Na razie nie mam wysypu,natomiast trochę nitek pojawiło się przez moje nieregularne świecenie,bo nie mam jeszcze timera:-).cmepro pisze:O takie figle właśnie chodzi, ogólnie wysyp glonów.Zafira pisze:jest tylko trochę nitek
300 l [ROŚLINNE] Zafiry, mała fotorelacja.NOWE FOTKI
- martinezsanchez
musz powiedzie, ze tez mam troche nitek u siebie w krewetkarium i tez mam AS
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
Ja mam AS,świecenie na timerach,regularne podmiany,a i tak plaga nitek krótkich i długich.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- martinezsanchez
punkt patrzenia zalezy od punktu siedzenia;p ja mam troszke tych nitek i nie mialem ich dotychczas duzo a AS mam juz 2 miesiace...;p
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
Witam i przedstawiam nowe fotki mojego zbiornika.Akwarium dużo przeszło,były sinice i inne ciekawostki.Traktuję ten zbiornik,jak doświadczalny,bo jest to moje pierwsze akwarium holenderskie.Używam cały czas sole,TMG i PG,ale jeszcze nie osiągnęłam w tym akwarium tego,co bym chciała.Krasnorosty oblazły korzeń i trochę anubiasa,musiałam ciąć liście anubiasa,pojawiają się też nitki.Ogólnie nie jest najgorzej,z najgorszego już mi się udało wyprowadzić ten zbiornik,ale nie jest też rewelacja,cały czas akwarium się przeobraża,także nie jest to jeszcze ostateczna wersja.Te dwie ostatnie fotki to wygląd zbiornika z 39 dnia od zalania,powinnam wstawić wcześniej na forum,ale jakoś nie miałam okazji.Te zdjęcia były robione jeszcze przed atakiem sinic,był tutaj jeszcze trawniczek z hemianthusa i glosi:-).Piszcie co sądzicie,mile widziana konstruktywna krytyka,pozdrawiam:-).

Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 15:35 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak,są tęczanki.Obecnie jest 5 tęczanek takich 5 centymetrowych(w tym 2 niebieskie,1 bosemana,2 neonowe),one się wytarły i pływa jeszcze narybek.Jeśli chodzi o te starsze tęczanki,to było więcej,ale choroba mi je wybiła,dlatego zostało tylko 5 i w takiej konfiguracji.Za tydzień wyjeżdżam,dlatego już nie będę dokupowała rybek,ale po wakacjach chcę jeszcze dokupić jakieś rybki,oddać komuś część narybku bosemanek,dokupić trochę tęczanek neonowych i niebieskich.No oczywiście wszystko z rozsądkiem,żeby nie przerybić:-).
Są jeszcze w tym akwarium 4 malutkie zbrojniki niebieskie,które oddam jak podrosną.
Są jeszcze w tym akwarium 4 malutkie zbrojniki niebieskie,które oddam jak podrosną.
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 12:54 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
Naprawdę pięknie to wygląda. Jest bajecznie kolorowo. Twoje akwarium przedstawia prawdziwie bogactwo natury.
Jedyne czego jeszcze brakuje to zarośnięty na zielono trawniczek z przodu - ale to oczywiści ekwestia czasu, no i ja bym posadziła Althernanthery w jednej grupie, bo moim zdaniem ta jedna samotna tam dziwnie wygląda.
Niemniej akwarium wygląda dziko i soczyście :)
Gratuluję postępów w walce z glonami
Pozdrawiam
Jedyne czego jeszcze brakuje to zarośnięty na zielono trawniczek z przodu - ale to oczywiści ekwestia czasu, no i ja bym posadziła Althernanthery w jednej grupie, bo moim zdaniem ta jedna samotna tam dziwnie wygląda.
Niemniej akwarium wygląda dziko i soczyście :)
Gratuluję postępów w walce z glonami
Pozdrawiam
Mam taki plan nefrete,żeby alternantery posadzić obok siebie,albo pozbyć się rubry,bo ona mi się niezbyt podoba,jest u mnie jakaś taka..wyblakła.A co do trawniczka,to był z hemianthusa i glosi,ale sinice zrobiły swoje i teraz jest jak jest.Ale będzie w niedalekiej przyszłości i to,tylko teraz wyjeżdżam,dlatego zostanie na razie tak jak jest,a po powrocie na pewno będą zmiany:-).
No trochę walk stoczyłam z glonami,ale odbieram to pozytywnie,bo dużo się nauczyłam dzięki temu i nadal się uczę.
Chcę jeszcze dołożyć światła,może jeszcze jedną świetlówkę T5 36W,bo ten mój trawniczek właśnie niedomagał też przez to,że mam akwarium wysokie na 50 cm. i dlatego był dobrym łupem dla sinic.Teraz po sinicach nie ma śladu,ale glosia rośnie mi do góry etc..
No trochę walk stoczyłam z glonami,ale odbieram to pozytywnie,bo dużo się nauczyłam dzięki temu i nadal się uczę.
Chcę jeszcze dołożyć światła,może jeszcze jedną świetlówkę T5 36W,bo ten mój trawniczek właśnie niedomagał też przez to,że mam akwarium wysokie na 50 cm. i dlatego był dobrym łupem dla sinic.Teraz po sinicach nie ma śladu,ale glosia rośnie mi do góry etc..
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 13:19 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
A tak mnie natknęło na małą aktualkę.Zrobiłam czystkę w akwarium,wyleciało mnóstwo blyxy i innych roślin.Tam była już istna dżungla,nie dało się inaczej,musiałam wyjąć cały przód blyxy,całe 120 cm przodu zbiornika zajmowała blyxa,rozpanoszyła się też w głąb,po tej środkowej co ją zostawiłam możecie sobie wyobrazić, jak było na całej długości zbiornika,palca nie było gdzie wcisnąć i krewetek nie mogłam podziwiać.Rozbiłam kępę glosi i posadziłam ją od nowa,pikowania było trochę,ale co tam :D .Zostawiłam też trochę miejsca na inne roślinki,może dojdą w czwartek jakieś rotale i wywłócznik rdzawy,jeszcze zobaczę.Wywaliłam też prawie wszystkie wąkrotki, micranthemum,bo było bardzo zbite i to samo heniek,był już gęsty i długi,zostawiłam tylko po małych kępkach 

To są fotki,świeżo po wycince.W czwartek na giełdzie kupiłam trochę roślin,niestety nie było tych,co chciałam:-(.Ale niebawem akwarium się jeszcze zmieni.

To są fotki,świeżo po wycince.W czwartek na giełdzie kupiłam trochę roślin,niestety nie było tych,co chciałam:-(.Ale niebawem akwarium się jeszcze zmieni.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 11:45 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
No to Raku gratuluję, bo jestem pewna, że jest co podziwiać.
Cierpliwie czekam na fotki z nowymi roślinami
Właśnie tak sobie pomyślałam, jaka szkoda, że akwarium nie można tak sobie wziąć pod pachę, iść do parku i spotkać się z innymi akwarystami i rozprawiać co, jak u kogo rośnie - tak jak robią to właściciele psów
Cierpliwie czekam na fotki z nowymi roślinami

Właśnie tak sobie pomyślałam, jaka szkoda, że akwarium nie można tak sobie wziąć pod pachę, iść do parku i spotkać się z innymi akwarystami i rozprawiać co, jak u kogo rośnie - tak jak robią to właściciele psów

Dzięki Raku.Jesteście bardzo miłymi ludźmi:-).
nefretka,nie widzę przeszkód,do parku nie zabierzemy,ale możesz do mnie wpaść na herbatkę i obgadamy co jak rośnie:-)).Przecież w jednym mieście mieszkamy:-).
nefretka,nie widzę przeszkód,do parku nie zabierzemy,ale możesz do mnie wpaść na herbatkę i obgadamy co jak rośnie:-)).Przecież w jednym mieście mieszkamy:-).
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 21:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.