[98l] Leniwca

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Miło mi niezmiernie :):):)
Krzychu, wcale tak idealnie się go nie prowadzi. Ale oby nie było gorzej to nie będzie tak źle :)

W końcu uczę się od najlepszych! A jaaak :)

Z youtubem pokombinuję, ale to już nie dziś. Zresztą nie spdziewajcie się super ujęć, niestety posługuję się tylko telefonem to żadne HD z tego nie wyszło, ale krewetki będą widoczne, a to chyba najważniejsze :)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

No ładnie ładnie :-) ale już proszę Pani nożyczki w dłonie i niedługo trzeba działać coś w tym kierunku, co by się nie zlało wszystko w jedno.
Ostatnio zmieniony 2013-03-28, 08:41 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

Tak przy święcie, podzielę się z Wami nowiną.
Otóż pięć dni temu zakupiłam parkę ramirez. Pięknie się prezentują, mają cudowne kolory. Zdjęcia nie oddają tego uroku. Ale do rzeczy, dziś patrzę,że wszystkie ryby przeganiają, zaglądam pod korzeń a tam ikra :) Jestem w szoku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
Horyzont

Post autor: Horyzont »

Gratulacje! :-)

lukaszLDZ

Pewnie i tak zjedzą ikrę :-P niestety tak to bywa, ale może będziesz mieć akurat szczęście. Niemniej jednak gratuluje :-) widacćwarunki im sprzyjają.
Łukasz

duzy_tom

Post autor: duzy_tom »

Mam takie pytanie. Autor tematu pisze że ma 4x14 wat oświetlenia. Ja mam baniak 80 litrów i oświetlenie 2x 24 Waty T5. Czy to dużo czy mało aby osiągnąć podobny efekt co autor tego tematu?

sylus

Post autor: sylus »

Ta trawka to jak się nazywa?

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

sylus pisze:Ta trawka to jak się nazywa?
Eleocharis parvula
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Pabian

Post autor: Pabian »

duzy_tom pisze:Mam takie pytanie. Autor tematu pisze że ma 4x14 wat oświetlenia. Ja mam baniak 80 litrów i oświetlenie 2x 24 Waty T5. Czy to dużo czy mało aby osiągnąć podobny efekt co autor tego tematu?
No to masz troszkę więcej światła niż autorka tego tematu .

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No i jak tam, wykluło się coś z ikry?
Z tego, co zauważyłam pielęgniczki często składają ikrę po zmianie parametrów wody. Moje skalary niemal zawsze po większej podmianie.

lukaszLDZ

nefrete1 pisze:Z tego, co zauważyłam pielęgniczki często składają ikrę po zmianie parametrów wody. Moje skalary niemal zawsze po większej podmianie.
Stymuluje je to do działania :mrgreen: dodaj do tego żywca i prawie jak pora deszczowa.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

Cieszę się, że moje ramirezki wzbudziły takie zainteresowanie :)
Otóż Łukasz wykrakał, jak zwykle! :) Ale niestety spodziewałam się, że są jeszcze za młode, aby pierwsza ikra się im wykluła.. Poleżała trzy dni i zniknęła. Podejrzewam, że zeżarły. Ale to jak się opiekowały nią i pilnowały aby żadna ryba nie podpłynęła to było na prawdę niesamowite!
nefrete1 pisze:No i jak tam, wykluło się coś z ikry?
Z tego, co zauważyłam pielęgniczki często składają ikrę po zmianie parametrów wody. Moje skalary niemal zawsze po większej podmianie.
Chyba masz rację Nefrete, bo dzień przed złożeniem ikry była podmiana.. Hmm, może coś w tym jest? :)
duzy_tom pisze:Mam takie pytanie. Autor tematu pisze że ma 4x14 wat oświetlenia. Ja mam baniak 80 litrów i oświetlenie 2x 24 Waty T5. Czy to dużo czy mało aby osiągnąć podobny efekt co autor tego tematu?
Kolego, otóż światło które jest w pierwszym poście było nad akwarium tylko na początku. Od miesiąca mam już 4x24W. Jest ogromna różnica we wzroście, no i rośliny nie pną się ku górze. Najbardziej widać to po trawniczku. Na Twoje pytanie jest ciężko odpowiedzieć, bo nie tylko od samego światła rosną rośliny. Poczytaj trochę na ten temat.

Przy okazji wolnego popołudnia, zrobiłam trochę porządków. Oto są i efekty:

Obrazek

I trochę zbliżeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę bąbelków :)

Obrazek

I zwierzątka:

Obrazek

Obrazek

Cielaki wyszły na łąkę, bo w końcu zawitała wiosna! :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

I co tu dużo gadać...ładnie wszystko zarasta, łącznie z trawniczkiem, którego można potraktować nożyczkami, rośliny oblepione bąbelkami, zdrowe rybcie...Czegóż wymagać więcej?
PS. słoik przy akwarium-bezcenny :-P

Awatar użytkownika
leniwiec19

Wszystko zarosło, glony raczej w normie. Puki co mi nie dokuczają, chyba opanowałam nawożenie :)

W trakcie sesji ciężko mi wygospodarować choć 5min, dlatego akwarium żyje swoim życiem. Mam już pewne plany na małe zmiany więc wrzucam kilka fotek z dnia wczorajszego. Nie chciało mi się odłączać wszystkich węży czy jakoś specjalnie ich czyścić, więc nie krzyczeć tu na mnie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »