[200L] - Powrót do Korzeni

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Ogólnie potrzebuję coś na tył na prawą stronę. Jakie macie sugestie?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Prospero pisze:Ogólnie potrzebuję coś na tył na prawą stronę. Jakie macie sugestie?
Wywłócznik rdzawy - Myriophyllum tuberculatum

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Incognito pisze:Wywłócznik rdzawy - Myriophyllum tuberculatum
rosnie bardzo szybko jak chwast
Łukasz

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

To fakt, ale myślę, że jego kolor by tutaj ładnie kontrastował.
Ewentualnie jakieś rotale.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

Jak już to może Rotala rotundifolia?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jak nie masz doswiadczenia z roslinami do wybarwienia,to na takie sie nie decyduj.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

Podaj w takim razie "zielony" przykład.
Lukiki pisze:Jak nie masz doswiadczenia z roslinami do wybarwienia,to na takie sie nie decyduj.
Mam - czasem coś mi zżółkło :lol: (Taki żart) ;-)

A tak na poważnie to Aromaticę zawsze miałem bordowo-różową coś w ten deseń.

Myślałem o czymś zielonym może trawiastym?
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 12:18 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Aromatici nie porownujmy do rotal.
Jak chcesz miec gesty 3 plan,to rotala green.
Jak ma byc bardziej luzno ceratopteris silquosa i gestosc latwo kontrolujesz,lub blyxa nowozelandzka.Ii
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Fakt, aromatica jesli ma odrobine żelaza, duzo światła i jakies tam mikro, będzie wybarwiona ładnie, z rotalą indica na przykład i colorata ( tylko z tymi miałem do czynienia) jest trudniej. Trzeba trzymac dośc nisko azot i to tez żaden przepis, bo bywa różnie. Oczywiscie dobre mikro podstawa i żelazo również. Odradzam intermag, ja popłynałem na tym, nigdy więcej
Łukasz

discus6

Post autor: discus6 »

lukaszLDZ pisze:Odradzam intermag, ja popłynałem na tym, nigdy więcej
Możesz rozwinąć tę sugestię :?: .
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 16:40 przez discus6, łącznie zmieniany 1 raz.
discus6

lukaszLDZ

discus6 pisze:
lukaszLDZ pisze:Odradzam intermag, ja popłynałem na tym, nigdy więcej
Możesz rozwinąć tę sugestię :?: .
Juz rozwijam. Po pierwsze, jest to nawóz ogrodniczy i w takich dawkach w jakich bywa stosowany w akwariach nie nadaje sie. Owszem ludzie stosują, ale często jets to balansowanie na linie zresztą coraz więcej jest tych co od tego odchodzi. Troche czytałem o tym mając własne problemy na tym mikro i wychodzi na to, że jest po prostu nieprawidłowo zbilansowany dla potrzeb akwarystyki. Przykładowo chcac podac żelazo na poziomie ok 0,2ppm, zwiększamy nieporporcjonalnie duzo podaz innych składników mikro. Stosowałem jakis czas i nabawiłem sie pyłu potem nitek i uwierz wiem, że to napewno jego wina. Mozna go podawac jesli juz cos w minimalnych dawkach śladowych, ale wówczas mamy braki żelaza, które należałoby uzupełniac singlem. Szkoda zabawy, lepiej kupic dobre zbilansowane mikro, teraz to wiem :-) Druga dośc istotna kwestia, mianowicie trwałośc chelatów w nawozie, który został wycofany z produkcji dawno temu. To nie tylko moje zdanie, sam otwaty byłem na wszelkie próby, stosowałem i nie polecam, łatwo przedobrzyć, a potem cięzko wyprowadzic baniak na prosta, glony popalone stożki u rotali i nie tylko :evil: Słyszałem, że na intermagu poległo sporo doświadczonych akwarystów nie takich żółtodziobów jak ja. :-) Wole kupic dobre i zbilansowane mikro raz na jakis czas wydac pare dyszek i cieszyc sie wyglądem baniaka.
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 18:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:Po pierwsze, jest to nawóz ogrodniczy
To jest fakt, jednak jako właśnie nawóz ogrodniczy jest bardzo zbliżony składem to tych akwarystycznych...a ściślej mówiąc "podchodzi" pod PMDD i TPN...po małych modyfikacjach można z niego zrobić również TPN+...
lukaszLDZ pisze:w takich dawkach w jakich bywa stosowany w akwariach nie nadaje sie.
No właśnie...w jakich dawkach? Bo wielu fanów "holendrów" stosuje ten nawóz w odpowiednich dawkach i wszystko jest ok.
lukaszLDZ pisze:Troche czytałem o tym mając własne problemy na tym mikro i wychodzi na to, że jest po prostu nieprawidłowo zbilansowany dla potrzeb akwarystyki.
Pomimo, że to nawóz nieakwarystyczny jest dobrze zbilansowany...Nigdy nie miałem z nim problemów a też czytałem i osobiście rozmawiałem...choćby ze Spider72, któremu wiedzy i praktyki nie można zarzucić...tak samo, jak Zulixowi ;-)
lukaszLDZ pisze:Przykładowo chcac podac żelazo na poziomie ok 0,2ppm, zwiększamy nieporporcjonalnie duzo podaz innych składników mikro. Stosowałem jakis czas i nabawiłem sie pyłu potem nitek i uwierz wiem, że to napewno jego wina. Mozna go podawac jesli juz cos w minimalnych dawkach śladowych, ale wówczas mamy braki żelaza, które należałoby uzupełniac singlem.
Łukasz...co to są śladowe ilości? Skoro dużo czytałeś o nawożeniu Mikro z Intermagu to przecież podane były dokładne stężenia, rozcieńczenia-jak kto woli i to do poziomu Fe 0,4mg/tydzień..więc gdzie upatrujesz problemu?
lukaszLDZ pisze:trwałośc chelatów w nawozie,
A ja znam dokładnie odwrotne zdanie...że właśnie jest bardzo trwały. I sam doświadczam na dawno przeterminowanym, że nic nie zakwitło(grzyb), nie "rozwarstwiło" się, czy też zmieniło kolor... ;-)
lukaszLDZ pisze:Słyszałem, że na intermagu poległo sporo doświadczonych akwarystów
Znam wielu osobiście i nikt się oficjalnie nie skarżył :mrgreen:
lukaszLDZ pisze:Wole kupic dobre i zbilansowane mikro raz na jakis czas wydac pare dyszek i cieszyc sie wyglądem baniaka.
Twoja wola...skoro czujesz uraz to tego nawozu... ;-)
Dopowiem jeszcze, że sam używałem i używam trzech nawozów mikro z tej firmy a mianowicie "stare" Mikro, Mikro Plus i Mikro Fe i nie miałem żadnych tąpnięć z baniakami...zatem będę polecał innym a tym bardziej doświadczonym "zielarzom" Symfonię Złotą, choć też nie jest to nawóz akwarystyczny ;-)

lukaszLDZ

Wszystko to co piszesz, teoretycznie prawda, ale to tylko punkt widzenia, pewnie, że wszystko da sie zrobić, tylko po co. Nie chce mi sie bawic w odmierzanie i rozcienczanie mikro, tutaj niewielki bład i problem gotowy. Wole jak wspomniałem, wydac te pare dyszek raz na poł roku i miec problem z głowy. Kwestia podjescia. Po prostu jak dla mnie jest to nawóz ogrodniczy i nie zamierzam bawic sie w młodego chemika :-P Pewnie i można odpiowiednio rozcienczając zrobic dawki podobne do TPN czy innego, ale to nie będzie TPN tylko cos podobnego, i tu znowu ciekawe jaki jest margines błędu. Przykładowo, zupełnie hipotetycznie, pewien roztwór zawiera 10 mg odczynnika A, 25 mg odczynnika B i 50 mg odczynnika C, i owszem rozcieńczając w/w roztówr chcac zmniejszyc stezenie jednego ze składników do danej ilosci wlewamy powiedzmy iles tam ml RO i otrzymujemy załozone stężenie. Jest jedno ale... Jak coś juz na wyjsciu jest w pewnej czesci bardzien stęzone nie damy rady. Trzeba by bardziej rozcienczac co wowczas da nam bardzo sladowe i znikome ilosci odczynnika ktory wyjsciowo był w najmniejszej ilosci... hehe nagmatwałem chciałem łopatologicznie wytłumaczyc.
krzych0062 pisze:Dopowiem jeszcze, że sam używałem i używam trzech nawozów mikro z tej firmy a mianowicie "stare" Mikro, Mikro Plus i Mikro Fe i nie miałem żadnych tąpnięć z baniakami...zatem będę polecał innym a tym bardziej doświadczonym "zielarzom" Symfonię Złotą, choć też nie jest to nawóz akwarystyczny ;-)
Wszystko w porzadku Krzychu, pewnie, że kwestia rozcieńczenia, i to własnie na tym mozna zrobic najwiekszy błąd, ja stosowałem 100ml koncentratu na 600ml RO, taki roztwór zawierał jakos ok 2,14 Fe, Co do rozcieńczania owszem masz racje, ale popatrz sobie na skłąd intermagu i na skłąd nawozów akwarystycznych makrowych mikro, sam sobie dasz odpowiedź :-) Nadal uwazam, ze nie jest on dobrze zbilansowany, i bedę podkreślał, że stare mikro, któe figuruje sobie tam u kogos na półce 2-3 lata może nie byc juz najlepszej jakości. Ale moze sie myle. Myslę, że nawóz moze i sprawdza sie przy dawkach EI , rozmawaiłem z paroma osobami i jakos im tam to idzie, ale na limitowanym nawozeniu u mnie, nie sprawdził sie w ogóle i jest tu pare osob na tym forum, którym równiez nie :-) Chwała, że są takie osoby, którym on odpowiada, bo mozna sie od nich czegos dowiedzieć. Powtarzam jeszcze raz, zeby nie było, to moja opinia po tym co wystapiło u mnie. Moze u kogoś nawóz ogrodniczy sprawdza sie super, jego sprawa :-)
Ostatnio zmieniony 2012-10-06, 19:26 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Oki, oki Łukasz...trochę "zaśmieciliśmy" temat Piotrkowi, wymieniliśmy swoje za i przeciw i mieć nadzieję, że wnioski wyciągną zainteresowani tematem, tzn. na coś się przydamy ;-) A o tolerancji i marginesie błędu niech poszukają sami... :-P Powiem, że miałem to szczęście, że przez kilka lat używałem oryginalnego TPN, obecnie "modyfikowane" mikro Intermagu i różnicy nie widzę... :-)

lukaszLDZ

Fakt troche zeszlismy z tematu, ale może sie komus przyda :-) sorki za OT Piotrek. Z tego co pamiętam tez miałes przygode z intermagiem :-P
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”