Instrukcja obsługi Canon 450D PL

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Matrixowo

Instrukcja obsługi Canon 450D PL

Post autor: Matrixowo »

Witam.

Czy ktoś ma lub zna strony, gdzie można pobrać instrukcję obsługi w języku polskim do Canona 450D? W pudle są wszystkie języki z wyjątkiem PL a trochę chciałbym się dowiedzieć o pierdołach w tym paracie.

Dzięki
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 10:17 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 22:40 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

szukałem na google ale nie znalazłem, a na tej stronie byłem. Ale już sprawdzam czy tam jest po polsku.

Mam jeszcze pytanie, czy na forum w RAW da się wstawić fotki? A drugie pytanie, czy macie jakiś program w którym mogę wyciąć dany obszar zdjęcia, a następnie go zmniejszyć, aby nie tracić bardo dużo na jakości zdjęcia?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Obawiam się, że w RAWie nie wstawisz tu zdjęcia.

Co do programu - PhotoShop ;) Mają tam też nakładki do pracowania na RAWach i potem konwertujesz już gotowe zdjęcie do JPG.
Niestety PS nieźle trzepie po kieszeni.

A z darmowych to do RAWu nie znam żadnego. A generalnie do obróbki, to sprawdź któryś z tych:

http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-Photo ... 12051.html

http://www.dobreprogramy.pl/Photo-Edito ... 12394.html

http://www.dobreprogramy.pl/StudioLine- ... 13064.html

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Powinień być program dedykowany pod Canona do obsługi RAW, przynajmniej tak jest dla Nikona. Jest ViewNX którym przerabiam sobie na raw na jpg

Matrixowo

tak, niby jest program, ale te wszystkie programy producentów są słabe, nie mają opcji takich, które ja akurat potrzebuje. Dla mnie w tym momencie najważniejsza opcja to np wycięcie fragmentu zdjęcia i dalej obróbki tego fragmentu. Np zmniejszenie wielkości, zmiana na JPG i ewentualnie dodanie ramki z opisem itp.

Awatar użytkownika
cina

to jak chcesz jeden program to chyba tylko Photoshop ma takie możliwości, bo problem tkwi w czytaniu i obróbce RAW (podejrzewam).

Matrixowo

ta, photoshopa mam ale 30 dniową wersję, tak więc w tym czasie muszę poszukać jakiegoś fajnego programu w miarę kilkoma fajnymi opcjami.

Awatar użytkownika
cina

zobacz GIMPa podobno bardzo dobry darmowy

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Matrixowo, spróbuj programu XnView lub IrfanView, darmowe programiki, ale możliwości mają dosyć duże, ja korzystam z nich co prawda do podstawowej obróbki jpg, ale RAW też obsługują.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

RawTherapee – obsługuje język polski. Czyta i przekształca także jpg. Całkowicie darmowy. Dość stabilny. do pobrania z tąd:
http://www.rawtherapee.com/?mitem=3

GIMP musi mieć zainstalowana nakładkę do czytania Raw.
Do wycinania, skalowania itd. jpg to irfanview. Ma opcję bezstratnego wycinania fragmentów z jpg.

Co do raw to taka uwaga: w tym pliku jest zaszyty mały jpg, dość mocno skompresowany. Wiele programów do podglądu obrazów wyswietla właśnie tego jpg, a nie zawartość raw. IrfanView tak pokazuje raw z Sony.
Pzd
P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”