Akwarium na kółkach! :D

Maciula

Akwarium na kółkach! :D

Post autor: Maciula »

Witam!
Ponieważ mieszkam jeszcze z rodzicami i mój pokoik jest niewielki mój baniaczek 100x45x50
musiał stanac pod oknem ale powstał problem bo okien nie mozna otworzyć przez akwa,bo (okna i tak tylko uchylam no ale przydaloby sie je czasem umyć)
jest za wysokie i wpadłem na pomysł ze przeciez wilkie regaly o nosnosci nawet kilku ton stoją na kółkach takich ala cos jak w krzesłach biurowcyh to czemu akwa miałoby nie stanać?!

Proszę o wasze opinie i pomysły i namiar na dobrego stolarza albo kogos takiego!

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ja bym się bał o tym myśleć nawet a co dopiero stawiać baniak na kółkach od krzesełek. Twój baniak waży koło 250kg + szafka i szczerze mówiąc boje się że takie kółeczka popękają po prostu i nie wyobrażam sobie jak targasz całym tym zestawem po pokoju ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Maciula

Nie zrozumiałes mnie. Potrzebuje je odsunac od okna raz na jakis czas zeby nie spuszczać wody chce postawić je na kółkach są takie kółka o takiej wytrzymałości bo widziałem wielkie regały ważace ponad 500kg na tak kókach!

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Tu nie chodzi o nośność kółek.
Jeśli cały zbiornik stoi Ci na szafce,a szafka na wykładzinie dywanowej,to zapomnij o takich manewrach,bo zmienisz właściwości sztywności szafki,która może pod takim cięzarem sie złożyć.
Gdybyś miał zbiornik na stelarzu, to owszem możesz jechać nawet do Szecina :)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Maciula

Myślałem nad tym i gdybym zrobił stelarz pod szafka na zasadze koperty, x i ramka wokoło niego i pięć kółek, po jednym na narożnik i jedno kółko na srodek?
Ciężar byłby wtedy równo rozłożony, albo bez stelarza a dać wiecej kółek!?
Ostatnio zmieniony 2009-03-24, 19:19 przez Maciula, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja swoje akwarium 60x30x33 3mam właśnie na takiej szafce pod która są kółka. szafka ma dodatkowo 2 półki, szufladę i szklane drzwiczki i wszędzie jest coś poupychane. Stoi tak od chyba 1,5 roku i nic się nie dzieje, a nawet czasem jeżdżę np jak mi się omsknie wiaderko z wodą i kilka litrów pójdzie na panela ;/ (zeszły tydzień). wszystko jest na prawdę solidne

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jak dla mnie to musiałbyś nie tylko ramę pod szafkę zrobić z jakiś porządnych kątowników, ale również wzmocnić takimi kątownikami samą konstrukcję szafki.
100x45x50
czyli ~300kg (szkło, woda, dekoracja)

Zakładając że do przesunięcia zlałbyś min 1/3 wody to nie wiele z masy odejdzie.

Najlepiej było by Ci zrobić od podstaw specjalną szafkę na kółkach. A jeszcze lepiej zrobić stelaż (regał) metalowy i obłożyć płytą żeby ładnie wyglądał. Wtedy powinno się jeździć bez obaw.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

albo zamontuj gąsiennice jak w czołgu :P
generalnie to lepiej jak akwa stoi z miejscu ... 300 kilko to sporo jak na kółeczka ...

Maciula

Wiecie gdzie w łodzi jest jakiś "cwaniak" co robi szafki pod akwaria?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

trochę zapału, chęci, sprzętu i można tanio i solidnie samemu zrobić lub kupić jakąś np w komisie i przerobić :)

Maciula

co ty chcesz przerabiać?

Tomasz Makowski

Post autor: Tomasz Makowski »

Ja sobie sam robię szafki pod baniaki i wychodzą całkiem nieźle. O porównaniu kosztów,choćby z cenami z allegro,nawet nie wspomnę.

Maciula

A pod jak duże baniaki robil pan szafki?

Tomasz Makowski

Post autor: Tomasz Makowski »

Zrobiłem sobie pod 214,60 i 25 litrów.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Ja się właśnie noszę się z zamiarem zrobienia pod 200 L - projekt już jest , pozostało wykonanie. Myślę że nie będzie źle :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”