[30 l] Krewetkarium

Awatar użytkownika
mih00

[30 l] Krewetkarium

Post autor: mih00 »

Start 27.12.2011

Zbiornik: 30l

Oświetlenie: 3xT5 8W

Podłoże: Aqua Substrate II

Nawożenie: mikro + makro + co2

Flora: Hemianthus callitrichoides, Hydrocortyle sp japan, Christmas moss, Flame moss, Eleocharis acicularis, gałęzatka

Fauna: CR, Neon simulans

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-30, 10:44 przez mih00, łącznie zmieniany 4 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Się modne,to zrobiło :mrgreen:
Czekam na dwusetkę ;-)

Tnij już henryka,śmiało połowę.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Się modne,to zrobiło
Masz na myśli lawe ? :mrgreen:

Ciekawie to wyglada i jak zarośnie będzie napewno fajnie.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
mih00

Lukiki pisze:Czekam na dwusetkę ;-)
No dwusetka jeszcze troszkę :) Jak już będę miał wszystkie 'fanty' to startuję
Lukiki pisze:Tnij już henryka,śmiało połowę.
Już myślałem o tym ale bałem się, że go powyrywam ale skoro mówisz, że to już czas to dziś Henio idzie pod nóż. :D

Lukiki

mih00 pisze:Już myślałem o tym ale bałem się, że go powyrywam ale skoro mówisz, że to już czas to dziś Henio idzie pod nóż. :D
Powoli i delikatnie.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

mih00 pisze:Fauna: CR, Neon simulans
Będzie polowanko ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Zafira pisze:
mih00 pisze:Fauna: CR, Neon simulans
Będzie polowanko ;-) .
Drogie w zależności od gradacji CR :mrgreen:

Lukiki

Jak juz wypisuje sie takie rzeczy na temat polowania,to by tresc byla konstruktywna,to nalezy dopisac,ze fakt bedzie mial miejsce przy malych krewetkach.
Mozna temu jednak zapobiec zywiac ryby codziennie wieksza iloscia zywego pokarmu.
Filmy

Awatar użytkownika
mih00

Heniek przycięty :mrgreen: - trochę sprzątania po tym było ale wygląda na to, że się całkiem dobrze trzyma w podłożu. Co do polowanka to jak zaobserwuje samice z młodymi to odłowie neony albo zwiększę pokarm. Zresztą nie wiem wcześniej miałem RC z tymi właśnie neonami i nie było problemów. Czyżby CR były bardziej smakowite :mrgreen: ? Jeszcze mam zamiar ten filtr wymienić na jakąś kaskadę - macie może coś godnego polecenia do tej mojej 30?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Jak juz wypisuje sie takie rzeczy na temat polowania,to by tresc byla konstruktywna,to nalezy dopisac,
No właśnie, ażeby była jeszcze bardziej konstruktywna napisz na jakiej podstawie twierdzisz, że
Lukiki pisze: fakt bedzie mial miejsce przy malych krewetkach.
Rozumiem, że miałeś doświadczenie z simulansami i znasz z własnych obserwacji takie zachowanie ryb i jesteś przekonany, że
Lukiki pisze:Mozna temu jednak zapobiec zywiac ryby codziennie wieksza iloscia zywego pokarmu.
Powiem Ci, że ja mam przykre doświadczenia z neonami..co prawda nie z simulansami a z czerwonymi, choć i tym miałem możliwość dość dokładnie się przyjrzeć. Atakowały krewetki dorównujące im wielkością...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ładny zbiorniczke i dał bym głowe uciąć, że jest wiekszy, ładna aranżacja ;-) Jakiej gradacji masz Cr - ki, zamierzasz dozowąc CO2 z nimi w duzej ilości??
Łukasz

Lukiki

krzych0062 pisze:No właśnie, ażeby była jeszcze bardziej konstruktywna napisz na jakiej podstawie twierdzisz, że
Lukiki napisał/a:
fakt bedzie mial miejsce przy malych krewetkach.
Na podstawie obsady w poprzednim akwarium-setki red cherry i 50 inessa.
krzych0062 pisze:Rozumiem, że miałeś doświadczenie z simulansami i znasz z własnych obserwacji takie zachowanie ryb i jesteś przekonany, że
Lukiki napisał/a:
Mozna temu jednak zapobiec zywiac ryby codziennie wieksza iloscia zywego pokarmu.
Jak wyżej,to tzn.inessa.
Atakowanie przez neony zauważyłem przypadkiem.
U mnie atakowały,tylko ''maluchy''
Pomyślałem,że może za mało je karmię i szukają pożywienia ,co przełożyło się na polowanie na krewetki.
Zacząłem podawać żywego wodzienia,rybki dostawały znacznych brzuszków po takim śniadaniu,obiedzie,kolacji.
Były najedzone w systemie ciągłym,a nie raz porządnie.
U mnie,to wyeliminowało polowania,a przynajmniej do tego stopnia,że ani razu więcej nie widziałem takich przypadków.
A wież mi potrafiłem długo siedzieć przy akwarium,więc spostrzeżenia mają fundament poparcia.
To nie jest jakaś recepta na nieatakowanie krewetek przez neony,po prostu jak ryba najedzona,to już raczej nie w głowie jej jeszcze ganianie za krewetkami.
krzych0062 pisze:Powiem Ci, że ja mam przykre doświadczenia z neonami..co prawda nie z simulansami a z czerwonymi, choć i tym miałem możliwość dość dokładnie się przyjrzeć. Atakowały krewetki dorównujące im wielkością...
Nie zaprzeczę tego,bo nie mam powodów,by nie byłoby,to możliwe,aczkolwiek tak jak napisałem u siebie miałem ataki na ''maluchy''

Poprzedni post dziwnie sformułowałem,taki trochę niegrzeczny nawet bym powiedział...przepraszam,to wynik chyba godziny go pisania.
Filmy

Awatar użytkownika
mih00

lukaszLDZ pisze: Jakiej gradacji masz Cr - ki
Jak na moje oko to głównie B.
lukaszLDZ pisze: zamierzasz dozowąc CO2 z nimi w duzej ilości??
Dużych ilości nie podaje. Co2 pyka sobie z małej (odstanej tydzień bimbrowni) przez tydzień a następnie podpinam kolejną już odstaną. pH mam aktualnie w granicach 6,5 - 6,8. Twardość ogólna CaCO3 w granicach 6n dla porównania mój kranovit ma 10n.
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 14:27 przez mih00, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dominique
Kontakt:

Post autor: Dominique »

Czym mocowałeś heńka i mchy do lawy? Ta lawa to jedna bryła czy "posklejałeś" kilka w taki kształt?
Aranżacja super, rewelacyjnie wygląda też z piaseczkiem ;-)

Awatar użytkownika
mih00

Mchy pomocowane są żyłką a henryczek trzyma się w substracie. Aranżacja jest z kilkunastu kawałków lawy poukładanych jeden na drugim i zasypana substratem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”