unimax 500 + pompa wewnetrzna aquael 2000 czy obsluzy 720L??

ODPOWIEDZ
slater11

unimax 500 + pompa wewnetrzna aquael 2000 czy obsluzy 720L??

Post autor: slater11 »

witam zakladam nowy zbiornik 720L bedzie wnim tlo strukturalnei kilka piaskowcow pytanie czy wystarczy filtr wewnetrzny unimax 500 ?? czy lepiej sprzedac i kupic unimax 700?? dziekuje za pomoc dodam ze bedzie to malawi

majkelloo

Post autor: majkelloo »

Unimax to filtr zewnętrzny. Jeśli już masz 500 to ją zostaw. Moim zdaniem ten filtr wystarczy. W porównaniu z unimax 700, który wydajność ma większą jedynie o 200l/h, nie jest opłacalna jego wymiana. Wszystko zależy od obsady bo jeśli zamierzasz mocno zarybić zbiornik to mimo wszystko proponuję dodać jakiś filtr wewnętrzny typu circulator, lub jakiejś innej firmy. Ważne żeby miał dużą wydajność.

@ Edit
przepraszam ale po czasie doczytałem w nazwie tematu, że masz już filtr wewnętrzny. Moim zdaniem ten zestaw w zupełności wystarczy :)
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 15:47 przez majkelloo, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Na taki litraz średnio to widzę, wzglednie dwa takie filterki to powiedzmy oki, a najlepiej sump.
Łukasz

majkelloo

@lukasz
bez przesady, sam unimax ma wydajność 1,5k l/h i 8 l pojemności na wkłady. Jak do tego dorzuci głowicę 2k l/h i dobierze do niej mądrze gąbkę - moim zdaniem to wystarczy

lukaszLDZ

Nie ma w tym żadnej przesady, przepływ spadnie spokojnie o połowę jak sie filterek przytka, można sie posiłkować jakąs wewnętrzna turbiną owszem, ale na taki litraz to i tak szału nie ma. W swoim akwarium mam dwa filtry, każdy o deklarowanym przepływie 900l/h - akwarium 250lbrutto i co?? ano nic, szału nie ma, pralki nie robią.
Łukasz

majkelloo

To chodzi o skuteczną filtracje czy o efekt pralki w akwarium? Ja w baniaku gdzie wody jest ok. 1000l mam kubełek penn plaxa o przepływie 1200l/h, do tego turbinę 2000 l/h i pompę cyrkulacyjną aquaela. Pyszczaki miałem w nim przez półtora roku, woda była czysta zarówno optycznie jak i chemicznie. Żadnych problemów. Filtr zewnętrzny czyściłem co jakieś 2 miesiące. Gąbkę częściej bo przy dolewkach. Przypominam, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną.
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 22:57 przez majkelloo, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

majkelloo pisze:Przypominam, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną.
Teoretycznie tak :mrgreen: ja jednak mam inne doświadczenia, największe problemy miałem z dużą bańką a o dziwo małe prowadziły się super bezproblemowo. Niemniej jednak w tak dużym baniaku najlepszy byłby sump, zatem to sugerowałbym koledze przy tym litrazu.Z dwojga złego jak chce mieć kubełek, to takowy musi mieć i tyle :-) , nikt go nie zmusi do instalacji czegoś czego nie chce. Zastanowiłbym się jednak nad tym, nieraz warto sie wstrzymac z inwestcyja, dozbierac funduszy i zrobic raz a porządnie, to odpłaci się potem, coś o tym wiem, niestety :-/ Przy pyszczakach gdzie nie ma roślin, filtracja gra ważna rolę i jeśli jest naprawdę wydajna, znacznie ułatwia prowadzenie zbiornika bezproblemowe. EDIT: warto zerknąc w temat Radzimierza - profesionalne podjeście, a z tego co pamiętam chłopak ponad rok się przymierzał do tematu, aż w końcu zrealizował i to z sensem i w sposób przemyślany taki zbiornik (podobny), tak jak trzeba.
Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 08:30 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”