Wydajna filtracja biologiczna w kuble - porównanie wkładów

lukaszLDZ

Wydajna filtracja biologiczna w kuble - porównanie wkładów

Post autor: lukaszLDZ »

Z racji tego, że postanowiłem odpalic wieksze akwarium i uruchomic mój kubełek, który od roku juz stoi nieuzywany ( gwarancja leci ;-) ), zastanawiam sie nad tym, aby zastosowac w nim jak najlepsze wypełnienia w środku, które maja głównie spełniac fukncje biologicznego oczyszczania wody. Mechanicznego równiez, ale głównie chodzi o biologie. Filtr będzie chodził na chwile obecna w 112 stce ( JBL e900) do tego dodam chyba jakis mały filtr wewnętrzny z gabka jako stricte - mechanik. Z racji tego że ceramike oryginalna, która była w środku kubełka przerzuciłem w znacznej częsci do kaskady do mniejszego akwarium, musze zakupic jakis wkład skuteczny. PRzeglądałem w necie różne propozycje i zastanawiam sie , czy kupic ceramike taka jaka była pieerwotnie w kuble zwykła JBL czy taka mniejsza - link ponizej.
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 04539.html

Czy moze zwykła ceramika taka jaka była pierwotnie. Zalezy mi na wydajnej filtracji biologicznej oraz na tym aby wkłady nie zmieniały parametrów wody. Teoretycznie wiem co i jak, ale chciałbym podzielić sie swoimi pytaniami z osobami, które maja albo większe dośwaidczenie albo po prostu stosowały różne opcje i pragneliby sie podzielić.
Łukasz

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Najlepszy jest keramzyt. Wcale nie podnosi bardzo wysoko pH. Przy CO2 właściwie utrzyma się lekki kwas. ~~6,5. Oczywiście zależy ile gazujesz. :mrgreen:

lukaszLDZ

Dzieki Irek, ale preferowałbym cos co nie zmienia parametrów wody w ogóle:)
Łukasz

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Jak dla mnie nie dawaj wewnętrznego bo zajmuje zbędnie miejsce i nie wygląda to dobrze <ja się u siebie pozbyłem i jade tylko na kubełku i jest ok> Ja u siebie mam tak jak napisał Irek keramzyt w dwóch koszach a w jednym ceramikę.Dodatkowo trochę włókniny mam na sam koniec filtracji i zdaje to egzamin.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wiele osób poleca ceramikę, ale tutaj można się pokusić o jakieś wydajniejsze połączenia, nie wiem czy nie było już o tym na forum, trzeba by poszukać
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

No a co sądzicie o tej drobnej ceramice z linka lub cos w tym rodzaju??? Odnosnie wewnętrznego, to jeszcze sprawa do przemyslenia, po prostu najwyzej założe prefiltr na wlot do kubełka, nie iwem tylko czy tak mozna zrobic
Łukasz

jabol

Re: Wydajna filtracja biologiczna w kuble - porównanie wkład

Post autor: jabol »

lukaszLDZ pisze:Z racji tego, że postanowiłem odpalic wieksze akwarium .
a co tam bedzie plywac (jaki biotop itp) ?

btw...nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu :) ... czasami lepiej zostawic to co jest bo po co zmieniac :lol:

lukaszLDZ

Akwa roślinne raczej, stado razbora brygitka ;-) ok 20-40 sztuk plus Red Cherry coś w tym stylu wzglednie mniej razborek a doloze pare ramirezek i wsio. Wywaliłem te wkłady jabol, bo nie miałem co włozyc do kaskady :mrgreen: a teraz brakuje sporo ceramiki w kuble i nie mam co wlozyc :cry:
Łukasz

jabol

lukaszLDZ pisze: a teraz brakuje sporo ceramiki w kuble i nie mam co wlozyc :cry:
wklady aquaela 1600

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... m?q=Aquael

lukaszLDZ

Nie zmienią parametrow wody??? Ile wejdzie u mnie do koszyka litr czy wiecej???
Łukasz

jabol

lukaszLDZ pisze:Nie zmienią parametrow wody??? Ile wejdzie u mnie do koszyka litr czy wiecej???
a od kiedy ceramika zmienia parametry wody? :)

przyjdz z koszykiem :mrgreen: - zobaczymy ile da sie upchnac :mrgreen:

lukaszLDZ

Napotkałem pare razy takie opinie, ktoś zakupił jakas ceramike no name i zatwardzała delikatnie wode... ile w tym prawdy nie wiem. Troche w tym koszyku siedzi oryginalenj, gdyz nie cała została usnięta. Podjechałbym przy okazji odbioru rzeczy :mrgreen: jesli podacie sensowną cene za pro soila ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

A ja namawiam Cię na Siporax z Sery ;-) Sam go używałem i używam w moich kubełkach, kaskadach a nawet wewnętrznych ;-) Z tym, że w tych ostatnich wersję "mini" ;-)

lukaszLDZ

Moze i dobry, ale nie wydaje mi się, żeby cena ok 50zł za literek była dla mnie ok:) ale dzieki KRzychu ;-)
Łukasz

king
Kontakt:

Post autor: king »

my do akwarium kupiliśmy swego czasu całą ceramikę dostępna w handlu hurtowym.
zeolit i bioceramax idealnie współgrają, polecam i jest niedroga do tego jak byś chciał więcej to spory rabat w aquelu mamy:P
Co do keramzytu to ma wadę się szybko zapycha.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”