Wykrzywienie kręgosłupa u gupików
Wykrzywienie kręgosłupa u gupików
Mam swoje gupiki już od kilku dobrych miesięcy. Wczoraj zauważyłam, że dwa z nich mają skrzywione kręgosłupy. Nie są garbate, tylko ja się patrzy na nie z góry to widać wykrzywnie ciała.
Pochodzą z kilku różnych źródeł - kupowałam je w różnych sklepach w różnym czasie. Więc to raczej nie jest wada genetyczna.
Jaki może być tego powód?
Standardowo opiszę, że filtr chodzi cały czas, woda podmieniana raz w tygodniu na odstaną kranówkę. Ostatnio nic nie zmieniałam w akwarium. Pozostała obsada (bojownik, otoski, razborki i krewetki) ma się dobrze. Karmię 2 razy dziennie.
Pochodzą z kilku różnych źródeł - kupowałam je w różnych sklepach w różnym czasie. Więc to raczej nie jest wada genetyczna.
Jaki może być tego powód?
Standardowo opiszę, że filtr chodzi cały czas, woda podmieniana raz w tygodniu na odstaną kranówkę. Ostatnio nic nie zmieniałam w akwarium. Pozostała obsada (bojownik, otoski, razborki i krewetki) ma się dobrze. Karmię 2 razy dziennie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 13:43 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Faktycznie Sorki ale naprawdę tak się dzieje miałem wiele razy takie przypadki
raz miałem pyszczka można powiedzieć inwalidę
tzn miał cały ogon zniekształcony i bardzo opuszczony w dol żył jakiś rok tylko potem jak cala banda dorosła go zamęczyły :(((( Szkoda mi go pop za późno się zorientowałem
pływał trochę inaczej i rzucało mu ogon nie było widać ze się meczy wiec pozwoliłem mu żyć sobie
normalnie jadł i wydalał to co zjadł lecz kiepsko było z samoobrona a jak wiadomo pyszczka ryba terytorialna
raz miałem pyszczka można powiedzieć inwalidę
tzn miał cały ogon zniekształcony i bardzo opuszczony w dol żył jakiś rok tylko potem jak cala banda dorosła go zamęczyły :(((( Szkoda mi go pop za późno się zorientowałem
pływał trochę inaczej i rzucało mu ogon nie było widać ze się meczy wiec pozwoliłem mu żyć sobie
normalnie jadł i wydalał to co zjadł lecz kiepsko było z samoobrona a jak wiadomo pyszczka ryba terytorialna
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 19:45 przez cholpek, łącznie zmieniany 1 raz.
120L- akwa + 70 + 60 + 50 + 10 :)
Ale odkopaliście temat z przed roku!
Ale dobrze, że znalazły się treściwie odpowiedzi, może komuś się przydadzą (komuś kto napierw użyje szukacza zanim napisze o tym samym problemie
)

Ale dobrze, że znalazły się treściwie odpowiedzi, może komuś się przydadzą (komuś kto napierw użyje szukacza zanim napisze o tym samym problemie

Ostatnio zmieniony 2010-06-09, 09:42 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
w moim akwa zauważyłem ten sam problem ale tylko u osobników które za młodu były nie dbale karmione tzn za mało witamin w stosunku do pokarmów powodujących wzrost . więc zwłaszcza przy narybku trzeba kitować do akwa sporo fishtaminy to wtedy rosną piękne i zdrowe sztuki a jak sie oszczędza to no to nędza ....