Od dłuższego czasu jestem nastawiony na utrzymywanie w akwariach różnych gatunków płazów - posiadam obecnie żaby szponiaste z gatunków Xenopus laevis i Silurana tropicalis, karliki szponiaste (Hymenochirus boettgeri), jak również płazy ogoniaste - traszki chińskie (Hypselotriton orientalis) i jedną traszkę riukiańską (Cynops ensicauda). Właśnie te ostatnie prezentuję w niniejszym temacie.
Traszki mieszkają w akwarium o pojemności ok.30 litrów - 50x29x22cm, w tej chwili pływa w nim pięć traszek chińskich (jedna dorosła parka) i jedna riukiańska, jednak to się zmieni, gdy zwierzęta podrosną - akwarium o tym litrażu nadaje się dla maksymalnie czterech traszek chińskich; riukiańska i tak będzie musiała zamieszkać osobno - traszki najlepiej hodować w towarzystwie wyłącznie ich gatunku (na tę chwilę riukiańska jest młoda i nie sprawia problemów, ale dorosłe osiągają wyraźnie większe wymiary od chińskich i nawet przypadkowe ugryzienie może się skończyć źle dla mniejszego zwierzęcia).
Filtracja: pompa od starego, wewnętrznego Aquaela, do której przymocowałem gąbkę filtracyjną.
Oświetlenie: świetlówka T4 16W
Rośliny: mikrozorium oskrzydlone, wąkrota białogłowa, moczarka, żabienica amazońska, mech jawajski, Phoenix moss, Singapore moss, pelia, anubias niski i jedna roślina, której nazwy nie znam (widoczna na zdjęciach).

Jako bonus zdjęcia niedawno przeobrażonych, młodych traszek - chińskie rozmnożyły się zimą, udało mi się odchować w sumie 6 młodych sztuk