unimax 500 + pompa wewnetrzna aquael 2000 czy obsluzy 720L??
unimax 500 + pompa wewnetrzna aquael 2000 czy obsluzy 720L??
witam zakladam nowy zbiornik 720L bedzie wnim tlo strukturalnei kilka piaskowcow pytanie czy wystarczy filtr wewnetrzny unimax 500 ?? czy lepiej sprzedac i kupic unimax 700?? dziekuje za pomoc dodam ze bedzie to malawi
Unimax to filtr zewnętrzny. Jeśli już masz 500 to ją zostaw. Moim zdaniem ten filtr wystarczy. W porównaniu z unimax 700, który wydajność ma większą jedynie o 200l/h, nie jest opłacalna jego wymiana. Wszystko zależy od obsady bo jeśli zamierzasz mocno zarybić zbiornik to mimo wszystko proponuję dodać jakiś filtr wewnętrzny typu circulator, lub jakiejś innej firmy. Ważne żeby miał dużą wydajność.
@ Edit
przepraszam ale po czasie doczytałem w nazwie tematu, że masz już filtr wewnętrzny. Moim zdaniem ten zestaw w zupełności wystarczy :)
@ Edit
przepraszam ale po czasie doczytałem w nazwie tematu, że masz już filtr wewnętrzny. Moim zdaniem ten zestaw w zupełności wystarczy :)
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 15:47 przez majkelloo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma w tym żadnej przesady, przepływ spadnie spokojnie o połowę jak sie filterek przytka, można sie posiłkować jakąs wewnętrzna turbiną owszem, ale na taki litraz to i tak szału nie ma. W swoim akwarium mam dwa filtry, każdy o deklarowanym przepływie 900l/h - akwarium 250lbrutto i co?? ano nic, szału nie ma, pralki nie robią.
Łukasz
To chodzi o skuteczną filtracje czy o efekt pralki w akwarium? Ja w baniaku gdzie wody jest ok. 1000l mam kubełek penn plaxa o przepływie 1200l/h, do tego turbinę 2000 l/h i pompę cyrkulacyjną aquaela. Pyszczaki miałem w nim przez półtora roku, woda była czysta zarówno optycznie jak i chemicznie. Żadnych problemów. Filtr zewnętrzny czyściłem co jakieś 2 miesiące. Gąbkę częściej bo przy dolewkach. Przypominam, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną.
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 22:57 przez majkelloo, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoretycznie takmajkelloo pisze:Przypominam, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną.

Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 08:30 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz