Lukiki pisze:Gosiu,a po co mu sentyment w roli podłoża?
Z dwojga wyboru,to raczej substat jest bardziej trafnym wyborem.
To prawda,ale tak jak dla Ciebie czy kogoś, kto ma pojęcie o roślinach.Tomek chciał mieć proste akwarium, żeby służyło jako nawilżacz powietrza, nie interesuje go z tego co wiem profeska w tej materii i na konkurs nie będzie tego akwarium wystawiał. Chociaż rzeczywiście żwirek nadmorski pozostawia wiele do życzenia pod względem swojej korpulentności

.
Lukiki pisze:Obserwując fora i starty zbiorników na substratach osób początkujących,to wcale nie mieli tragedji,a to dlatego,że podchodzili do tego z głową,najpierw czytali,uczyli się,a następnie przystępowali do zakładania akwarium.
Zobaczymy czy Bluebird będzie chciał poznać akwarstykę na wyższym poziomie i czy wdroży ją w życie swojego akwarium. Do tego potrzebna jest przede wszystkim jakaś porcja wiedzy, na bazie której można dalej rozwijać to hobby.
Lukiki pisze:Ale jeszcze jedna mała uwaga,kolega ma zbiornik 25 litrów i 11W oświetlania,co daje stosunek 0,44W/L.
To najgorsze proporcje jakie,tylko mogą być
E tam...ja miałam kiedyś w swojej starej 112-tce światło 0,7W/litr, brak nawożenia i CO2 (nawoziły ryby) , mało wymagające rośliny rosły pięknie. Było w niektórych miejscach jakieś małe kłębowiska nitek, ale nie było tragedii. Ale nie polecam tyle światła Tomkowi przy tych rozwiązaniach, co teraz.
0,4W/litr to nie jest jeszcze tak dużo jak na te warunki. Łukasz, czemu od razu podłoże będzie jałowe?, przecież może dać pałeczki do podłoża, o czym już wcześniej była mowa.
zespolone są jałowym podłożem i braku nawożenia i roślin mało wymagających,które reprezentują wolne tempo wzrostu.

.