1000 l [potwory] PROJEKT

Zablokowany
imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jeśli można się podłączyć do tematu ... jak chcesz go poziomować ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No więc... moje doświadczenie w tej dziedzinie jest żadne, na razie wiem jak to będzie wyglądało w teorii. Przede wszystkim poziomuje się stojak pod ciężarem, czyli musi stać na nim już szkło. Wtedy to przy pomocy poziomicy i pianki (jakaś tam pianka do pcv czy coś takiego) odpowiednio podnosi się stojak tak aby był równo. Ta pianka ma to podobno bez problemu utrzymać. Na szczęście będę to robił z osobą, która takie rzeczy robi dość często, więc myślę, że pójdzie ok. Jak już będę po to postaram się to opisać.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Kubiszon pamiętaj o jednym przykład: stelaż + baniak = 200kg, stelaż + baniak + woda = 1000kg więc ugięcie pianki może się różnić i po zalaniu baniaka może się okazać że już ten poziom nie będzie taki idealny, może lepiej zamiast pianki (kojarzy mi się z czymś miękkim i elastycznym) dać coś twardego co się nie odkształca i nie ulega pod naciskiem.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Co do poziomowania to doświadczenie ma nikłe, ale zawsze. Mój obecny baniak 144l stoi sobie na szafce. Szafka była wypoziomowana z pustym baniakiem. Po zalaniu okazało się że różnica jest ok 5mm w stronę pokoju (spadek). Nie było możliwości wypoziomowania szafki przy zalanym baniaku, niby to "tylko" 144l ale to jest ok 200kg. Zważając na fakt że nie ma za co złapać wygodnie i bezpiecznie podnieść szafki z dwóch stron trzeba było wylać 3/4 wody i podłożyć drewniane przekładki.
Z tą nową szafką zrobię inaczej. Wstępnie wypoziomuje i zapakuje rodzinkę na szafkę :-). 3 dorosłe osoby to ~250kg, zbiornik może ważyć ~300kg więc nie będzie tak duża różnica. Będę wiedział jak zachowuje się szafka pod obciążeniem

U mnie problem wynika z faktu że poprzedni właściciel nie wypoziomował dobrze podłogi i położył panele i teraz są takie klocki. U ciebie widzę jest parkiet, jest on zdecydowanie lepszy. Jest twardszy i stabilniejszy niż moje panele, więc nie powinno być dużej różnicy jeżeli dobrze wypoziomujesz szafkę a potem sprawdzisz pod obciążeniem.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Fajnie że będzie płyta pod spodem bo ciężar będzie się ładnie rozkładał, jeśli dobrze pamiętam to novinie pod ciężarem regału połamały sie panele.

Awatar użytkownika
cina

cmepro pisze:Fajnie że będzie płyta pod spodem bo ciężar będzie się ładnie rozkładał, jeśli dobrze pamiętam to novinie pod ciężarem regału połamały sie panele.
To co to był za ciężar ??

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Nie chodzi może tyle o ciężar co o jego rozłożenie.

Przykład:
Jeśli baniak 100kg postawimy na 4 nóżkach (każda 1cm kw.) to nacisk na jedną nóżkę będzie wynosił 25 kg, jeśli dodamy 2 nóżek to będziemy mieli 6cm kw i na jedną nóżkę przypadnie wtedy 16,67 kg. Im większa powierzchnia styku z podłożem tym mniejszy nacisk jednostkowy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Aaa no tak. No tą nową szafkę wypoziomowałem podkładając na całej długości krawędzi listy drewniane 3cm szerokie. Przed zalaniem baniaka jeszcze będę ją trochę przesuwał i wtedy podłoże jeszcze w miejscach gdzie są pionowe wzmocnienia i powinno być OK.

U Kuby to nie bardzo mam wizje jak to wypoziomować. I ten stelaż jakoś tak do mnie nie przemawia, dałbym jeszcze kratownice w miejscu po między pionowymi wzmocnieniami, ale to może ze zdjęcia tak widać. Jak by pod całością dać płytę OSB 18 lub 22 to na pewno łatwiej by ci było całość wypoziomować, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Hmmmm no możliwe, że po zalaniu wodą trzeba będzie ją wylać i dokonać korekt w wypoziomowaniu. Ale zdaje się tu całkowicie na wiedzę znajomego. Zakłada on akwaria czasem dużo większe niż to moje i jakoś dawał radę. Na pewno to tu opiszę.
Wczoraj zdążyłem tylko przeciągnąć rury z pokoju do łazienki, zakończyć z jednej strony zaworami, z drugiej podłączę pod instalacje dopiero jutro - dziś jadę na działkę. A w poniedziałek pojadę porozglądać się za płytami i za frontami, tak aby w przyszłym tygodniu szafka była skończona. Wtedy zamówię baniaki i będzie git.
Aha, co do akwarium to jednak znajomy ma spory kawał szyby 15 optiwhite, akurat na frontową szybę, wiec całość robię z floata, tylko przód i jeden bok z OW.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jak postępują prace ? Szafka już wypoziomowana ? Coś się zmieniło ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 08:29 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Prace na razie stoją, bo póki co musiałem szybko przenieść stare akwarium 200l od rodziców do mieszkania, w łikend wypoczywałem, a teraz większość czasu działam coś przy 100leciu. Ale możliwe, że do końca tygodnia szafka powstanie. Bo wszystko już mam kupione, tylko złożyć nie ma kiedy...
Po 100leciu zamawiam szyby. Zastanawiam się jeszcze nad wysokością akwarium, czy 70cm to nie za dużo. Może lepiej 65 lub 60? Będzie wygodniej przy obsłudze. Ale znowu jak szaleć to szaleć, 70 pozwoli fajnie wyrosnąć wysokim roślinom. Ktoś grzebał w tak wysokim akwarium i ma jakieś uwagi co do tego?

Awatar użytkownika
cina

Musiałbyś mieć nisko szafkę że zrobić 70cm wysokie. Szafka jakieś 50cm wysoka to wtedy jakoś jeszcze w akwa pogrzebiesz, przynajmniej przy przedniej ścianie, bo nie wiem czy to tylnej sięgniesz ręką do dna. Szczerze przy takiej wysokości szafki jaką masz i wysokości akwa 70cm jakoś nie wyobrażam sobie robienia porządków na dnie. Część zrobisz różnymi urządzenia, ale nie wszystko, czasem ręką też trzeba pomieszać na dnie. Weź to pod uwagę i zmierz sobie jaki masz zasięg ręki i zobaczysz wtedy jakie możesz mieć wysokie akwa.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

To oczywiste, nawet przy 50 cm będę musiał stawać na stołku/drabinie. Są takie fajne drabinki 2 - 3 szczeblowe, plastikowe. Na wystawie w expo poprzyglądam się baniakom wyższym i przemyślę to.
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 21:22 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Kubiszon pisze:będę musiał stawać na stołku/drabinie
No są, ale czy to jest bezpieczne ? Stracisz równowagę i spadniesz. Jak w stronę pokoju to najwyżej się potłuczesz, gorzej na w stronę akwa, jeszcze pęknie i chluuuuuuuuuuuuuup.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

nooooo 1000 litrów to już powódź. raz mi się rączka od 15 litrowego wiadra pękła i miałem pół dnia sprzątania podłogi (na szczęście panele)

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”