Rozszerzone skrzela, pływanie przy powierzchni

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Zobaczcie co znalazłam:
"Zatrucia
Sklejanie płetw,brak żerowania, konwulsje, kołysanie się, chwytanie powietrza z powierzchni, zataczanie się, stanie na głowie, niepokój, apatia, lub poprostu rybka będzie pływać w jednym miejscu, najcześciej zaciemnionym przy powieszchni wody. Te objawy mogą oznaczać zatrucie. Należy zmierzyć poziom azotanów w akwarium i zrobic kilka podmian, co 2-3 dni po 25% można również nie karmić ryby przez 3 dni."

źródło: http://www.gupiki.com/

Mam ogromną nadzieję, że to co dopadło moje samiczki to było tylko zatrucie. Wszystkie objawy pasują - no i to "cudowne ozdrowienie" po 2 podmianach wody. :roll:

W akwa nadal spokój. "Ciężarna" samiczka chyba niedługo urodzi, bo ma już wielki brzuchol :lol: Zastanawiam się, czy dać ją do kotnika, ale przecierz jak urodzi w kotniku to sama może zjeść swoje młode :-/
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 12:22 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

zależy jaki masz kotnik :P

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Post autor: Mechanic »

Dokladnie. W Łodzi na gieldzie sa dostepne "komplety" typu kotnik-kojec, w ktorych mlode moga przeplynac poza zasieg matki do drugiej komory. Oba elementy nalezy kupic oddzielnie. :lol:
Ostatnio zmieniony 2009-01-21, 05:21 przez Mechanic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

No na razie nie będzie mi już potrzebny. Samiczka zaczęła rodzić wczoraj wieczorem więc miałam pełną kontrolę. Teraz mam 3 podlotki i ok 15 maleńkich przecinków :)
Ale szczerze mówiąc nie wiem co z nimi zrobię. Za 2-3 miesiące będą do oddania. Jeśli nie będzie chętnych to pewnie pupile Kubiszona się ucieszą.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

ja mam dwa kotniki wewnętrzne... jeden jest stary, zawiesza się go na ścianie bocznej akwa, przypina np spinaczami, samice wkłada się do takiego małego zielonego koszyczka z dość dużymi szparkami, a młode opadają na dno. Drugi jest już nowocześniejszy, gdyż sam dryfuje po tafli wody nie tonąc, a działa tak jakby na zasadzie zapadki, samica jest u góry, a młode przez jedną długą szparkę spadają niżej i od matki oddziela je przeźroczysty plastik :)

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Wow! Czaderski masz ten kotnik... :lol:

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Poczekaj, wieczorem wstawię zdjęcia swojego! Stelaż zrobiony ze słomek do napojów i pokryty białą moskitierą. Wygląda nawet estetycznie :)

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

No i gdzie to zdjecie? W ktorym momencie wkladasz samice do kotnika(po czym poznajesz ze bedzie rodzic) i na jaki okres czasu? :-P

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

hehe to po prostu widać :] samica jest na maxa pękata i ma czarna plamkę przy płetwie odbytniczej :]

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

No postaram się wstawić zaraz zdjęcie - wczoraj wzięłam się za restart - będę próbować low-tech na ziemi. Mam nadzieję, że będzie mi lepiej szło jeśli chodzi o rośliny, bo chemikiem to ja nie jestem :-/

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

MrHotSousage pisze:hehe to po prostu widać :] samica jest na maxa pękata i ma czarna plamkę przy płetwie odbytniczej :]
Ja to wiem. To bylo pytanie sprawdzajace. :mrgreen:

Ok nefri, jak chcesz. Ja jestem fanem High-Tech'ow i tak chyba juz pozostanie... 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”