Akwarium 25 litrów. Proszę o pomoc.

Bluebird

Post autor: Bluebird »

Kostka w moim przypadku odpada, ponieważ głębokość to 25 cm maks.
Do tematu rybek wrócę jak już będzie akwarium, w kwestii roślinek tak jak wspomniałem wcześniej zdaję się na Zafirę. Teraz tylko muszę podjąć decyzję na jaką wysokość akwarium się zdecydować (25 bardziej mi się podoba, 30 robi się już bardziej kwadratowe).
No i filtr, będzie chyba kaskada AquaSzut 300 - mam nadzieję, że nie będzie robił tsunami w tym zbiorniku.
Lukiki pisze: 3 litry podłoża specjalistycznego
Hmm można prosić o rozwinięcie. To zapewne coś z tego: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 1436/1.htm

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

ja bym Ci jednak polecał 30cm wysokości, jak bodajże napisał Kaledon Daje to większe pole do manewru a i rybki mają troszę wiecej przestrzeni, mimo że wiele więcej nie zajmuje :)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Sustraty (podłoża aktywne) takie jak ADA Amazonia,Aquatic Nature Pro Soil,Oliver Knott.
ZAletami takich podłoży,to czynny ich udział odpowiedzialny za kondycję roślin.
Na pewno musisz dowiedzieć sie podstaw jak z takimi podłożami się obchodzić.
Rosliny,które będziesz brał od Zafiry również rosną w takim podłożu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Łukasz, ale Tomek dopiero zaczyna, on zbierał sobie żwirek nad morzem do tego akwarium ;-). Wiem, że nie jest to profesjonalne rozwiązanie dla roślin, przecież sama stosuję substraty, ale on chce mieć bardzo proste akwarium, nie tak wypasione :mrgreen:. Dlatego nie nakłaniałam go do tego, żeby teraz czytał o tych wszystkich substratach i pierwiastkach w nich zawartych, jak się zachowują, jak wpływają na wodę itd...bo wydaje mi się, że w tym wypadku na razie jest na to za wcześnie. Wyobraź sobie teraz jak taki początkujący akwarysta przesadza rośliny na AS-ie, czy Amazonii. Z tego co mi wiadomo to Tomek (Bluebird) chce mieć zwykły żwirek i roślinki najłatwiejsze w uprawie (krypto, bolbitisy, microzorium, rotalki, anubiasy). Może za jakiś czas będzie mieszał sole, kto wie?, ale na tą chwilę chyba raczej jakiś sofcik ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

A widzisz Gosia,teraz jak napiisalas jakie rosliny maja tam byc i ze jest piasek z nad morza,to bym sie tak nie produkowal znajac te dane :-D
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Bluebird

Zafira pisze:on zbierał sobie żwirek nad morzem do tego akwarium ;-). Wiem, że nie jest to profesjonalne rozwiązanie dla roślin, przecież sama stosuję substraty, ale on chce mieć bardzo proste akwarium, nie tak wypasione
Dokładnie tak. Chcę mieć proste akwarium. Nie jestem jednak ignorantem, jak się za coś biorę to staram się przyłożyć do tematu i nie popełniać niepotrzebnych błędów, żwirek wziąłem, bo miło jest np powspominać, że żwirek ten własnoręcznie złowiłem z Bałtyku, a nie kupiłem w paczce, ale tak jak wspomniałem na początku nie chcę krzywdzić rybek/roślinek i jeśli jakieś specjalistyczne podłoże im potrzebne to nie widzę przeszkód, aby żwirek wyrzucić i zastosować inne podłoże. Mam jednak nadzieję, że Zafira znajdzie coś wśród swej flory co zaadoptuje się w tym wyżej wymienionym podłożu.

Wracając do tematu dziś stałem się właścicielem takiego oto zestawu:
Obrazek

Po rozpakowaniu pudełek i wlaniu wody prezentuje się tak:
Obrazek

A to wspomniana pamiątka z wakacji (oczywiście żwirek przed włożeniem do akwarium został kilkukrotnie przepłukany oraz przegotowany):
Obrazek

Teraz Gosiu czekam z niecierpliwością na jakąś zieleninę i zaczynam się zastanawiać jakie żyjątka zagoszczą w tym zbiorniku...

Oczywiście wszelkie sugestie odnośnie akwarium mile widziane. Mam nadzieję, że przyzwyczaję się jakoś do "szumu" wody, bo jakoś nie wyobrażam sobie, abym mógł spokojnie przespać noc ;-)

Na koniec jak zwykle pytania amatora:
1. Do jakiego poziomu uzupełnić wodę?
2. Żwirku tyle wystarczy czy dołożyć? Mam jeszcze spory zapas 8-)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Jak wlejesz więcej wody to zlikwidujesz "szum" opadającej wody. Minus jest taki, że rybki i krewetki mogą wyskakiwać. Co do ilości podłoża poczekaj na roślinki. Zafira pomoże Ci dobrać odpowiednią wysokość żwirku.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Bluebird pisze:Mam nadzieję, że przyzwyczaję się jakoś do "szumu" wody, bo jakoś nie wyobrażam sobie, abym mógł spokojnie przespać noc
Dolej wody to nie będzie szumu "wodospadu" żeby poziom wody był jakiś cm od górnej krawędzi akwarium.
Bluebird pisze: Żwirku tyle wystarczy czy dołożyć? Mam jeszcze spory zapas
Jak dla mnie za gruby żwirek i optycznie pomniejsza <już mały> zbiorniczek.I wizualnie nie wygląda to dobrze.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

Bolek1984 pisze:Jak dla mnie za gruby żwirek i optycznie pomniejsza <już mały> zbiorniczek.I wizualnie nie wygląda to dobrze.
a jak dla mnie ciężko stwierdzić bez roślinek :) Jak jakieś dostaniesz to dopiero okaże się czy żwirek ujdzie czy faktycznie, trzebaby zmienić na jakiś mniejszy/jednokolorowy.

A z ciekawości, ile Cię wyszedł taki zestaw? Tak się zastanawiam ile trzeba wydać na coś takiego idąc i po prostu kupując a nie "żydzić" z allegro itp :P

Bluebird

Za zestaw zapłaciłem równe 200zł. Wszystko kupowałem w Rybarium na ul. Gdańskiej.

Dolałem wody. Poziom 2-3 cm od góry. Cisza :-)

Lukiki

Nie trzeba sadzić roślin,by stwierdzić,że podłoże jest do ''bani'' i nie pomogą tu żadne rośliny ,by zniwelizować widok optyczny.
Pamiątki wsyp sobie w saszetkę,opisz ją z datą i jak będziesz stary,to zajrzyj w woreczek i powspominaj.
Ku pamięci i refleksi,to nie tędy droga przy zakładaniu życia podwodnego.

Najlepsza granulacja podłoża,to 2-3mm.
Taka granulacja zapewnia optymalne warunki cyrkulacji tlenu w podłożu i gęste,silne ukorzenianie się roślin.

To,ze jesteś początkujący nie oznacza,byś bawił się w zakładanie akwarium jak dzieciak.
Na Twoim miejscu użyłbym substratu i tyle,bo prawda jest taka,że jak będiesz miał kłopoty,to i na żwirku i na substracie.

Proszę odczytaj i zrozum treść postu racjonalnie.
Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 10:13 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Lukiki pisze:Nie trzeba sadzić roślin,by stwierdzić,że podłoże jest do ''bani'' i nie pomogą tu rzadne rośliny ,by zniwelizować widok optyczny.
Pamiątki wsyp sobie w saszetkę,opisz ją z datą i jak będziesz stary,to zajrzyj w woreczek i powspominaj.
Ku pamięci i refleksi,to nie tędy droga przy zakładaniu życia podwodnego.

Najlepsza granulacja podłoża,to 2-3mm.
Taka granulacja zapewnia optymalne warunki cyrkulacji tlenu w podłożu i gęste,silne ukorzenianie się roślin.

To,ze jesteś początkujący nie oznacza,byś bawił się w zakładanie akwarium jak dzieciak.
Na Twoim miejscu użyłbym substratu i tyle,bo prawda jest taka,że jak będiesz miał kłopoty,to i na żwirku i na substracie.

Proszę odczytaj i zrozum treść postu racjonalnie.
Mądrze prawisz zacny Lukiki ;-) Taka jest prawda w tym podłożu ciężko będzie czemukolwiek urosnąć, a dodatkowo pomniejsza optycznie i tak nie ogromny zbiorniczek :-> Może podłoże aktywne to bez przesady ale jakiś drobny bazalt lub piasek kwarcowy? Pod to np ziemia i spokój. Będzie lepiej i ładniej :-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Zafira

Żwir jest za gruby, tak jak mówiłam już wcześniej Tomkowi. Widziałam z jakim zapałem zbierał nad morzem te "kamolki" hehe ;-). Podłoża jest też zbyt mała warstwa, żeby coś posadzić. Jeśli Ci się podobają te kamyczki z nad morza, to chociaż zmieszaj je z drobnym żwirem o podobnym kolorze.
Łukasz-po co mu substrat?, takie same efekty uzyska na zwykłym żwirze, przecież żwir można sobie wzbogacić pałeczkami nawozowymi..itp. Substrat pod krypto i dla epifitów jest mu zbędny w tym wypadku ;-)
Do substratu trzeba mieć jakąś już bazę wiedzy i narzędzia-np.pęseta by się przydała.
Odradzam substrat, bo Tomek jest początkujący ..zwłaszcza przy np.kryptokorynach, które m.in. Tomek chce mieć w akwarium, bo wybrał roślinki mało wymagające.
No chyba, że jednak Tomek chce tak już profesjonalnie wystartować ;-).
Ja bym tych kamoli z nad morza wcale nie dawała do tego akwa, z przyczyn, które już powyżej zostały podane, ale szanuję gust i sam się szybko przekonasz, że granulacja 1-3 mm. by się zdała;-).
Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 08:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Zafira pisze:Łukasz-po co mu substrat?,
Gosiu,a po co mu sentyment w roli podłoża?
Z dwojga wyboru,to raczej substat jest bardziej trafnym wyborem.
Nie chce się z Tobą spierać w tej sprawie,bo moja wiedza na temat roślin w stosunku do Twojej jest znikoma.
Obserwując fora i starty zbiorników na substratach osób początkujących,to wcale nie mieli tragedji,a to dlatego,że podchodzili do tego z głową,najpierw czytali,uczyli się,a następnie przystępowali do zakładania akwarium.
Ja koledze bym doradził,by obeznał się na początku z tematem akwarium i później je zakładał,bo widzę,że bez wiedzy będzie zakładany zbiornik.

Tak jak napisałem wcześniej,jak ma mieć problemy,to je i tak bedzie miał,czy z substratem czy też bez niego.
Ale faktycznie jeśli wybiera rośliny,które nie będą miały zapotrzebowania takiego,to niech zaopatrzy się w najzwyklejszy żwirek o granulacji 2-3mm.

Ale jeszcze jedna mała uwaga,kolega ma zbiornik 25 litrów i 11W oświetlania,co daje stosunek 0,44W/L.
To najgorsze proporcje jakie,tylko mogą być ,które zespolone są jałowym podłożem i braku nawożenia i roślin mało wymagających,które reprezentują wolne tempo wzrostu.
Filmy

Awatar użytkownika
Zafira

Lukiki pisze:Gosiu,a po co mu sentyment w roli podłoża?
Z dwojga wyboru,to raczej substat jest bardziej trafnym wyborem.
To prawda,ale tak jak dla Ciebie czy kogoś, kto ma pojęcie o roślinach.Tomek chciał mieć proste akwarium, żeby służyło jako nawilżacz powietrza, nie interesuje go z tego co wiem profeska w tej materii i na konkurs nie będzie tego akwarium wystawiał. Chociaż rzeczywiście żwirek nadmorski pozostawia wiele do życzenia pod względem swojej korpulentności :-P.
Lukiki pisze:Obserwując fora i starty zbiorników na substratach osób początkujących,to wcale nie mieli tragedji,a to dlatego,że podchodzili do tego z głową,najpierw czytali,uczyli się,a następnie przystępowali do zakładania akwarium.
Zobaczymy czy Bluebird będzie chciał poznać akwarstykę na wyższym poziomie i czy wdroży ją w życie swojego akwarium. Do tego potrzebna jest przede wszystkim jakaś porcja wiedzy, na bazie której można dalej rozwijać to hobby.
Lukiki pisze:Ale jeszcze jedna mała uwaga,kolega ma zbiornik 25 litrów i 11W oświetlania,co daje stosunek 0,44W/L.
To najgorsze proporcje jakie,tylko mogą być
E tam...ja miałam kiedyś w swojej starej 112-tce światło 0,7W/litr, brak nawożenia i CO2 (nawoziły ryby) , mało wymagające rośliny rosły pięknie. Było w niektórych miejscach jakieś małe kłębowiska nitek, ale nie było tragedii. Ale nie polecam tyle światła Tomkowi przy tych rozwiązaniach, co teraz.
0,4W/litr to nie jest jeszcze tak dużo jak na te warunki. Łukasz, czemu od razu podłoże będzie jałowe?, przecież może dać pałeczki do podłoża, o czym już wcześniej była mowa.
zespolone są jałowym podłożem i braku nawożenia i roślin mało wymagających,które reprezentują wolne tempo wzrostu.
Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 15:30 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”