Aquael 200 - DIY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Aquael 200 - DIY

Post autor: cmepro »

Jak w temacie... mam filtr Aquael 200 - wkład filtrujący gąbka, i zastanawiam sie nad małą modyfikacją. Co byście powiedzieli na to jakbym obciął gąbkę z 2 cm od spodu i pustą przestrzeń wypełnił ceramicznym wkładem do filtra?
Problem polega jeszcze na tym, że gąbka jest mocowana za pomocą specjalnego plastikowego C-eownika, który podtrzymuje gąbkę od spodu i po bokach, nie chce rozcinać tego mocowania więc pozostaje mi je wywalić, co sądzicie o tym wszystkim? Warto sie w to bawić czy lepiej sobie darować i zostawić tak jak jest?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:18 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A po co chcesz tam ceramikę mieć? Gąbka jest git, zostaw ją sobie. Ceramika jest zdecydowanie przereklamowana. Jej ogromna powierzchnia nie jest wykorzystywana przez bakterie gdyż woda nie dociera do ciasnych kanalików a przy tym jest to kiepski materiał do filtracji mechanicznej. Gąbka rządzi!

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Do filtracji mechanicznej to nie myślałem jej stosować bardziej chciałem to zrobić z myślą o bakteriach.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No to do biologii gąbka też się świetnie nadaje. Uwierz, że ceramika to ściema. Jeśli miałbyś łatwy dostęp to mógłbyś sobie jej tam wsypać tracąc na filtracji mechanicznej i nic nie zyskując. Ale jeśli musiałbyś jakieś mocowania likwidować to już w ogóle nie warto. Bakterii i tak będziesz miał tyle ile jest dla nich pożywienia a nie tyle ile powierzchni do życia w akwarium. A ostatnio słyszy się dużo o tym, że bakteriom ciężko jest zasiedlić taką ceramikę bo woda nie wypełnia tych cienkich kanalików w środku bo jej fizyczne właściwości (lepkość) jej na to nie pozwalają. A skoro nie ma tam wody to i bakterii tam nie będzie.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

W 100% popieram Kubiszona !!! Zostawiłbym samą gąbkę i nic nie kombinował. Jeśli miałbyś kubełek można by pokusić się o włożeniem tam np. lawy - IMO jest znacznie lepsza od ceramiki - ale do kaskady nie ma takiej potrzeby. Mój brat ma podobny filtr i ma samą gąbkę. Uważam ze filtr bardzo dobrze spełnia swoja rolę.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Alchemik pisze:Uważam ze filtr bardzo dobrze spełnia swoja rolę.
Tutaj się zgodzę z Tobą bez dwóch zdań, fakt że może za duży jest do tego baniaka ale jak go skręcę to przepływ wody jest bardzo mały i nie powoduje żadnej pralki w wodzie czy coś. Świetnie czyści wodę, po czyszczeniu dna w 100-ce wystarczyła godzina i woda na powrót była krystalicznie czysta, także nie mam do niego żadnych zastrzeże, po prostu myślałem, że taka ceramika może w czymś pomóc, ale z tego co czytam.... to skórka nie watra wyprawki, więc pozostanę przy tym co mam skoro jest dobrze a lepiej nie wiadomo czy będzie to szkoda mi niszczyć uchwyt od gąbki.

Dzięki chłopaki
Ostatnio zmieniony 2008-06-10, 11:45 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Jeszcze jedno pytanie... wszyscy zainteresowani wiedzą jaki mam filtr i co byście polecali... zostawiać go włączonego na noc czy zwyczajnie wyłączać, a włączać rano jak wstanę?

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

No, no ;) Jak wyłączasz filtr na noc to nie wróżę Twoim rybom długiego życia.
Bezwzględnie filtr MUSI być włączony 24h na dobę. Możesz go wyłączyć podczas podmiany lub karmienia ale pozostały czas filtr musi pracować. W innym wypadku "dusisz" bakterie nitryfikacyjne które są odpowiedzialne za oczyszczanie wody.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja na noc wyłaczam swój filtr i rybki żyją i maja sie dobrze :]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Oj ludzie, ludzie... Filtr ma chodzić 24h/d. Wyłączając go głodzicie bakterie w filtrze przez co giną one szybko. Włączając rano wlewacie ten syf do akwarium. Jeśli jest dużo roślin i mała obsada rybna to rzeczywiście problem może być niezauważalny. Ale to oznacza, że Wasze akwaria nie są dojrzałe, nie ma tam czegoś takiego jak cykl azotowy. Czyli przy jakiś problemach z roślinami, glonami, momentalnie cała biologia (której w sumie nie ma) w akwarium siada i może być po rybach. Powtarzam, filtr ma chodzić ciągle!
ja na noc wyłaczam swój filtr i rybki żyją i maja sie dobrze :]
A niektórzy jeżdżą po pijaku i nic się nie dzieje... a jeszcze inni trzymają welonka w kuli i też nic się nie dzieje. Ale to nic nie oznacza. Chcesz mieć dobre warunki w akwarium, nie wyłączaj filtra i tyle. Chcesz za miesiąc/tydzień pisać post, że coś sie stało bo wyskoczyły glony, rośliny padły i ryby są chore/giną to wyłączaj filtr dalej. Polecam http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/z ... wanie.html i pozostałe tematy z tej strony.

I jeszcze jedno. Jeśli teraz włączycie filtry na ciągłe działanie to przez jakiś czas będzie następował rozruch cyklu azotowego. Dalej czytać po przeczytaniu wspomnianego artykułu, żeby było wiadomo o co chodzi:
Czyli mogą pojawić się spore ilości NO2, zanim wytworzą się bakterie przerabiające NO2 na miłe NO3. A NO2 jak wiemy jest trujące już w małej ilości. A np krewetki są bardzo wrażliwe na występowanie NO2. Więc albo trzeba kupić test, mierzyć i podmieniać wodę w momencie wzrostu NO2, albo przenieść na ten czas krewetki gdzieś indziej, albo liczyć na to, że rośliny będą głodne i będą to NO2 pochłaniać.
Ostatnio zmieniony 2008-06-11, 13:08 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Skoro już jesteśmy przy filtrach itp. to co powiecie na takie zabezpieczenie końcówki rurki od filtra Aquael 200 (zdjęcie filtra w 1-wszym poście). Ma ono zapobiegać wciąganiu młodych krewetek przez filtr.
Gąbkę wykorzystałem ze starego spalonego filtra więc powinna mieć odp. gęstość. Nie jest zbita, starałem się ją luźno wsunąć tak, żeby nie utrudniać pracy filtra.
średnica wew. rurki to koło 14 mm a wysokość wkładu (gąbki) koło 15 mm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Może być, ale dopóki nie przetestujesz to nie będziesz wiedział jak działa. Moim zdaniem będzie się szybko zapychać. Najlepiej zrobić takie 2 sztuki i wyciągając jedną do umycia od razu wkładać tą drugą.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

A co byście powiedzieli o tym?

Obrazek

Obrazek

Wydaje mi się że może to byś lepsze rozwiązanie, z tego powodu że nie powinno sie tak zapychać jak gąbka. Siatka ma oczka ~ 1 na 1,5 mm (prostokąt).
Ostatnio zmieniony 2008-06-12, 10:39 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”