Zasilanie elektrozaworu
Zasilanie elektrozaworu
Jakie zastosować tutaj zasilanie,na co zwracać uwage na jakie parametry transformatora,czy też gotowych zasilaczy?

Z tego co jest to wynika że zasilanie 24V prądu stałego. Musisz mieć zasilacz ma moc >7W, tak na wszelki wypadek żeby się nie spalił i nie grzał zbyt mocno.
Możesz zrobić sam zasilacz, potrzebujesz do tego:
- transformator 230/24,
- prostownik (kupiony lub zrobiony samemu),
- jakąś obudowę ( "pająk" trochę mniej bezpieczny jest),
- lutownicę, trochę przewodów i czasu.
Możesz zrobić sam zasilacz, potrzebujesz do tego:
- transformator 230/24,
- prostownik (kupiony lub zrobiony samemu),
- jakąś obudowę ( "pająk" trochę mniej bezpieczny jest),
- lutownicę, trochę przewodów i czasu.
Moja była Tanganika -
ja proponuję pójść do jakiejś firmy sprzedającej kasy fiskalne, lub innego tego typu sprzęt i kupienie od nich używanego zasilacza o określonych parametrach. Często mają takie, które nie nadają się już do drogiego sprzętu, ale do zaworu będą idealne. Ja kupiłem w taki sposób zasilacz 12V do wentylatorka w pokrywie. Zapłaciłem tyle co za flaszkę.
No to jak za flaszkę to trochę przepłaciłeśdżordż pisze:.... Ja kupiłem w taki sposób zasilacz 12V do wentylatorka w pokrywie. Zapłaciłem tyle co za flaszkę.

Moja była Tanganika -
Nie pytałem sie gdzie kupić zasilacz i czy za flaszke czy za dwie.dżordż pisze:ja proponuję pójść do jakiejś firmy sprzedającej kasy fiskalne, lub innego tego typu sprzęt i kupienie od nich używanego zasilacza o określonych parametrach. Często mają takie, które nie nadają się już do drogiego sprzętu, ale do zaworu będą idealne. Ja kupiłem w taki sposób zasilacz 12V do wentylatorka w pokrywie. Zapłaciłem tyle co za flaszkę.
Trzeba uważnie czytać czyjeś posty,by prawidłowo na nie odpowiedzieć dżordż
Zasilacz zakupiony.
po prostu już kilka razy bawiłem się we własne produkcje i cenowo mało się różni, a wygląd gotowego od razu lepszy i nie grzeje sie, bo elementy dokładniej dobrane.
Poza tym zawór wygląda na nowy, więc i numer i nazwa na nim na pewno widnieje. GOOGLE nie gryzie kolego.
a to, to co niby jest? doradziłem tani sposób zdobycia sprawnego sprzętu, bo wnioskując z pierwszego postu nie znasz sie na tym. Na zaworze jest napisane jakie napięcie musi dostać i jaki prąd. (na zdjęciu widać, że jest to prąd stały o napięciu 24V i prądzie 6,5 W)Lukiki pisze:czy też gotowych zasilaczy?
Poza tym zawór wygląda na nowy, więc i numer i nazwa na nim na pewno widnieje. GOOGLE nie gryzie kolego.
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 12:40 przez dżordż, łącznie zmieniany 3 razy.
112L krewetkarium
2 xCR
XX x RC
XX x Tiger
2 xCR
XX x RC
XX x Tiger