nitki

lukas87

nitki

Post autor: lukas87 »

witam.
mam problem z nitkami w akwarium nawożę solami co 2 dni
potas 25
fosfor 0,6 za mało??
azot 15
mikro podaje 1/2 dawki pgc bo mam wrażenie ze wtedy glony szybciej rosły
podmiana 20l co tydz. w sumie to nie wiem co robić
bo oprócz dużego henka i blyxy wszystko super rośnie
co2 1b/ s 2 godz. przed zapaleniem światła
światło 2x18 od 17 do 23 i o od 23 do 21.30 dodatkowo jeszcze 35 w akwarium 100l netto

ph 6,8 -7
kh-4,6
test jbl na co2 akwarium ma 2,5 msc. i jeszcze nie był czyszczony kubełek ale to chyba dobrze, jeszcze myślę nad kupnem deszczownicy do eheima
proszę o pomoc
pozdrawiam łukasz

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Znalazłem coś takiego:

W zasadzie wszystkie glony które tworzą nitki ( krótkie lub długie ) są bliższe ewolucyjnie roślinom wyższym, mają większe wymagania i zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nitki, w przeciwieństwie do cyjanobakterii czy glonów jednokomórkowych nigdy nie występują w wodach ubogich w składniki mineralne. Dlatego walkę z nimi należy rozpocząć albo od dobrania odpowiedniego nawozu, dodania dwutlenku węgla - aby rośliny wyższe wygrały konkurencję pokarmową. Mimo dość wysokich wymagań pokarmowych, nitek nie da się zagłodzić poprzez zaprzestanie dodawania nawozu do akwarium, należy dodawać tyle nawozu ile jest aktualnie potrzebne roślinom, mniej lub więcej może spowodować wykwit. Jeśli chodzi o wodę w akwarium - należy zwrócić uwagę na poziom azotu - nie powinno go być więćej niż 10 ppm. Ja doświadczyłem inwazji nitek przy nadmiarze żelaza, po zmianie receptury nawozu nitki ustąpiły. Kolejnym warunkiem na który trzeba zwrócić uwagę przy inwazji nitek jest to czy rosną nam rośliny - jeśli tak, to mamy przenawożenie i należy zmniejszyć dawkę nawozu, jeśli "ziele" nie rośnie - należy dawkę zwiększyć lub zmienić recepturę.
Nitki formujące długie plechy
spętane kłęby podobne do waty
Wszystko co dotyczy nitek krótkich dotyczy i tych nitek, z tym że rosną one chętnie przy wyższym poziomie azotu

Nitki formujące długie plechy
równoległych do siebie nitek długości kilku-kilkunastu cm, przyczepione go czubków roślin,
nie plączące się, jak wziąść "pod światło" plechę, to się mieni

Jest to glon zawleczony najprawdopodobniej z Azji, podobnie jak szantarsje Rhodophyta . Mają również duże wymagania pokarmowe. Walka polega na usuwaniu roślin zarażonych tym glonem - wbrew pozorom jest to sposób skuteczny, jeśli nowowprowadzone do akwarium rośliny, najlepiej szybkorosnące, nie będą dotykały zarażonych - będą wolne od glonów. Dobry skutek przynosi też zmniejszenie ilości CO2 do minimum.
Ostatnio zmieniony 2011-01-03, 15:42 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

lukas87 pisze:co2 1b/ s 2 godz. przed zapaleniem światła
Niestety nie mówi mi to jaki masz poziom CO2 w zbiorniku.

Przydało by się jakieś zdjęcie całego akwarium. Dziwi mnie troche fakt, że rośliny rosną super i są glony ? Jak dużo ich ? W swoim zbiorniku też mam glony ale się nimi nie przejmuję ;)
Pozdrawiam
Piotr

lukas87

Obrazek

Obrazek

poziom co2 na poziomie 20

lukas87

dodam jeszcze że nitki niektóre są bardzo ale to bardzo długie mają około 15cm
czy dodając destylowanej podczas podmian obniżę ph a przy tym podwyższę co2???
kolejnym posłem jest kupienie torfu??
co o tym sądzicie
a rośliny to rosną tylko ale dindra i cabomba

3promile

Re: nitki

Post autor: 3promile »

ph 6,8 -7
kh-4,6
Czyli nieco trochę ponad 20 ppm CO2 - trochę mało na zieleniak

światło 2x18 od 17 do 23 i o od 23 do 21.30 dodatkowo jeszcze 35 w akwarium 100l netto
Nic nie kumam, bo to nie po polsku i godziny jakieś marsjańskie - ile W/l i w jakim konkretnie czasie?
czy dodając destylowanej podczas podmian obniżę ph a przy tym podwyższę co2???
pH powinieneś obniżyć przez zwiększenie podawania CO2 - czytasz tabelę od d... strony ;) Podążając twoim tokiem myślenia - wciśnięcie soku z cytryny powinno zwiększyć stężenie CO2. Poza tym destylówka ma pH7 - testy pokazują coś ok. 6, ale to bzdura, bo testy paskowe/kropelkowe mierzą pH w oparciu o alkaliczność, a przy zerowej alkaliczności nie dają rady.
mikro podaje 1/2 dawki pgc
No to nie dajesz mikro praktycznie wcale - PGC to kompleks, a nie mikro.
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 00:25 przez 3promile, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

3promile pisze:No to nie dajesz mikro praktycznie wcale - PGC to kompleks, a nie mikro.
myślę kolego że to tylko pomyłka, bo PG Classic to właśnie kompleksowy nawóz mikro ;-)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Walczyłem"" ostatnio z nitkami obojga typów u siebie na różnych zbiornikach. Pobieżne wnioski są takie: pojawiły się jak zacząłem podawać więcej PGC, zaczęły znikać (glutowate) i słabo rosnąć drutowate zarówno "kępczaste" jak i "nici". Stąd mój wniosek (pobieżny) o przenawożeniu.
Patrząc na fotkę widzę tam sporo światła i małą masę roślin. No i te godziny naświetlania?

Jak chcesz zrób doświadczenie:
Pal przez 3 dni światlo po 16 godzin (dłużej nie bo glon widłami trzeba będzie wywalać) albo drugie:
Pal przez 3 dni po 6 godzin i wyciągnij wnioski.

P.S.Sorka za fachowe, naukowe określenie glonów.

lukas87

a więc tak już tłumaczę co z tym światłem: światło zapala się o 17:00 i świeci się 36W do godz. 23. następnie o godz. 20:00 zapala się 35W i świeci do 21:30 czyli przez 1,5h wychodzi 0,7 w/l a przez resztę czasu wychodzi około 0,36 W. nie wiem czy do dobrze robię. więc proszę o porady?? a mam pytanie co do zwiększania co2 mam zwiększyć intensywność podawania w ciągu dnia czy zostawić 1bl/s ale wydłużyć czas podawania??

a nie sądzicie że mam za niski poziom fosforu ?? w stosunku do stężenia azotu i to czasem nie jest przyczyna nitek?? zgadzam się że roślin jest troszkę za mało ale w niedziele wybieram się na giełdę na starcie więc może coś znajdę

Edit: Używaj opcji "Edytuj" i nie pisz posta pod postem.
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 13:49 przez lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja bym zikszył ilość fosforu i CO2. Zoaczył co się dzieje z glonami. No i oczywiście dołożył roślin.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

moim zdaniem światło nie jest tutaj powodem nitek... 6h to optymalna ilość światła ja bym nawet zwiększył ilość h świetlówki nr.2

btw. najlepiej zrezygnuj z dozowania gotowych nawozów i pobaw się w sole, najbezpieczniejsza metoda bo sam dobierasz sobie stężenia

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

A do 17-tej jest ciemność, czy może Słonko zagląda?

lukas87

od samego początku akwarium jest zakrywane kocami , słońce nie ma prawa się przedostać do akwarium :-)
moim zdaniem muszę dokupić roślin szybko rosnących , fosfor już podniosłem do 1ppm co2 też podkręciłem na 2b/s i teraz pozostało mi obserwacja ;-) oraz tą drugą świetlówkę włączam o 19:00

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Koce?

Z roślin polecam limnofilę, heteranterę i/lub rogatek

lukas87

chodziło mi że ręcznikami zakrywam akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”