Wykrzywienie kręgosłupa u gupików

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Wykrzywienie kręgosłupa u gupików

Post autor: nefrete1 »

Mam swoje gupiki już od kilku dobrych miesięcy. Wczoraj zauważyłam, że dwa z nich mają skrzywione kręgosłupy. Nie są garbate, tylko ja się patrzy na nie z góry to widać wykrzywnie ciała.

Pochodzą z kilku różnych źródeł - kupowałam je w różnych sklepach w różnym czasie. Więc to raczej nie jest wada genetyczna.
Jaki może być tego powód?

Standardowo opiszę, że filtr chodzi cały czas, woda podmieniana raz w tygodniu na odstaną kranówkę. Ostatnio nic nie zmieniałam w akwarium. Pozostała obsada (bojownik, otoski, razborki i krewetki) ma się dobrze. Karmię 2 razy dziennie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 13:43 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Miałem to samo tylko z brzanką, z moich obserwacji wyniknelo ze jest to ze starosci. moje mialy kolo 2 lat gdy sie zaczeło zdychaly. mialy to 2 szt. zyly z tym jeszcze ok roku.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cholpek

Post autor: cholpek »

SKR Starość ..... starość :P to normalne u gupików
120L- akwa + 70 + 60 + 50 + 10 :)

Awatar użytkownika
matiolo1

Post autor: matiolo1 »

cholpek pisze:SKR
chyba SKS :-P

Jeden też tak u mnie miał skręcał się i zdechł. Podejrzewam że to było ze starości, ponieważ już był nieźle duży.

Awatar użytkownika
cholpek

Post autor: cholpek »

Faktycznie Sorki ale naprawdę tak się dzieje miałem wiele razy takie przypadki

raz miałem pyszczka można powiedzieć inwalidę
tzn miał cały ogon zniekształcony i bardzo opuszczony w dol żył jakiś rok tylko potem jak cala banda dorosła go zamęczyły :(((( Szkoda mi go pop za późno się zorientowałem

pływał trochę inaczej i rzucało mu ogon nie było widać ze się meczy wiec pozwoliłem mu żyć sobie
normalnie jadł i wydalał to co zjadł lecz kiepsko było z samoobrona a jak wiadomo pyszczka ryba terytorialna
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 19:45 przez cholpek, łącznie zmieniany 1 raz.
120L- akwa + 70 + 60 + 50 + 10 :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

czy zauważyłaś to u obojga płci? Bo ja miałem takie przypadki tylko u samic ze dwa razy> gdzie ś wyczytałem, że samica po wykoceniu może nabyć taką przypadłość. Generalnie w niczym jej to nie przeszkadzało, miała jeszcze młode wiele razy, zanim jej się zeszło.

king
Kontakt:

Post autor: king »

to wada genetyczna w dodatku dominująca lordoza u gupików z srilanki jest cechą która sprawia że mają takie zamówienia ciągle tych gupików prawie nie da się wyhodować zdrowych. Jest na to taka rada wpuść endlera jego geny są dominujące w dużym procencie krzyżówki nie mają garba :-P

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Ale odkopaliście temat z przed roku! :mrgreen:

Ale dobrze, że znalazły się treściwie odpowiedzi, może komuś się przydadzą (komuś kto napierw użyje szukacza zanim napisze o tym samym problemie :lol: )
Ostatnio zmieniony 2010-06-09, 09:42 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

nefrete1 pisze:komuś kto napierw użyje szukacza zanim napisze o tym samym problemie
Czyli spodziewaj się niebawem zupełnie nowego tematu o tym samym problemie :)

dare31

Post autor: dare31 »

w moim akwa zauważyłem ten sam problem ale tylko u osobników które za młodu były nie dbale karmione tzn za mało witamin w stosunku do pokarmów powodujących wzrost . więc zwłaszcza przy narybku trzeba kitować do akwa sporo fishtaminy to wtedy rosną piękne i zdrowe sztuki a jak sie oszczędza to no to nędza ....

king
Kontakt:

Post autor: king »

nic nie szkodzi że są z różnych źródeł gen jest dominujący i w pierwszym pokoleniu zawsze wyjdzie:P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”