była czysta, ale od pewnego czasu padaka ...
Tamcia pisze:Mnie ogólnie ta ceramiczna ozdoba nie przeszkadza(zbrojniki lubią kryjówki,aczkolwiek skoro już o nich mowa,to uważam że na Twój litraż to tylko jedna sztuka no i one muszą mieć korzeń,który kochają objadać/celuloza :-P )
mi też się podoba xDD ale wolałbym coś drewnianego, ale widocznie u mnie nie może być ;// i nie uważam, że jest tłok na dnie :)
Tamcia pisze:Może po prostu starczyło tamten korzeń wygotować,popróbować jakoś go spreparować,żeby nadawał się do akwa....
Tamcia gotowałem, parzyłem i czyściłem zarówno korzeń jak i kokosy kilko krotnie i nadal coś było widocznie z nimi nei tak ...
Tamcia pisze:PS.Nie wiem czy już nie pytałam,ale co się stało z piskorkiem?
niestety nasz pupil poległ w trakcie choroby ;((
megalomaniacc pisze:Co do korzenia: mpoj brat przywiozl mi kiedys kawal martwego drewna(prawdopodobnie przelezal na powietrzu jakis czaa) ktore w sumie bylo bez kory juz. "korzen" byl za duzy zeby go wygtotowac wiec jednego dnia nagotowalem gar wody z sola i powoli zalewalem korzen nastepnie wyplukalem kranowa
Natepnego dnia zrobilem to samo. Drewno rzecz jasna nie tonelo wiec przyczepilem ze do podloza przyssawkami i zylkami. Woda byla czysta i klarowna po okolo tygodniu po restarcie. Wiec jak widac da sie nawet nie preparujac korzen miec z niego porzytek. Traz korzen juz nie wyplywa a jak sie prezentuje mozecie sami zobaczyc.
Jesli chodzi o ceramike nie wypowiem sie bo juz raz o tym gdzies pisalem.
Jesli nie masz pomyslu na urzadzenie akwarium moge Ci pozyczyc ksiazke "Akwarium inspirowane natura" moze da Ci troche wskzowek jak urzadzic zbiornik
strasznie się zniechęcam ... staram się, robię :?: tak jak mówicie... i co ? wszystko bez sensu... ciągle coś nie tak... na razie nie będe nic zmieniał puki po paru tygodniach nie stwierdzę sam, że wszystko jest ok... teraz jest jak jest z tego co zauważyłem ryby nie są jakieś osowiałe-ciągle w ruchu, a bojownik przechodzi sam siebie nawet nie wiedziałem, że one są takie ciekawskie :] może kiedyś nagram jego poczynania :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”