[96L]Pierwszy ziemniak

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a jaka masz warstwę ziemi i w sumie ile jest podłoża??

co do anubiasa to brak potasu jeśli dobrze kombinuję, ale o tym dopiero mocno czytam wiec czasem mi się miesza

ewentualnie za dużo światła
Ostatnio zmieniony 2012-01-22, 23:04 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Cała warstwa 8 cm, a ziemi 5cm.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Lukiki

Post autor: Lukiki »

3runer pisze:ewentualnie za dużo światła
E tam :-P
illuminatebaby pisze:Cała warstwa 8 cm, a ziemi 5cm.
O ile cała warstwa jest już dyskusyjna przy 40cm wysokości,to 5cm ziemi nie podlega dyskusji.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

trochę dużo, znaczy się ziemi, teraz to po ptakach, ale ja bym dał odwrotne proporcje, 3 cm ziemi i od 4-8 cm żwiru, jadąc od przedniej szyby, z tym nie powalczymy bez restartu, można co najwyżej trochę przegarnąć z przodu na tył, choć grozi to wypłynięciem ziemi... Dupa tak czy siak, podłoże do restartu musi pozostać takie jakie jest, co nie znaczy, że Cie do niego namawiam, dasz 5cm czarną taśmę na dół baniaka i podłoża o wiele mniej wizualnie będzie :P trzeba się teraz pobawić z roślinkami, moje typy znasz, pokombinuj, co się da to wyjmij, anubiasa masz sporo, może zmniejszyć jego ilość i resztę wymienić na coś innego
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Tobie podobają się pływające jeśli dobrze pamiętam, a ja wolę sadzić. Niezależnie co miałbym zmienić to i tak musi trochę czasu upłynąć i przede wszystkim muszę się z tym przespać. Założenie w stosunku do poprzedniej aranżacji to obsadzić tył akwa i dopiero potem stopniowo wymieniać rośliny na bardziej wymagające. Na dziś to tyle, dobranoc wszystkim.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Nie masz problemu z odorkiem z akwarium?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Nie, mi zapach roślinny lub ziemisto-roślinny w ogóle nie przeszkadza jeśli o taki odorek chodzi? Roślinki ładnie rosną, nie nadążam z wytwarzaniem co2 (reaktor na kwasek). niestety zanim kupie butle jeszcze trochę minie, więc na razie będę musiał kombinować z ilością światła, ale to tylko jakby się glonki pojawiły.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

pstrag222

U mnie to smierdziało strasznie
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Ale co czułeś, zapach siarkowodoru (zgniłych jaj)?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

pstrag222

Raczej zgniliznę
Jakaś ziemia była podejrzana dlatego zrezygnowałem z niej.
Wcześniej nigdy nie miałem takich przygód. więc na pewno była to wina mojego eksperymentu z nowa firmą ;-)
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

No to ja ci powiem, że nie szukałem jakichś wynalazków, tylko najtańszą ziemię z kwiaciarni kupiłem o ph 6-6,5. generalnie to jest ziemia z kompostowni, bo zauważyłem pod czas usypywania dna różne śmieci, które zaraz wyjąłem (np.: skrawki folii). I nie ma problemów z zapachem.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

behemoth

Post autor: behemoth »

Akwa jakie jest ,takie jest ,nie będę wytykał błędów ,bo było już o tym wcześniej.
Dziwią mnie tylko dwie rzeczy, po jakiego grzyba jest tam co2 jak światła jest o wiele mniej niż 0,5 w\l.
Po drugie ,jeżeli już to co2 jest, z jakichś tam względów, po co masz podłączone napowietrzanie tego filtra.
W tym przypadku jest to bez sensu,ponieważ powietrze z filtra wytrąca ci tylko niepotrzebnie co2 z wody , a jeżeli odłączysz napowietrzanie filtr będzie nadal działał,będą mniejsze straty co2 ,a ryby ci się na pewno przez to nie uduszą.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Zapach mógł być spowodowany po pierwsze jakąś lichą ziemią, z dodatkami (jak dla mnie najlepiej kupować najzwyklejszą) bądź gnijącymi w niej elementami roślinnymi. W wielu ziemiach workowanych są różnego rodzaju patyki, korzenie kawałki kory i na to jak pójdzie woda i żwir no to efekt jest taki, że to gnije. Dlatego najlepiej przesiewać ziemię.
Ponadto bardzo przydatnymi mieszkańcami akwarium są świderki, które penetrują połacie gleby w akwarium i wyjadają obumarłe szczątki, które nie mają możliwości zgnicia.
Co do warstwy podłoża to u siebie w 60 litrach mam około 2 cm ziemi i 3 cm żwiru drobnej granulacji bazaltu - jak dla mnie idealne połączenie.
Spotkałem się kiedyś z opinią, że ziemią brudzi wodę i ewidentnie trzeba oddzielać żwir od ziemi siatką - uważam to za bujdę, bo rzeczywiście gdy się "wyrywa" roślinę z podłoża to robi się czarna chmura w akwarium i opada na żwir jednakże przy dobrej filtracji w ciągu 5 minut woda jest z powrotem taka jaka była, a w ciągu kilku godzin żwir ponownie jest żwirem :)

Ponadto illuminatebaby Twojego podłoża jest za dużo, bo prawdopodobnie duża część roślin przy młodym akwarium zdąży się zepsuć zanim korzeniami dotrze do ziemi, a ponadto nie wygląda to zbyt estetycznie. Ujmij sobie 4 cm żwiru, a z przodu możesz nawet więcej (efekt głębi). Co do aranżu to kwestia gustu, ale anubiasy najlepiej czują się na korzeniu, bo ich korzenie i tak nie pobierają mikroekementów z podłoża, gałęzatka to dla mnie osobiście siedlisko brudu w akwarium więc bym z niej zrezygnował.
Kokos obsadziłbym jakimś mało wymagający mech i dał trochę do tyłu, zakryj filtr możesz rogatkiem.
Przy oświetleniu 0,5 W/L luśka będzie Ci kiepsko rosła, a raczej wegetowała więc możesz sie jej pozbyć puki jakoś wygląda :P

To tyle co mi się rzuciło przy tym wątku.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Kolego a od kiedy przyjmujemy pojemność brutto zbiornika? Napowietrzanie było jeszcze na krótki czas, wolałem przez pierwsze dni nie ryzykować przyduchy. Kwestię podłoża to podejmę niestety już tylko przy jakiejś większej zmianie, motyw rogatka już dodany, a anubiasek został przesunięty troszkę ku środkowi.
Ostatnio zmieniony 2012-02-02, 12:38 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

pstrag222

Tak zgadza sie świderki siwetnie przekopuja podłoże szczególnie jak ma sie plage jak to było u mnie :mrgreen:
Co do eksperymentów to jednak uważam , że należy je robić . Zawsze można cos nowego zaobserwować ;-)
38L- Azja(Colisa lalia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”